Amatorii de masini electrice pot primi tichete de reducere. Care este valoarea lor

Vineri, 11 Octombrie 2013, ora 09:41
1798 citiri
Amatorii de masini electrice pot primi tichete de reducere. Care este valoarea lor

Cei interesati de achizitionarea unui automobil electric pot aplica la Administratia Fondului pentru Mediu (AFM) pentru obtinerea unei reduceri de 12.000 de lei, fiind disponibile 100 de tichete de reducere, in cadrul unui nou program al Ministerului Mediului si Schimbarilor Climatice (MMSC).

Ordinul ministrului Mediului pentru aprobarea Ghidului de finantare a Programului de promovare a vehiculelor de transport nepoluante si eficiente din punct de vedere energetic a fost publicat joi in Monitorul Oficial.

Potrivit ghidului, ecotichetul de 12.000 de lei se acorda la achizitionarea unui autovehicul nou (autoturism, autoutilitara usoara sau autospeciala usoara) propulsat de un motor electric, cu alimentare de la o sursa electrica.

In ce conditii se acorda tichetele

Se pot inscrie la AFM pentru obtinerea ecotichetului persoane fizice si juridice, unitati administrativ-teritoriale si institutii publice, care, dupa ce le sunt aprobate dosarele, trebuie sa se inscrie la un producator validat de AFM in termen de 20 de zile (persoanele fizice) si respectiv de 45 de zile (persoanele juridice).

Dupa primirea confirmarii de alocare a ecotichetului, producatorul validat are obligatia sa demareze si sa finalizeze procedura de achizitionare a autovehiculului nou in termen de 30 de zile, fara a se depasi data de 15 decembrie a anului in curs.

In total, AFM va distribui anul acesta 100 de ecotichete prin Programul de promovare a vehiculelor de transport nepoluante si eficiente din punct de vedere energetic.

Ecotichetul nu este transferabil, dar un solicitant poate aplica pentru mai multe tichete, in functie de numarul de autovehicule electrice noi pe care doreste sa le achizitioneze. Diferenta de pret poate fi acoperita de beneficiarii ecotichetelor prin surse proprii si/sau surse financiare complementare - credite bancare sau leasing.

Totodata, pot aplica pentru ecotichetul de 12.000 de lei si beneficiarii Programului Rabla care opteaza pentru achizitionarea unui autovehicul electric, obtinand astfel inca o reducere pe langa prima de casare de 6.500 de lei.

In prezent, numai persoanele juridice si operatorii economici fara personalitate juridica se mai pot inscrie in Programul Rabla pe 2013, sesiunea pentru persoanele fizice, in care au fost alocate 17.000 de tichete, fiind incheiata.

Pana in prezent, au fost acceptate in Programul Rabla pentru persoane juridice 281 de dosare pentru 975 de autovehicule, ramanand disponibile 2.028 de tichete.

Prin Programul Rabla, pentru casarea fiecarui autovehicul (automobil sau autoutilitara usoara) mai vechi de 10 ani din dotare, beneficiarii primesc un tichet in valoare de 6.500 de lei, pentru achizitionarea unui autovehicul nou.

Tot prin Rabla, pentru stimularea achizitionarii autovehiculelor cat mai prietenoase cu mediul, se poate obtine, pe langa prima de casare, un eco-bonus in valoare de 500 lei pentru: achizitionarea unui autovehicul nou, incadrat in norma de poluare Euro 6, achizitionarea unui autovehicul nou, al carui motor genereaza o cantitate de emisii ce dioxid de carbon mai mica de 100g/km si achizitionarea unui atuovehicul nou, cu sistem de propulsie hibrid, fara a putea fi insa cumulate mai mult de doua eco-bonusuri.

Acordarea unei reduceri la achizitia unui automobil electric, sub forma unui "ecotichet" in valoare de 12.000 de lei, a fost prevazuta de Guvern prin Ordonanta de urgenta privind timbrul de mediu pentru inmatricularea masinilor, adoptata in februarie.

"In vederea stimularii vehiculelor noi, nepoluante si eficiente din punct de vedere energetic, persoanele fizice, unitatile administrativ-teritoriale si institutiile publice care achizitioneaza autovehicule electrice noi beneficiaza de un tichet cu valoare nominala, pentru fiecare autovehicul nou achizitionat, denumit in continuare ecotichet. Ecotichetul are o valoarea nominala de 12.000 lei si se suporta din bugetul Fondului pentru mediu", potrivit articolului 15 din OUG nr. 9/2013.

Guvernul a mai aprobat, si in aprilie 2011, o ordonanta de urgenta prin care persoanele fizice sau juridice primesc o subventie de 20% din pret la cumpararea unui automobil electric, dar nu mai mult de 3.700 euro, respectiv de 10% din pret, dar nu mai mult de 1.800 euro pentru un automobil hibrid.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Cum se compară prețurile carburanților din România cu cele din restul țărilor Uniunii Europene
Cum se compară prețurile carburanților din România cu cele din restul țărilor Uniunii Europene
Benzinăriile afișează prețuri mai mari la combustibil începând de vineri, 19 aprilie. Prețurile ridicate pentru benzină și motorină au reprezentat motive de dezbatere și au fost, în...
Samsung se află în plin proces de dezvoltare a unui nou chipset: Exynos 2500
Samsung se află în plin proces de dezvoltare a unui nou chipset: Exynos 2500
Samsung se află în plin proces de dezvoltare a unui nou chipset, Exynos 2500, care promite să fie o versiune îmbunătățită a modelului actual, Exynos 2400. Noul procesor este proiectat...
#masini electrice Romania, #tichete reducere masini electrice, #cumparare automobile electrice, #discount automobil electric , #Masini electrice