Ti-ai luat masina la mana a doua? Iata ce piese trebuie sa schimbi imediat dupa achizitionare

Vineri, 11 Decembrie 2015, ora 08:03
3088 citiri
Ti-ai luat masina la mana a doua? Iata ce piese trebuie sa schimbi imediat dupa achizitionare
Foto: jeshoots.com

Piata auto din tara noastra noastra este dominata de achizitii de automobile second-hand. Majoritatea romanilor prefera o masina la mana a doua in detrimentul uneia noi, pretul jucand un rol extrem de important. Odata cu achizitionarea unui automobil second hand se pune si problema inlocuirii unor piese.

Persoanele care vand autoturisme la mana a doua accepta de obicei controale la un service auto ales de client, astfel incat acesta sa stie exact in ce stare se afla masina inainte de a o cumpara. Chiar daca masina nu prezinta probleme, cu siguranta exista piese auto pe care va trebui sa le inlocuiesti la scurt timp dupa ce ai cumparat-o.

Piesele auto care ar trebui inlocuite daca ai cumparat o masina second-hand

Este putin probabil sa achizitionezi o masina la mana a doua cu toate piesele schimbate de putin timp, deoarece vanzatorii nu mai sunt dispusi sa faca investitii in automobilele pe care urmeaza sa le vanda.

Primele componentele auto care vor trebui inlocuite sunt consumabilele. Daca iti doresti ca masina sa functioneze bine, alege piese auto noi, originale, chiar daca preturile lor sunt mai ridicate. Din categoria componentelor consumabile fac parte filtrul de habitaclu, filtrul de aer, de ulei si de combustibil, mai ales daca masina a fost folosita in Romania, unde benzina si motorina au numeroase impuritati. Aceste piese au costuri relativ mici, insa sunt deosebit de importante.

Odata ce schimbi filtrul de ulei, e cazul sa schimbi si uleiul, dar si alte fluide precum lichidul de frana, cel de racire si uleiul pentru servo directie.

Placutele si discurile de frana se schimba periodic, la fiecare 15.000 - 25.000 de kilometri parcursi, iar discurile la 40.000-50.000 de kilometri. Pentru siguranta ta, ar trebui sa schimbi aceste piese auto daca ai cumparat o masina la mana a doua.

Kitul de distributie este o alta piesa auto pe care ar trebui sa o schimbi daca ai achizitionat o masina la mana a doua. Nu reprezinta componente auto care se schimba des, ci la un numar foarte mare de kilometri parcursi, insa se intampla adesea ca vanzatorii de masini sa dea kilometrajul inapoi, astfel ca numarul afisat nu este tot timpul si cel real. Kitul de distributie este un ansamblu de piese cu un cost mai ridicat, insa care daca se defecteaza poate cauza daune mult mai costisitoare.

Daca ai achizitionat un automobil la mana a doua verifica si cauciucurile, iar daca au semne de uzura ele ar trebui schimbate. In plus, vei avea nevoie de inca un set de anvelope adecvate sezonului rece sau cald, dupa caz.

Investitiile pe care va trebui sa le faci dupa ce cumperi o masina la mana a doua depind mult de felul in care a fost intretinuta inainte, s-ar putea sa fie nevoie sa schimbi mai multe piese, si de aceea este extrem de important ca inainte sa faci achizitia sa faci o verificare la un service de incredere, care sa faca o evaluare corecta. Daca vanzatorul nu accepta o revizie la un service ales de tine, este un semn ca masina nu este intr-o stare buna sau ca nu merita pretul pe care il pretinde.

Achizitiile second hand domina piata

O statistica a Directiei Regim Permise de Conducere si Inmatriculare a Vehiculelor (DRPCIV) arata ca marca Volkswagen se afla pe primul loc in topul celor mai cumparate masini second hand. De altfel, marca germana isi pastreaza suprematia din acest punct de vedere chiar si dupa declansarea scandalului Dieselgate.

Potrivit datelor Asociatiei Producatorilor si Importatorilor de Automobile (APIA), anul acesta, raportul dintre masinile vechi importante si cele noi a fost de 3,2 la 1, fapt ce demonstreaza ca romanii cumpera mai multe automobile rulate in Vest decat masini noi. In ceea ce priveste achizitia de piese auto, in general soferii romani cumpara piese noi, insa un procent destul de mare, de 9%, opteaza pentru piese auto second hand, provenite din dezmembrari.

In ceea ce priveste inmatricularile de masini second hand, acestea au crescut anul acesta, in intervalul ianuarie-octombrie, cu peste 12 procente fata de acelasi interval al anului trecut. Intreaga piata auto este pe o panta ascendenta, atat achizitiile de masini noi si second hand, cat si in zona de piese auto.

Ce sunt grupurile secrete de pe WhatsApp și cum funcționează
Ce sunt grupurile secrete de pe WhatsApp și cum funcționează
WhatsApp introduce un meniu de apelare îmbunătățit și o funcție pentru grupuri ascunse în versiunea beta a aplicației. Noua funcție, numită „Hidden Group”, permite crearea și...
Un nou scandal pentru Guvern. Damen a dat in judecata Romania la o curte internationala de arbitraj
Un nou scandal pentru Guvern. Damen a dat in judecata Romania la o curte internationala de arbitraj
Premierul Marcel Ciolacu confirma faptul ca olandezii de la Damen au dat in judecata Romania, aratandu-se in acelasi timp optimist in ceea ce priveste rezolvarea pe cale amiabila a disputelor...
#masina second hand, #piese schimb masina, #control masina second hand , #Masini vechi