Actionarii Jaguar Land Rover, tentati de o Oferta Publica Initiala

Joi, 19 Aprilie 2012, ora 08:10
3111 citiri
Actionarii Jaguar Land Rover, tentati de o Oferta Publica Initiala

Atunci cand Tata Motors a cumparat de la Ford marcile Jaguar si Land Rover, in 2008, pentru 2,5 mld. dolari, investitorii au celebrat prin vanzarea actiunilor detinute la cele doua companii. Dar cine a avut cap si prezenta de spirit sa pastreze actiunile, s-ar putea sa aiba in mana potul cel mare.

Cele doua marci de lux britanice valoreaza impreuna 14 miliarde de dolari, conform unor analisti citati de Bloomberg: mai mult decat producatori auto de volum, precum Fiat sau Suzuki.

Cele doua marci au un plan de investitii in valoare de 12 miliarde de dolari, care se deruleaza pe cinci ani si un posibil parteneriat cu Chery Automobile pentru a-si spori vanzarile pe piata din China. Aceste conditii sunt perfecte pentru o vanzare initiala de actiuni, conform brokerilor de la Fim Asset Management Ltd. si Kim Eng Securities Pvt.

Dupa ce a cumparat Jaguar si Land Rover de la Ford, Tata Motor a angajat companiile KPMG International si Roland Berger Strategy Consultants pentru reducerea pierderilor si a costurilor la cele doua marci. Compania indiana a initiat lansarea de noi modele precum Jaguar XJ si XF si Land Rover Evoque si a reorientat vanzarile catre piete emergente precum China sau Rusia.

Vanzari record

Tata Motors si-a marit castigurile dupa ce Jaguar si Land Rover au atins cele mai mari vanzari lunare din intreaga lor istorie, in martie. Performanta celor doua branduri de lux a mai atenuat scaderea drastica a vanzarilor de automobile Tata in India, unde ratele mari la banca si preturile ridicate la carburanti au stirbit increderea consumatorilor.

Constructorul auto indian a declarat ca isi va dubla cheltuielile anuale pentru dezvoltarea de noi produse si va cheltui pe capitalul Jaguar si Land Rover 2,4 miliarde de dolari in urmatorii cinci an. Aceste investitii au rolul de a aduce pe piata 40 de noi modele pentru cele doua marci. Totalul investitiilor depaseste cele doua miliarde de dolari, cat a reprezentat profitul pe anul trecut al celor de la Tata Motors.

Land Rover va angaja inca o mie de oameni si va introduce si schimbul trei in fabricile din Marea Britanie, pentru a mari capacitatea de productie la modelul Range Rover Evoque.

Valoare deblocata

"Tata Motors se asteapta sa faca rost de bani pentru extinderea de capital a Jaguar Land Rover si pentru finantarea dezvoltarii de noi produse si prin contabilitatea interna", a declarat Debasis Ray intr-un mail intern. "In orice caz, vom lua in considerare toate oportunitatile pentru managementul capitalului pe viitor", a mai spus reprezentantul companiei.

In martie, Tata Motors a reusit sa stranga 500 milioane de lire sterline in note si a adaugat, in luna mai 2011, inca un miliard de lire sterline in emisiuni de obligatiuni garantate. Conform bilantului contabil si a datelor din piata, Tata Motors are la dispozitie in prezent, echivalentul in cash a 3,1 miliarde de lire.

Actiunile Jaguar Land Rover au avansat cu 60 de procente in acest an la Bursa de la Mumbai, India, cea mai mare crestere ale primelor 30 de companii din Sensitive Index.

Jaguar, care va lansa in 2013 F-Type, un nou model sport cu doua locuri, vrea sa-si extinda portofoliul de produse si sa-si mareasca de patru ori vanzarile pe piata din China si sa le dubleze in Rusia.

Cererea in crestere de pe pietele emergente a ajutat la temperarea scaderii vanzarilor Jaguar si Land Rover din statele dezvoltate. Evoque, model care a debutat pe piata in septembrie 2011, este responsabil pentru 30% din cele 65,287 de unitati vandute din octombrie si pana in decembrie.

Cele doua marci britanice nu au fost mereu niste castigatori ai pietei auto internationale. Cand Tata Motors anunta preluarea Jaguar si Land Rover in 2008, vanzarile Jaguar erau in cadere cu 33% in SUA si Europa, in timp ce Land Rover scazuse cu 13 procente.

Diluarea actionariatului

Jaguar a fost listata la Bursa de la Londra inainte de 1990, anul in care Ford a cumparat compania. Constructorul american a vandut marca Aston Martin in 2007, iar Jaguar si Land Rover au urmat in 2008.

Tata Motors prefera sa finanteze cheltuielile de capital prin intermediul emisiunilor de obligatiuni garantate pentru a preveni diluarea actionariatului celui mai mare centru de profit al sau: Jaguar Land Rover.

Vanzarile globale ale Jaguar Land Rover au crescut cu 29% ajungand la 314.433 de unitati in ultimele douasprezece luni, in timp ce vanzarile Tata Motors nu au reusit decat un plus de trei procente.

Cosmin Samoilă (ONE) la Quarterly Report 3: ”Avem o creștere a vânzărilor din apartamente de 59% pe segmentul comercial”
Cosmin Samoilă (ONE) la Quarterly Report 3: ”Avem o creștere a vânzărilor din apartamente de 59% pe segmentul comercial”
Cosmin Samoilă, Directorul Financiar al ONE United Properties, a participat la cea de-a treia ediție a Quarterly Report, din 6 martie, eveniment marca Ziare.com, alături de partenerul principal...
Un mare combinat din România, deținut de un miliardar rus, face concedieri masive: ”Vom oferi locuri de muncă vacante”
Un mare combinat din România, deținut de un miliardar rus, face concedieri masive: ”Vom oferi locuri de muncă vacante”
Peste 80 din cei 186 de angajaţi ai combinatului de alumină Alum SA din Tulcea vor rămâne fără locuri de muncă, începând de luni, a anunţat, joi, 28 martie, subprefectul judeţului...
#jaguar land rover, #listare la bursa, #constructori auto, #piete auto emergente, #statele dezvoltate , #Masini de lux