57 de romani au masini unicat! Vezi care sunt autoturismele pe cale de disparitie

Vineri, 02 Decembrie 2011, ora 18:06
7162 citiri
57 de romani au masini unicat! Vezi care sunt autoturismele pe cale de disparitie
Austin Healey

Fie ca au automobile exotice sau foarte vechi, 57 de romani se pot lauda ca sunt unici in tara. Acestia au in garaj o masina cum nu mai exista alta in intreaga tara.

Conform datelor furnizate de Directia Regim Permise si Inmatriculari a Vehiculelor (DRPCIV), in Romania exista 57 de masini dintre care este inregistrat cate un singur model. Cele mai multe dintre acestea sunt automobile construite la inceputul erei auto, valoarea lor fiind inestimabila.

Una dintre aceste masini unicat este Adler, ultimul automobil cu acest nume fiind produs in 1939. Adler a fost construita de compania germana cu acelasi nume, infiintata in 1900 si inchisa 57 de ani mai tarziu.

Adler era experta si in biciclete, masini de scris si motociclete. Inainte de Al Doilea Razboi Mondial, compania utiliza motoare De Dion cu doi si patru cilindri, iar incepand cu 1902 au inceput sa-si construiasca propriile motoare. La volanul acestei masini, sportivul Alfred Theves a castigat nenumarate concursuri automobilistice.

Tot in Romania se gaseste si un exemplar Alfa 12 din primul model de masina produs de Lancia. Aceasta masina a atins pentru prima data o sosea in septembrie 1907, iar productia a inceput un an mai tarziu. Masina era de domeniul viitorului in momentul lansarii, fiind echipata cu un motor de 4 cilindri cu valve laterale. Masina atinge aproximativ 90 de kilometri la ora, din acest model fiind vandute peste 100 de unitati in toata lumea.

Ceva mai noua, Borgward, o alta masina unicat in Romania, este un automobil cu doua usi, de marime medie, produs de compania Carl F.W. Borgward GmbH intre anii 1954 si 1962.

Cu toate ca isi dorea sa cucereasca piata cu aceasta masina, producatorul a dotat-o cu un motor mai mic decat alte modele de pe piata.

Nu doar proprietarii de masini foarte vechi se pot lauda ca fac parte dintr-un cerc exclusivist. In Romania, exista si o singura persoana care are in garaj masina Lada Niva, un vehicul off-road produs de compania sovietica AvtoVAZ. Acest automobil este si astazi foarte popular la el acasa, dar si in Canada si America de Sud.

O alta masina unicat este, de data aceasta, produsa in Iran de catre compania Iran Khodro. Samand (care inseamna "cal rapid") este vanduta in prezent cu aproximativ 14.500 de dolari.

Productia acestei masini a inceput in 1996, iar primul automobil a fost vandut in anul 2000.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Pierderile financiare uriașe pe care le suportă România pentru că nu face parte din Schengen terestru. „Trebuia să aderăm la 10 ani după intrarea în UE”
Pierderile financiare uriașe pe care le suportă România pentru că nu face parte din Schengen terestru. „Trebuia să aderăm la 10 ani după intrarea în UE”
După eliminarea controalelor vamale aeriene și maritime cu Spațiul Schengen pentru România, la 31 martie 2024, a revenit în discuție subiectul pierderilor enorme suferite de transportatori,...
Ce este RAM Plus, funcția disponibilă pentru utilizatorii Android
Ce este RAM Plus, funcția disponibilă pentru utilizatorii Android
Tehnologia de suplimentare a memoriei RAM, cunoscută sub numele de RAM Plus la telefoanele Samsung și RAM Boost pentru alte dispozitive cu sistem Android, este promovată ca o soluție...
#masini vechi, #masini unicat, #masini exotice, #colectionar masini , #Masini vechi