Daca vrea taxa de inmatriculare, Vladescu trebuie sa taxeze si tranzactiile interne

Vineri, 02 Februarie 2007, ora 01:57
1093 citiri

Ministerul Finanelor Publice va transmite Guvernului, saptamana viitoare, mai multe variante privind taxa de prima inmatriculare a autovehiculelor, care merg de la mentinerea nivelului actual pana la anularea acesteia, a declarat joi ministrul de resort, Sebastian Vladescu.

"Vom pregati un document pentru urmatoarea sedinta a Guvernului pentru a explica care sunt posibilitatile pe care Romania le are, pornind de la mentinerea taxei actuale - cu riscul unei eventuale proceduri juridice, care sa duca ulterior, la eliminarea taxei-, si pana la anularea taxei", a spus Vladescu ibntr-o conferinta de presa.

El a precizat ca, deocamdata, taxa este mentinuta la nivelul actual, nu exista o decizie in ceea ce priveste forma finala si nici nu este luata in calcul reducerea taxei.

"Problema taxei este de principiu, nu de valoare. Modul in care satisface din punct de vedere tehnic prevederile Tratului. In prezent discutia cu reprezentantii Comisei Europene nu este vis-a vis de nivelul si dreptul Romaniei de a introduce aceasta taxa, ci vizeaza principiile de taxare uniforma. CE doreste ca aceste principii sa fie respectate", a mai spus Vladescu.

El a precizat ca, in prezent, sansele ca taxa de prima inmatriculare sa fie anulata sunt nule, intrucat nu exista nici un proiect de act normativ.

"Din punctul de vedere al Comisiei Europene Romania are posibilitatea, dreptul de a introduce o taxa cu caracter ecologic, care sa ne sustina in protectia mediului. In actualul context al schimbarilor climaterice este un deziderat foarte important", a afirmat Vladescu.

El a mentionat ca exista o zona in care felul in care taxa este aplicata ar putea sa vina in contradictie cu tratatul UE.

Astfel, problema invocata la Bruxelles este daca aceasta taxa presupune o discriminare privind masinile deja inmatriculate in tara si autoturismele aduse acum in Romania, in conditiile in care autoturismele la mana a doua vandute de cetatenii romani nu sunt in prezent taxate.

"In cursul discutiilor cu reprezentantii CE s-a evidentiat o propunere, respectiv introducerea unei taxe anuale care sa aiba si o componenta ecologica, proiect cu care Comisia Europeana va veni probabil in martie. Scopul este de armonizare a taxei auto, la nivel european", a adaugat Vladescu.

Ministrul Finantelor a precizat ca, desi din punct de vedere tehnic aceasta ar fi varianta cea mai simpla, in Romania exista un numar mare de persoane cu masini clasificate non-euro, care nu-si pot permite sa plateasca o taxa anuala cu componenta ecologica.

Taxa anuala platita de un posesor al unei masini Dacia este de circa 15 euro, potrivit lui Vladescu, iar introducerea taxei cu componenta ecologica ar duce la o "crestere foarte mare" a valorii.

Taxa de prima inmatriculare a fost introdusa la inceputul acestui an de catre autoritatile de la Bucuresti, care au afirmat ca vor sa limiteze importul de masini poluante, dupa aderarea Romaniei la Uniunea Europeana. Comisia Europeana a criticat insa taxa, considerand ca nivelul ridicat pentru masinile vechi de import reprezinta o discriminare.

<b>Bloombiz</b>
(Sursa: <a href=http://www.mediafax.ro/ target=_blank>Mediafax</a>)

HoReCa, 1/5 din PIB – TradeVille
HoReCa, 1/5 din PIB – TradeVille
Evoluția Cifrei De Afaceri Din Comerțul Cu Ridicata Cifra de afaceri din comerțul cu ridicata (cu excepția comerțului cu autovehicule si motociclete) a scăzut, in luna ianuarie, cu 20%...
Ministerul Dezvoltării a virat peste 286 de milioane de lei, pentru plățile restante din programul "Anghel Saligny"
Ministerul Dezvoltării a virat peste 286 de milioane de lei, pentru plățile restante din programul "Anghel Saligny"
Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Administraţiei (MDLPA) a virat suma de 286.390.685,13 lei, în vederea decontării facturilor pentru 237 de obiective finanţate prin Programul...