In plina revolutie tehnologica, marii producatori auto franeaza inovatia

Marti, 28 Octombrie 2014, ora 16:17
2879 citiri
In plina revolutie tehnologica, marii producatori auto franeaza inovatia
Sursa foto: Auto Alliance

Producatorii de automobile au redus viteza in cursa inovatiilor, ca de altfel si ritmul schimbarilor, chiar daca cererea de noi tehnologii manifestata in piata este mai mare ca niciodata.

Automobilele mai ecologice si mai inteligente au ridicat cheltuielile de cercetare si dezvoltare din industria auto in ultimii ani, ceea ce a adus o crestere a numarului producatorilor ce au aparut in editia de anul trecut a catalogului inovatiilor al celor de la Boston Consulting Group, se arata in Financial Times.

In 2014, catalogul este dominat, din nou, de companiile de tehnologie si telecomunicatii, in timp ce industria auto a inregistrat o reducere a numarului de companii clasate aici, doar patru producatori de automobile fiind in topul 20 al celor mai inovative companii, dupa ce anul trecut erau noua in lista - acesta fiind cel mai pronuntat declin dintr-o industrie.

"As spune ca e un semnal care arata ca industria auto trebuie sa accelereze", a spus Hadi Zablit, co-autor al raportului. "Exista doua directii recente - masina electrica si masina conectata - iar industria auto s-a dovedit a fi foarte conservatoare (in ambele directii)".

Autorii raportului au mentionat ca reducerea costurilor a devenit, din nou, o prioritate importanta pentru constructorii de automobile - chiar si la categoria premium a pietei - ca urmare a unui climat incert din piata mondial, ce forteaza companiile sa-si optimizeze activitatea.

In studiu, mai putin de doua treimi dintre respondenti din industria auto au afirmat ca vor majora investitiile in inovatie, comparativ cu 71% anul trecut. Un nivel similar dintre respondenti - 62% - au afirmat ca inovatia este a treia prioritate, comparativ cu 84% anul trecut.

Tesla, principalul castigator

Tesla este exceptia din industia auto de anul acesta, urcand 34 de pozitii in studiul BCG si fiind prima clasata in indiustria auto. Compania, condusa de Elon Musk, a uimit industria auto cu noul sau automobil sport Model S, care incorporeaza ultimele inovatii din industrie.

Conform lui Zablit, in timp ce multi producatori de automobile incearca sa reinventeze bateriile si sa redeseneze sistemele de operare, "Tesla a aratat ca poti dezvolta un produs de succes pe tehnologia existenta".

Fiat Chrysler Automobiles este un alt producator auto care a urcat in clasamentul inovatiilor, avansand cu 11 pozitii, pana pe locul 32.

Dintre ceilalti producatori auto de pe lista, Toyota a urcat in top 10, iar BMW si Ford s-au clasat in top 20, in timp ce Volkswagen, Daimler, General Motors si Audi s-au clasat mai in spate.

La nivelul tuturor industriilor, Apple s-a mentinut ca fiind cea mai inovativa companie pentru al zecelea an consecutiv, fiind urmata de Google si Samsung. Anul acesta, sunt doar trei companii nou-intrate, respectiv producatorul chinez de smartphone-uri Xiaomi, Hitachi si Salesforce.com.

Palm Residence Olteniței - apartamente premium la intrarea în Popești Leordeni la cele mai bune preţuri
Palm Residence Olteniței - apartamente premium la intrarea în Popești Leordeni la cele mai bune preţuri
La doar câteva sute de metri de granița (invizibilă) dintre București (sector 4) și Ilfov (Popești-Leordeni), pe Șoseaua Oltenitei - DN4, se ridică un ansamblu rezidențial ce va schimba...
Aspirator sau mop cu abur? Care dintre ele este mai bun în funcție de utilizarea sa?
Aspirator sau mop cu abur? Care dintre ele este mai bun în funcție de utilizarea sa?
Dacă vă gândiți să cumpărați un aspirator sau un mop cu abur, dar nu sunteți siguri pe care să îl alegeți, ați ajuns la locul potrivit. Vă vom oferi informațiile pe care trebuie să...
#inovatii auto, #industria auto inovatii , #Automobile