Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Masinile care pot circula fara sofer ar putea fi produse in serie din 2030

Masinile care pot circula fara sofer ar putea fi produse in serie din 2030

Masinile care pot circula fara sofer ar putea fi produse in serie din 2030, iar zece ani mai tarziu prezenta acestor automobile s-ar putea generaliza, conform declaratiilor unui expert american citat de AFP.

"In prezent aceste masini sunt capabile sa parcurga o distanta de 150 de kilomteri fara interventia soferului, in 2010 aceasta distanta se va mari la 1500 kilometri, iar in 2020 vor putea parcurge singure 1,5 milioane kilometri ", a declarat profesorul american Sebastian Thrun, de la Stanford University. Acesta face parte din echipa DARPA (US Defense Advanced Research Projects Agency) organizatie care se afla sub tutela Pentagonului si sta la baza a numeroase descoperiri tehnologice importante, cum ar fi internetul.

DARPA a organizat, incepand cu 2004, un concurs intre automobile care se pot deplasa fara sofer pe un anumit traseu si evita obstacolele ce la apar in cale. Agentia a oferit in 2006 un premiu de doua milioane dolari pentru automobilul prezentat de universitatea Stanford, masina care a parcurs fara sofer un traseu de 212 kilometri organizat pe un circuit special in desert.

Cercetatorul preconizeaza ca "zece ani mai tarziu aceste masini vor domina majoritatea drumurilor si vor depasi oamenii din punct de vedere al capacitatii de conducere ", mai scrie AFP.

Cele mai noi masini robotizate, masini capabile sa se adapteze singure la modificarile traseului, in timpul condusului, vor fi testate in noiembrie 2007 la concursul organizat de DARPA. La intrecere se va simula pentru prima data condusul in oras pentru aceste automobile robotizate.

Sebastian Thrun afirma ca, in producerea acestor masini total automatizate, "scopul tehnologic urmarit este acela de a programa masina sa reactioneze singura la schimbarile de mediu, sa le inteleaga si sa anticipeze aparitia unei probleme". El a mai adaugat ca 'in proportie de 99% condusul este usor, insa restul de 1% este extrem de greu de stapanit'.

Sebastian Thrun va participa la concursul DARPA cu un prototip Volkswagen Passat, numit "Junior", ale carui frane, acceleratie si directie sunt controlate de un calculator. Junior este prevazut de asemenea cu un laser pozitionat pe bara de protectie, un radar si un sistem de navigatie globala.

Bloombiz
(Sursa: NewsIn)

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.

Sursa: Business24
Articol citit de 1057 ori