Taxa auto: Nu dispar numerele de Bulgaria. Se schimba doar clientela

Joi, 21 Februarie 2013, ora 07:05
6173 citiri
Taxa auto: Nu dispar numerele de Bulgaria. Se schimba doar clientela

Noua taxa auto sau timbrul de mediu nu va inchide afacerile celor care inmatriculeaza masini second-hand in Bulgaria, ci va modifica mai curand clientela care prefera sa plateasca taxa peste hotare.

Noua taxa auto inseamna costuri mai mici pentru posesorii masinilor Euro 1 si Euro 2, dar si cresteri in cazul Euro 3 si Euro 4, desi acestea sunt mai putin poluante.

"As vrea sa fac afaceri in Romania, insa acum este mai avantajos in Bulgaria. Daca inainte erau dezavantajati de taxa auto cumparatorii de masini vechi, acum vor veni cei cu masini din 2002-2006. Iar eu ii prefer pe acestia si in Romania, si in Bulgaria", a declarat pentru Business24, Marc Voicu, antreprenor in Bulgaria.

Tentatia numerelor de Bulgaria este inca mare, chiar daca taxa auto de la vecini a crescut in doua transe in ultimele luni, ajungand la 205 euro in ianuarie, fata de 60 de euro anterior.

Taxele si impozitele se pierd in birocratia dintre state

Romanii castiga pe doua fronturi: platesc o taxa de mediu mai mica si scapa si de impozit. In cele mai multe cazuri, masinile isi schimba proprietarul printr-un contract de vanzare-cumparare incheiat intre un bulgar si un roman, explica Kosta Ciolakov, vicepresedinte al Asociatiei Asiguratorilor din Bulgaria. Acest contract ramane insa secret pentru autoritatile romane, fiind folosit numai in Bulgaria. In tara sa, romanul nu conduce autoturismul pe baza acestui contract, ci pe baza unei procuri potrivit careia proprietarul autoturismului ar fi cetateanul bulgar, eliberata de notari bulgari care sunt in cunostinta de cauza. In acest fel, nici vechiul, nici noul proprietar al masinii nu platesc taxe.

In 2012, politia bulgara a informat autoritatile romane despre circa 4.000 de masini achizitionate de romani in Bulgaria, dintre care doar 500 au renuntat la numerele bulgaresti. Impozitele pentru restul de 3.500 dispar in birocratia dintre state.

Noua taxa auto se aplica din 15 martie

Guvernul a avizat, marti, introducerea timbrului de mediu care va fi perceput la inmatricularea masinilor. Noua taxa auto va fi aplicabila din 15 martie.

Formula de calcul a timbrului de mediu este diferita de vechea taxa auto si conduce la o crestere medie de circa 10% a sumei de plata pentru masinile Euro 4 si Euro 3 si o scadere cuprinsa intre 60% si 90% pentru masinile Euro 2, Euro 1 si non-euro.

Conform noii formule de calcul, suma de plata va scadea cu 60% pentru Euro 2, cu 80% pentru Euro 1 si cu 90% pentru non-euro.

Motivul pentru care cuantumul taxei pentru masinile non-euro, Euro 1 si Euro 2, cu tehnologii mai invechite, va fi totusi mai mic decat cel actual este ca aceste masini au o durata scurta de functionare si, deci, se estimeaza ca vor polua pentru un interval mai mic.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Cu 218 kilometri pe oră pe DN 55. Șoferul vitezoman a rămas 3 luni fără permis
Cu 218 kilometri pe oră pe DN 55. Șoferul vitezoman a rămas 3 luni fără permis
Dolj: Şofer înregistrat de radar în timp ce conducea cu viteza de 218 kilometri pe oră pe DN 55 Un şofer din Craiova a rămas fără permisul de conducere pentru 120 de zile după ce a fost...
Apar primele investiții arabe în România. Ministrul Agriculturii: „Numai aşa vom creşte valoarea produselor româneşti!"
Apar primele investiții arabe în România. Ministrul Agriculturii: „Numai aşa vom creşte valoarea produselor româneşti!"
Nu doar companiile occidentale vin să facă bani în România, ci și arabii, mai nou. Florin Barbu, ministrul Agriculturii din partea PSD, a anunțat investițiile pe care antreprenorii din Qatar...
#inmatriculari Bulgaria, #numere de inmatriculare Bulgaria, #taxa auto Bulgaria , #Masini ieftine