O masina pliabila, din 2013 in mai multe orase europene

Miercuri, 18 Ianuarie 2012, ora 20:00
2589 citiri
O masina pliabila, din 2013 in mai multe orase europene

O masina electrica de mici dimensiuni, pliabila, numita Hiriko va circula din 2013 in mai multe orase europene, pretul masinii fiind de 12.500 de euro.

Hiriko va fi prezentata saptamana viitoare presedintelui Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso.

Grupul discuta totodata vanzarea a 100 de astfel de masini orasului Bruxelles si se afla in negocieri cu autoritatile din Paris, Londra, Amsterdam, Geneva, Boston, Dubai si Abu Dhabi, a declarat un reprezentant al grupului, Gorka Espiau.

Hiriko a fost dezvoltata de un grup de firme mici din Tara Bascilor, Spania, care a incheiat deja contracte de vanzare cu municipalitatile oraselor Malmo (Suedia), Berlin, Barcelona, Vitoria-Gasteiz (al doilea mare oras din Tara Bascilor), San Francisco, Hong-Kong, Quito si insulele Galapagos.

Proiectul este revolutionar, motorizarea fiind inclusa in roti, iar habitaclul culiseaza pentru a permite parcarea facila. Bateria va fi inchiriata, pentru a se tine cont de evolutia rapida a tehnologiei in domeniu.

Hiriko are o autonomie urbana de 120 de kilometri si poate atinge o viteza de 50 de kilometri pe ora.

Ideea acestei masini pliabile a fost lansata de laboratorul MIT-Media din Boston, dat a fost dezvoltata si produsa de un grup de sapte mici firme basce, reunite intr-un consortiu numit Hiriko.

Fiecare dintre aceste firme produce unul dintre modulele care intra in componenta masinii, iar ideea novatoare este infiintarea unor fabrici de asamblare in orasele interesate de model.

O astfel de fabrica va avea doar 300 de metri patrati si 30 de angajati pentru asamblare, intretinere si vanzare.

Hiriko este destinata transporturilor publice, dupa modelul bicicletelor Velib, a caror folosire a scazut insa in multe orase, dar va putea fi cumparata si de catre particulari.

Qualcomm, acuzată că a manipulat rezultatele platformei X Plus
Qualcomm, acuzată că a manipulat rezultatele platformei X Plus
Qualcomm a anunțat recent lansarea noii platforme Snapdragon X Plus, destinată laptopurilor, promițând performanțe remarcabile, durată extinsă de viață a bateriei și capacități avansate...
Xiaomi trimite un avertisment către utilizatorii de smartphone-uri. Ce trebuie evitat
Xiaomi trimite un avertisment către utilizatorii de smartphone-uri. Ce trebuie evitat
Compania Xiaomi a emis recent un avertisment către utilizatorii săi privind riscurile asociate cu folosirea protecțiilor de ecran cu adeziv lichid UV. În ciuda popularității acestor...
#Hiriko masina electrica, #masina electrica pliabila Hiriko, #pret masina pliabila mica , #Masini electrice