Sectorul auto din Spania va primi 4 miliarde de euro

Sambata, 14 Februarie 2009, ora 09:15
2125 citiri
Sectorul auto din Spania va primi 4 miliarde de euro

Guvernul spaniol a aprobat un pachet de 4 miliarde euro pentru sustinerea sectorului auto si protectia locurilor de munca, dupa o serie de disponibilizari si intreruperi ale productiei la uzinele auto, relateaza Reuters.

Spania a afirmat ca pachetul de sustinere este al doilea ca dimensiune din Europa, in ceea ce priveste finantarea totala, fiind mai mare decat programul de 2 miliarde euro din Germania si cel de investitii de 3 miliarde euro prevazut de guvernul britanic.

Cele mai multe dintre masurile aprobate ieri fusesera anuntate anterior in cadrul planului de stimuli economici de 70 miliarde euro al Spaniei.

Franta a oferit saptamana aceasta un ajutor de stat de 6 miliarde euro pentru producatorii auto Renault si PSA Peugeot-Citroen si s-a confruntat ulterior cu criticile aliatilor din Uniunea Europeana (UE), care au spus ca masura are dimensiuni protectioniste.

Ministrul spaniol al industriei, Miguel Sebastian, a spus ca Spania trebuie sa isi protejeze sectorul auto, care este detinut - in cea mai mare parte - de straini.

Miguel Sebastian a spus ca sprijinul guvernamental depinde de capacitatea producatorilor auto de a garanta locurile de munca din cadrul industriei si ca nu va fi acordat companiilor care au concediat permanent salariati fara sa ajunga intai la un acord cu sindicatele.

Multe pierderi de locuri de munca din Spania au survenit dupa acorduri intre reprezentanti ai sindicatelor si sefi ai companiilor, cu conditia ca muncitorii sa fie angajati din nou intr-un interval de timp prestabilit.

Renault a anuntat concedierea temporara a circa 10.000 de angajati de la patru dintre uzinele sale din Spania si a mai aratat ca va disponibiliza 400 de lucratori temporari de la fabrica din Palencia, iar publicatia La Vanguardia a scris ca Seat va suspenda 5.300 de contracte de munca. 

"Sectorul auto angajeaza 300.000 de salariati, reprezinta 6% din PIB si furnizeaza 20% din exporturi", a declarat Sebastian, in cadrul unei conferinte de presa, dupa o reuniune guvernamentala saptamanala.

Potrivit planului spaniol, guvernul va aloca circa 1,2 miliarde euro in credite de stat, ca sa sprijine achizitiile de automobile in 2009 si 2010.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Audio Magic Eraser, unealta care le permite utilizatorilor să elimine zgomotele nedorite din filmări
Audio Magic Eraser, unealta care le permite utilizatorilor să elimine zgomotele nedorite din filmări
Google a lansat recent o caracteristică revoluționară numită Audio Magic Eraser, disponibilă exclusiv pe noile modele de smartphone-uri Pixel 8 și Pixel 8 Pro. Funcția este proiectată să...
”România nu este oaia neagră a Europei”. Un fost ministru de Finanțe descrie poziția țării noastre în relație cu marile deficite globale VIDEO
Discuțiile despre deficitul bugetar ridicat și procedura de deficit excesiv în care se află țara noastră încă din 2019 a acaparat dialogul public, dar prea puțin ne aplecăm asupra...
#spania, #auto, #miliarde, #euro, #sustinere, #locuri de munca , #Automobile