Inmatricularile de automobile isi continua declinul

Marti, 10 Februarie 2009, ora 15:44
2802 citiri
Inmatricularile de automobile isi continua declinul

Inmatricularile de automobile noi au cazut cu 53,1% in ianuarie, comparativ cu aceeasi luna a anului trecut, la 13.815 unitati, iar inregistrarile de masini second-hand de import au coborat cu 52,2% in perioada analizata, la 5.941 unitati.

In ianuarie 2008 au intrat in circulatie 29.499 autoturisme noi si 12.439 unitati second-hand de import, reiese din datele Directiei Regim Permise de Conducere si inmatriculare a Vehiculelor din cadrul Ministerului Administratiei si Internelor, preluate de Mediafax.

Inmatricularile totale de automobile, noi si second-hand, au scazut cu 52,8% in luna ianuarie a acestui an, de la 41.938 unitati (in prima luna din 2008) la 19.756 masini.

Datele referitoare la inmatricularile din prima luna a acestui an arata ca piata masinilor noi isi contina declinul si ca intrarile in circulatie ale masinilor rulate de import au trecut de la o crestere de aproape sase ori in decembrie, la o scadere puternica.

Astfel, inmatricularile de automobile noi au coborat cu 26,7% in ianuarie, comparativ cu decembrie 2008, de la 18.854 unitati la 13.815 autoturisme. In cazul masinilor second-hand de import inregistrarile au scazut de zece ori in ianuarie, comparativ cu ultima luna a anului trecut, de la 54.712 unitati la 5.941 masini.

Din cifrele aferente lunii ianuarie reiese ca au inceput sa intre in circulatie din nou mai multe masini noi decat rulate, chiar daca volumele sunt considerabil mai reduse in comparatie cu ianuarie 2008 sau cu alte luni ale anului trecut.

Scaderea inmatricularilor de automobile noi are ca principale cauze criza financiara, care a condus la un acces mai dificil la credite si la retinerea consumatorilor in a cheltui, precum si starea de asteptare in care au intrat clientii, pana la inceperea programului "Rabla" si definitivarea sistemului de calcul al taxei pe poluare auto. Guvernul intentioneaza sa modifice taxa pe poluare auto in februarie.

In cazul masinilor rulate, pe langa prudenta oamenilor in a-si cheltui banii, scaderea se explica si prin faptul ca Guvernul Tariceanu a triplat taxa auto pentru masinile second-hand, incepand cu 15 decembrie 2008. Astfel, persoanele care au cumparat masini second-hand din import au renuntat sa le mai inmatriculeze dupa triplarea taxei.

Este posibil insa ca inregistrarile de automobile rulate sa creasca din nou, daca modificarea taxei pe poluare auto, luata in calcul de noul guvern pentru luna februarie, ar micsora semnificativ cuantumurile pe care trebuie sa le plateasca in prezent posesorii care si-au adus masini din afara tarii.

Anul trecut, inmatricularile de autoturisme noi din Romania au scazut cu 8,6%, la circa 285.500 de unitati, in timp ce intrarile in circulatie ale masinilor rulate din import au urcat cu aproximativ 150%, atingand un nivel record, de peste 300.000 de masini.

Cosmin Samoilă (ONE) la Quarterly Report 3: ”Avem o creștere a vânzărilor din apartamente de 59% pe segmentul comercial”
Cosmin Samoilă (ONE) la Quarterly Report 3: ”Avem o creștere a vânzărilor din apartamente de 59% pe segmentul comercial”
Cosmin Samoilă, Directorul Financiar al ONE United Properties, a participat la cea de-a treia ediție a Quarterly Report, din 6 martie, eveniment marca Ziare.com, alături de partenerul principal...
Un mare combinat din România, deținut de un miliardar rus, face concedieri masive: ”Vom oferi locuri de muncă vacante”
Un mare combinat din România, deținut de un miliardar rus, face concedieri masive: ”Vom oferi locuri de muncă vacante”
Peste 80 din cei 186 de angajaţi ai combinatului de alumină Alum SA din Tulcea vor rămâne fără locuri de muncă, începând de luni, a anunţat, joi, 28 martie, subprefectul judeţului...
#hand, #masini, #noi, #rabla, #second, #taxa , #Masini noi