Automobilul care consuma cat un prajitor de paine

Sambata, 29 Octombrie 2011, ora 00:00
2034 citiri
Automobilul care consuma cat un prajitor de paine
Masina solara

Sunt alimentate cu aceeasi cantitate de energie necesara functionarii unui prajitor de paine. Prind viteze de peste 100 de kilometrii pe ora. Arata ca niste mese de ping-pong. Cam asa am putea descrie masinile solare, ultima generatie de automobile.

Australia a fost scena celei mai "verzi" curse auto din istoria omenirii. Recent, 39 de automobile solare s-au intrecut in Veolia World Solar Challange, pe un traseu de peste 3.000 de kilometri.

Echipele de voluntari, studentii si organizatorii sunt animati, mai presus de orice, de spiritul de aventura in misiunea de salvare a planetei.

"Vedem acest eveniment ca versiunea pe uscat a curselor de yahting", a declarat pentru CNN Chris Selwood, directorul evenimentului.

"Vrem sa vedem cat de mult putem face cu o cantitate extrem de mica de energie. Cautam sa daramam barierele eficientei masinilor electrice".

Chiar daca par de domeniul SF, aparitia acestor masini pe autostrazile din toata lumea este doar o chestiune de timp. Cauciucurile eficiente energetic ce se pot gasi acum in orice magazin au fost folosite pentru prima data de Michelin in cadrul evenimentului World Solar Challenge din 1990. In plus, eficienta motoarelor electrice a crescut cu 30% de la cursa inaugurala din 1987, cand acestea au fost lansate, si pana in prezent.

O parte dintre motoarele prezentate anul acesta functioneaza cu o eficienta de 98% in procesul de transformare a electricitatii in cai putere.

"Acest lucru inseamna ca aceste motoare functioneaza cu aceeasi cantitate de electricitate necesara functionarii unei masini de spalat sau prajitor de paine", mai spune Selwood. "Aplicatiile pot fi gasite in foarte multe domenii din viata noastra".

Nuna6, masina echipei Noun Solar, a fost favorita competitiei de anul acesta. Realizata din fibra de carbon, ca si unele dintre masinile de la Formula 1, automobilul este cu 10% mai usor decat predecesorul sau din 2009.

Insa aducerea masinilor solare in fata caselor din toata lumea este adevarata provocare a echipelor din concurs.

Un pas inainte a fost facut de studentii Universitatii Bochum din Germania, care au renuntat la designul aerodinamic si au creat o masina comuna.

Promisiunea acestora este ca, in foarte scurt timp, showroom-urile din toata lumea vor avea cel putin cate un model de masina solara in oferta.

Vești bune pentru utilizatorii iOS! Apple vrea să introducă două opțiuni noi de culoare pentru seria iPhone 16
Vești bune pentru utilizatorii iOS! Apple vrea să introducă două opțiuni noi de culoare pentru seria iPhone 16
Apple se pregătește să aducă pe piață modelele iPhone 16 Pro și iPhone 16 Pro Max în două noi opțiuni de culoare: Desert Titanium și Titanium Grey, potrivit ultimelor informații...
Avocat celebru, speriat de introducerea banilor care expiră, pe model chinezesc: „Am zis că nu se poate, dar se va întâmpla din 2030"
Avocat celebru, speriat de introducerea banilor care expiră, pe model chinezesc: „Am zis că nu se poate, dar se va întâmpla din 2030"
Sergiu Vasilescu, unul dintre cei mai cunoscuți avocați din România, specializați în fiscalitate, respectiv în crypto, avertizează cu privire la pericolul iminent cu care se vor confrunta...
#masina electrica, #masina solara, #salvare planeta, #ecologie , #Noutati auto