Vanzarile de masini si piese auto au inregistrat cresteri semnificative in primele 8 luni ale anului

Vineri, 25 Septembrie 2015, ora 11:06
1527 citiri
Vanzarile de masini si piese auto au inregistrat cresteri semnificative in primele 8 luni ale anului
Foto: stock.tookapic.com

Piata auto se afla in revenire dupa ce criza economica mondiala i-a facut pe europeni, deci si pe romani, sa fie mai precauti cu achizitile de masini. Acum, ea s-a dezghetat, iar fiecare noua luna aduce cresteri.

In luna august, s-au inregistrat din nou cresteri, cele mai mari la masinile si piesele auto second-hand, semn ca romanii inca prefera masinile rulate, mai ieftine, in defavoarea unora noi.

Potrivit statisticilor realizate de Directia Regim Permise de Conducere si Inmatriculare a Vehiculelor, in tara noastra s-au inmatriculat 156.885 de autoturisme la mana a doua, in comparatie cu 139.244 inmatriculate anul trecut in aceeasi perioada. Si pe piata pieselor auto s-a inregistrat o crestere de 2,3 procente.

Crestera achizitiilor de piese auto este strans legata de faptul ca romanii isi cumpara mai multe masini second-hand, care necesita in mod evident investitii mai multe in piese din cauza varstei si uzurii.

De altfel, si in ceea ce priveste producerea de piese auto, Romania sta destul de bine, la noi in tara activand numeroase companii din acest domeniu. Anul trecut, companiile care au ca principala activitate producerea de piese auto au raportat insumat o cifra de afaceri de 12,6 miliarde de euro. Impreuna cu cele aproape 6 miliarde raportate de uzina Ford si Dacia, industria auto contribuie cu 12 procente la Produsul Intern Brut al Romanii, nefiind deloc un domeniu de neglijat.

Chiar daca la noi in tara sunt numeroase fabrici de componente auto, romanii se indreapta in majoritatea timpului tot spre achizitia de piese auto second-hand provenite din dezmembrari, mai ales din cauza pretului lor mult mai scazut decat a celor noi. Piesele rulate au si un pret scazut, insa si avantajul ca sunt piese originale, care de foarte multe ori sunt mai bune decat cele aftermarket, chiar daca sunt folosite.

In functie de marca masinii, modelul si anul fabricatiei, centrele de dezmembrari le pun la dispozitie soferilor o gama extrem de larga de piese auto. Soferilor le este mai la indemana sa cheltuie cateva sute de lei pe o componenta, chiar daca stiu ca nu ii va tine pentru prea multi kilometri, decat sa plateasca cateva mii pentru piese noi si originale.

Si in ceea ce priveste achizitiile de automobile, lucrurile stau cam la fel. Romanii prefera sa-si cumpere o masina straina second hand decat o Dacie nou-nouta, iar acest lucru se vede destul de clar in statistici.

In primele 8 luni ale acestui an s-au vandut 51.087 de masini noi, aceasta cifra reprezintand o crestere de 11,05% fata de aceeasi perioada a anului anterior, cand s-au vandut 46.003 de automobile.

Este o crestere insemnata, insa o cifra destul de mica daca ne gandim ca la mana a doua, doar cea mai bine vanduta marca, Volkswagen, a inregistrat o cifra de 44.811 de unitati inmatriculate.

Pe locul doi in topul celor mai bine vandute marci auto second hand se afla Opel cu 27.041 de unitati inmatriculate, o crestere de 8,25 procente. Podiumul este completat tot de o companie germana, BMW cu 11.113 unitati inmatriculate, o crestere surprinzatoare de 22,96 procente.

Topul este completat de Audi cu 10.913 unitati, cu o crestere de 18,66%, Skoda cu 7.314 unitati, cu o crestere de 17,93%, Renault cu 6.534 unitati, cu o crestere de 16,76%, Mercedes-Benz cu 5.882 unitati, o crestere de 10,54% si Fiat su 3.538 unitati, cu o scaderea de 14,38%.

O situatie inedita este legata de marca autohtona Dacia. Romanii cumpara Dacii second-hand din strainatate. In fiecare luna a acestui an s-au cumparat cel putin 100 de auturisme Dacia rulate aduse din afara tarii. La piesele auto situatia este asemanatoarea, deoarece multe parcuri care se ocupa cu dezmembrarile de autoturisme si comercializarea de piese auto second hand cumpara masini rulate tot din strainatate.

Motivele sunt destul de simple: o masina care a rulat pe drumurile din afara este mai putin uzata, strainii respecta calendarul de service al masinii mai bine, iar preturile sunt de obicei mult mai mici, asa ca parcurile de dezmembrari sunt pline de masini aduse din Germania sau Anglia.

Bugetarii din Capitală care vor avea salarii mai mari. Majorări prioritare pentru cei fără studii superioare
Bugetarii din Capitală care vor avea salarii mai mari. Majorări prioritare pentru cei fără studii superioare
Consiliul General al Capitalei a aprobat vineri majorarea salariilor de bază pentru funcţiile din cadrul aparatului de specialitate al primarului general şi din cadrul serviciilor şi...
BNR și-a dat avizul pentru a fi apărătoarea consumatorilor în relația cu băncile, Sindicat: „Măsura va duce la scăderea protecției consumatorilor”
BNR și-a dat avizul pentru a fi apărătoarea consumatorilor în relația cu băncile, Sindicat: „Măsura va duce la scăderea protecției consumatorilor”
Banca Națională a României (BNR) și-a dat avizul vineri, 29 martie, pentru o propunere legislativă care ar muta în sarcina băncii centrale protecția consumatorilor în relația cu...
#vanzari masini, #vanzari piese auto, #piese auto rulate , #Masini vechi