Isarescu explica interventia BNR din octombrie 2008

Joi, 07 Aprilie 2011, ora 14:12
1579 citiri
Isarescu explica interventia BNR din octombrie 2008

Operatiunile BNR din octombrie 2008 au urmarit stoparea unui atac de panica si nu "apararea monedei nationale", pentru a evita ca presiunile de retragere a valutei sa nu se transforme intr-o migratie a economiilor din lei in valuta, care ar fi afectat rezervele valutare, afirma Mugur Isarescu, citat de Mediafax.

"Panica bancara odata declansata nu se oprea numai la retragerea disponibilitatilor din conturile in valuta si se misca inevitabil pe procesul de convertire a economisirilor din lei in valuta. Daca nu am fi oprit panica, aceasta a doua etapa ar fi epuizat intr-adevar rezervele bancii centrale.

A apara moneda nationala nu este o chestiune de mandrie, este o chestiune vitala pentru soarta unui intreg sistem bancar si pentru soarta unei tari. Aici nu ne putem juca cu superficialitati", a afirmat guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, intr-un interviu acordat agentiei MEDIAFAX.

Seful bancii centrale este de acord ca in acea perioada au existat retrageri semnificative din toate pietele emergente, dar, potrivit lui Isarescu, faptul ca BNR a lasat ulterior leul sa se deprecieze arata ca BNR nu urmarea un curs anume, ci panica, retragerile de lichiditate in valuta, si iesirea dintr-un cerc vicios creat de contextul international.

Din aceasta perspectiva, Isarescu apreciza ca interventia BNR si-a atins obiectivul.

"Aveam semnale de la presedinti de banci ca posesorii de conturi de valuta isi retrageau depozitele si le depozitau in aceeasi banca in casete de valori si deruta generala pe care am citit-o la foarte multi bancheri, nu neaparat la trezorieri", a mai spus Isarescu.

El crede ca daca ar fi fost mai buna cooperarea din partea bancilor si intre banci probabil ca si episodul secundar, cel cu dobanzile mari, nu aparea atit de evident.

"Bineinteles ca a suferit economia, pentru ca la randul lor aia care au pierdut s-au dus in partea celalta (pe dobanzi inalte - n.r.). Dar ei oricum stopau creditarea. A face o delimitare intre un motiv si o scuza cred ca este o chestie de bun simt", a continuat Isarescu.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#banca centrala, #bnr, #curs valutar, #isarescu, #moneda nationala , #Cele mai bune masini