Piata auto americana, pe drumul cel bun

Luni, 02 Aprilie 2012, ora 12:15
3296 citiri
Piata auto americana, pe drumul cel bun

Vanzarile de masini pe piata americana vor continua sa creasca, analistii asteptandu-se la cele mai bune rezultate trimestriale din ultimii patru ani pentru segmentul de vehicule noi achizitionate, in timp ce in Europa se afla in continua scadere.

Un prim trimestru puternic pentru piata auto din SUA ar putea tempera impactul rezultatelor slabe din Europa, unde atat General Motors, cat si Ford Motor, principalii producatori americani, au pierdut bani, scrie Reuters.

"Rezultatele promitatoare din SUA ar trebui sa creasca considerabil rezultatele companiilor in primele trei luni," a declarat un analist RBC Capital Markets.

Cei 34 de analisti contactati de Reuters au declarat ca piata americana de masini va genera vanzari de 14,75 milioane de autovehicule in 2012, cifra in crestere fata de anul trecut, cand s-au vandut 13,3 milioane. In februarie insa, se estima un total de 15,1 milioane de masini vandute pana la finele anului.

In 2009, in SUA s-au vandut 10,4 milioane de masini, urcand pana la 11,6 milioane in 2010 si pana la 12,8 milioane in 2011. In ciuda estimarilor analistilor, producatorii mari, precum General Motors si Ford sunt mai temperati in privinta estimarilor pe care le ofera pentru anul in curs.

Inregistrarea unor rezultate consistente in martie ar fi o dovada convingatoare a unei reveniri sustenabile a sectorului auto din SUA.

Analistii considera ca si vremea buna din ultima luna a contribuit la cresterea vanzarilor, atragand cumparatorii americani de masini afara din case. De altfel, cresterea pretului la combustibil si consumul mare al masinilor uzate a impins cumparatorii catre masini noi.

"Pretul actual al benzinei va accelera indreptarea consumatorilor catre autovehicule noi, cu consum mai eficient", este parerea unui analist al Morgan Stanley, care ramane insa rezervat in privinta numarului de masini care vor fi vandute in intreg anul in SUA.

Consumatorii care cumpara acum masini sunt cei care au refuzat in ultimii ani sa faca astfel de achizitii mari, lucru care, spera analistii, va duce la reimprospatarea pietei auto din SUA care a trecut prin cea mai proasta perioada de la Al Doilea Razboi Mondial incoace.

Conform asteptarilor analistilor contactati de Reuters, Chrysler, GM si Toyota vor inregistra cele mai mari cresteri la capitolul vanzari in 2012. De altfel, si vanzarile Honda si Toyota ar putea creste datorita modelelor cu consum de benzina eficient.

"Producatorii de masini au avut o luna buna in martie, oferind reduceri mai mici de pret si reusind totusi sa vanda mai multe masini scumpe, ceea ce indica puterea de cumparare a clientilor locali", a declarat Kristen Andersson de la Truecar.com

Situatia din Europa, la polul opus de SUA

Europa, unde criza financiara inca se manifesta, nu este cea mai potrivita piata pentru dezvoltarea companiilor din segmentul auto. Conform estimarilor, numarul de masini vandute aici nu va creste in perioada urmatoare, voci importante din piata preconizand chiar scaderi semnificative, de pana la 5 procente pana la finalul anului.

Daca situatia va sta conform asteptarilor, 2012 va fi cel de-al cincilea an consecutiv dominat de scaderi ale vanzarilor pe piata auto europeana.

Presedintele Asociatiei Producatorilor de Automobile din Europa si director executiv al Fiat-Chrysler, Sergio Marchionne, a caracterizat industria auto ca fiind "oribila". El sustine ca aceasta trebuie restructurata din temelii, iar Comisia Europeana trebuie sa faca pasii necesari pentru incurajarea acestui lucru.

Pretul benzinei este si in Europa una din principalele piedici in evolutia pozitiva a vanzarilor de masini, dar, spre deosebire de SUA, aici impiedica achizitia de autovehicule in general si nu numai a celor uzate.

In Romania, in primele doua luni ale anului, vanzarile de autoturisme noi au scazut cu 7% fata de aceeasi perioada din 2011.

HoReCa, 1/5 din PIB – TradeVille
HoReCa, 1/5 din PIB – TradeVille
Evoluția Cifrei De Afaceri Din Comerțul Cu Ridicata Cifra de afaceri din comerțul cu ridicata (cu excepția comerțului cu autovehicule si motociclete) a scăzut, in luna ianuarie, cu 20%...
Ministerul Dezvoltării a virat peste 286 de milioane de lei, pentru plățile restante din programul "Anghel Saligny"
Ministerul Dezvoltării a virat peste 286 de milioane de lei, pentru plățile restante din programul "Anghel Saligny"
Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Administraţiei (MDLPA) a virat suma de 286.390.685,13 lei, în vederea decontării facturilor pentru 237 de obiective finanţate prin Programul...
#piata auto America, #piata auto sua, #producatori auto SUA, #vanzari masini SUA, #vanzari masini Europa , #Masini noi