Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Amanarea executarii afecteaza grav piata de leasing

Amanarea executarii afecteaza grav piata de leasing

In cazul in care un client nu isi plateste ratele de leasing in termen de 90 de zile, societatea de leasing nu poate trece la executarea acestuia, respectiv recuperarea bunului, decat daca obtine o hotarare judecatoreasca in acest sens. Procedura in instanta poate dura cateva luni de zile.

Cum procedura in instanta se poate prelungi si cateva luni, timpul curge in favoarea clientilor rau-platnici si in detrimentul societatilor de leasing. Acestea sunt obligate sa constituie provizioane, iar cand obtin dreptul de executare pot avea surpriza neplacuta ca firma/clientul s-a dizolvat, iar bunul  nu mai exista, spune Adriana Ahciarliu, secretarul general al Asociatiei Societatilor de Leasing, citat de Romania Libera.

"Cea mai dura problema care afecteaza piata leasingului este decizia Curtii Constitutionale conform careia nu ne putem intoarce impotriva celui care acumuleaza restante de peste 90 de zile decat dupa obtinerea unei hotarari judecatoresti. Procedura in instanta poate dura cateva luni de zile, suficient ca firma sa se faca disparuta, sa nu mai avem ce recupera si sa ramanem cu provizioanele", a declarat Ahciarliu.

In plus, reprezentantii ALB reclama faptul ca decizia Curtii Constitutionale nu i se impune si Fiscului, care poate trece direct la executare, fara o hotarare judecatoreasca. "Avem de-a face cu standarde duble, care nu sunt in concordanta cu principiile pietei libere, concurentiale. Ne vom folosi de toate instrumentele pentru a contracara aceasta decizie sau pentru aplicarea unitara (si Fiscului)", spune Ahciarliu.

Bunurile predate, valorificate in pierdere

"Masinile  returnate sunt valorificate greu, din cauza pietei blocate. Neavand standarde de pret pentru second-hand, masinile sunt valorificate in pierdere. Pe piata e o inflatie de masini second-hand, care sunt concurate puternic de masinile noi la care dealerii ofera discounturi enorme, de 30%", a explicat Ahciarliu. Aceasta a dat exemplul unui client care ia in leasing o masina de 15.000 euro, cu avans de 2.000 euro, iar dupa un an si jumatate o returneaza, platind intre timp inca 4.000 euro. Ca sa iasa pe zero, firma de leasing ar trebui sa o valorifice la 9.000 euro, dar obtine cel mult 4.000 euro.Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.
Sursa: Business24
Articol citit de 2055 ori
Citeste mai multe desprebunuri executare leasing recuperare