Secretul Chrysler: Cum a ajuns de la faliment la profit in doi ani

Miercuri, 01 Februarie 2012, ora 18:14
2063 citiri
Secretul Chrysler: Cum a ajuns de la faliment la profit in doi ani
Chrysler, pe profit dupa sase ani de pierderi

Grupul Chrysler a anuntat, miercuri, primul profit anual din ultimii sase ani, la nici doi ani dupa ce a declarat faliment, a fost salvata de guvern si a fost cumparata de producatorul auto italian Fiat.

Compania, care detine marcile Chrysler, Dodge si Jeep, a castigat 183 de milioane de dolari, in 2011, comparativ cu pierderea de 652 de milioane de dolari raportata in anul anterior, conform CNN.

Chrysler spera ca situatia sa devina si mai stralucita, programandu-si venituri de 1,8 miliarde de dolari, anul acesta, cu 18% mai mari decat in 2011.

Chrysler a primit o amenda de 551 milioane de dolari in timpul anului trecut in urma refinantarilor realizate pentru a plati creditele cu dobanzi ridicate luate de la guvernele american si canadian, in timpul salvarii de la faliment din 2009. In ciuda platii imprumutului, contribuabilii au pierdut aproximativ 1,3 miliarde de dolari din cele 12,5 miliarde de dolari, cat a fost fondul de salvare primit de Chrysler in 2009.

Compania a inregistrat o crestere de 24% a vanzarilor din Statele Unite, anul trecut, si o crestere de 22% a vanzarilor la nivel mondial, pana la 1,86 de milioane de automobile. Veniturile au sarit cu 31%, pana la aproape 55 de miliarde de dolari.

Venitul net al Chrysler pe al patrulea trimestru a fost de 225 de milioane de dolari, in comparatie cu pierderea neta de 199 milioane de dolari, inregistrata in aceeasi perioada a lui 2010. Acesta a fost cel mai profitabil trimestru de la iesirea companiei din faliment.

Chrysler nu este prezenta pe piata de capital publica, asa ca nu exista estimari ale anlistilor legate de rezultatele financiare. Pe langa Fiat, care controleaza Chrysler, restul actiunilor sunt detinute de fonduri controlate de uniuni, infiintate pentru plata pensiilor si a asigurarilor de sanatate.

Ford Motor a raportat recent cel mai mare profit din 1998. General Motors, care a trecut la randul sau prin faliment in 2009 impreuna cu Chrysler, se pare ca va publica venituri in crestere in decursul acestei luni. In acest context, 2011 este primul din ultimii sapte ani in care toti cei trei producatori americani de masini au fost pe profit in acelasi timp.

Cele trei companii au reusit anul trecut si sa castige cote de piata in SUA, pentru prima data in 1988. Piata auto americana a fost de 12,8 milioane de masini, in 2011, inca departe de cele 16-17 milioane de unitati, cate se vindeau inainte de recesiune.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

NASA trimite o dronă uriașă către Titan. Ce presupune misiunea
NASA trimite o dronă uriașă către Titan. Ce presupune misiunea
NASA a anunțat planurile pentru o misiune care va trimite prima dronă, numită Dragonfly, pentru a explora Titan, cel mai mare satelit al planetei Saturn. Inițiativa vine după succesul dronei...
Ciolacu vrea investiții din Emirate pentru modernizarea Aeroportului Otopeni și a căilor ferate
Ciolacu vrea investiții din Emirate pentru modernizarea Aeroportului Otopeni și a căilor ferate
Premierul României, Marcel Ciolacu, a declarat că un parteneriat între București și Abu Dhabi ar avea ca prioritate modernizarea Aeroportului Otopeni, a porturilor și a infrastructurii...
#masini chrysler, #chrysler fiat, #chrysler faliment, #masini americane, #piata auto, #masini lux 2012 , #Cota de piata