Piata pieselor auto din Romania, in dezvoltare. Care sunt companiile cu cele mai mari vanzari

Miercuri, 26 August 2015, ora 14:10
3652 citiri
Piata pieselor auto din Romania, in dezvoltare. Care sunt companiile cu cele mai mari vanzari
Foto: jaymantri.com

Tara noastra nu sta prea rau in ceea ce priveste vanzarile din industria auto. De altfel, cea mai mare companie din Romania este una auto, Dacia, care a devansat pentru al doilea an consecutiv compania care detinea suprematia in anii precedenti, Petrom.

O evolutie buna au avut si firmele care produc piese auto, astfel ca industria auto a devenit cel mai important sector economic din tara noastra.

Cat au produs anul trecut firmele de piese auto

In anul 2014, primele 10 companiile care se ocupa de productia de piese auto au realizat, insumat, venituri mai mari per total decat in anul anterior. Bineinteles, principalii clienti sunt cele doua uzine locale, Dacia si Ford, insa venituri indestulatoare vin si din cereri externe.

Firmele care produc piese auto si-au crescut anul trecut atat veniturile, cat si numarul de angajati, semne, evident, de bun augur pentru industrie, dupa ce criza economica mondiala a lovit din plin acest sector.

Topul cu primele 10 companii producatoare de piese auto din Romania nu s-a schimbat fata de 2013, modificarile au aparut insa in ceea ce priveste locurile ocupate, dar intrari si iesiri din top nu au fost inregistrate. O singura companie si-a mentinut pozitia ocupata si in anul precedent.

Topul primelor 10 firme producatoare de piese auto

Pe primul loc se situeaza Autoliv, o companie cu capital suedez si care produce sisteme de siguranta auto - centuri de siguranta, chinga pentru centurile de siguranta, airbaguri, generatoare de gaz pentru airbaguri, module de airbag. Principalii clienti ai aceste companii cu sediul in Brasov sunt BMW, Volkswagen, Renault, Ford si Daimler.

Compania a ajuns in fruntea topului dupa ce in anul precedent se situa pe locul doi. In plus, Autoliv este pe locul 12 in topul celor mai mari exportatori din Romania avand in derulare un program de investitii in valoare de 25 de milioane. Cei de la Autoliv au ajuns anul trecut la vanzari de 2,4 miliarde de lei, in conditiile in care in anul anterior vanzarile au fost de 2,1 miliarde. Si numarul angajatilor a crescut odata cu vanzarilor, ajungandu-se in prezent la un numar de angajati de aproape 7.000.

Pe locul doi se afla Continental Automotive Systems cu o cifra de afaceri de 2,8 miliarde, cu 157 de milioane mai mult decat in anul precedent. Compania are sediul in Sibiu, 2.896 de salaraiati, iar in anul anterior era fruntasa in top.

Pozitia a treia din top este ocupata de Continental Automotive Romania, care impreuna cu ocupanta locului 2, Continental Automotive Systems, face parte din Continental Group Germania. Pe a treia treapta a podiumului, aceasta companie a avut in 2014 o cifra de afaceri de 2,04 miliarde, mai mare cu 382 de milioane fata de anul 2013. Si numarul salariatilor a crescut in 2014, ajungand pana la 4.489 de persoane.

Locul al patrulea este rezervat companiei Takata Romania. Firma cu sediul in Arad care produce sisteme de siguranta pentru autoturisme a avut in 2014 o cifra de afaceri de 1,9 miliarde de lei, cu aproape 300 de milioane mai mult fata de anul 2013. Ca si in cazul celorlalte companii din top, si numarul angajatilor a crescut odata cu vanzarile. Astfel, la Takata lucreaza 4.100 de persoane.

Compania Delphi Diesel Systems a prins top 5 cu o cifra de afaceri de 1,5 miliarde, mai mare cu 13 milioane fata de cea realizata in 2013. Firma are sediul in Iasi si anul trecut a urcat o pozitie in top fata de anul anterior.

Tot o firma din grupul Delphi ocupa si locul 6. Este vorba despre Delphi Packard din Timis care in 2014 a avut o cifra de afaceri de 1,3 miliarde, mai mica decat in anul precedent. Si numarul angajatilor a scazut in 2014 fata de 2013.

Pe locul 7 gasim aceeasi clasata din anul anterior - Trw Automotive Safety Systems, cifra de afaceri a crescut insa in decursul unui an de la 1 miliard la 1,2 miliarde. Locul 8 este ocupat de Hella, cu o cifra de afaceri de 1,1 miliarde de lei. Pe ultimele doua locuri ii gasim pe Leoni Wiring Systems cu o cifra de afaceri de 916 milioane si pe Yazaki Romania cu o cifra de afaceri de 803 milioane.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Dotare obligatorie pentru o categorie de operatori economici. Riscă amenzi de până la 10.000 de lei sau suspendarea activității în caz contrar
Dotare obligatorie pentru o categorie de operatori economici. Riscă amenzi de până la 10.000 de lei sau suspendarea activității în caz contrar
Operatorii economici care nu vor respecta obligaţia de a asigura dotarea automatelor comerciale cu aparate de marcat electronice fiscale (AMEF), în vederea transmiterii datelor fiscale către...
Planuri mari pentru Portul Constanța. Sorin Grindeanu: ”Ne dorim extinderea cooperării cu partenerii din Emiratele Arabe Unite”
Planuri mari pentru Portul Constanța. Sorin Grindeanu: ”Ne dorim extinderea cooperării cu partenerii din Emiratele Arabe Unite”
Ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu, afirmă vineri că mesajul pe care l-a avut în cadrul întrevederii, de la Abu Dhabi, cu cei din conducerea companiei DP World (Dubai Ports) este că ne...
#piata piese auto, #piese auto Romania , #Masini noi