Ford vrea reanalizarea contractului de privatizare a Automobile Craiova

Miercuri, 05 Mai 2010, ora 13:48
1717 citiri
Ford vrea reanalizarea contractului de privatizare a Automobile Craiova

Compania Ford a solicitat reanalizarea unor clauze din contractul de privatizare a Automobile Craiova, astfel ca AVAS a initiat un proiect de hotarare de guvern pentru constituirea unei comisii interministeriale care sa negocieze cu constructorul auto, transmite Mediafax.

Ford Motor a achizitionat in septembrie 2007 un pachet reprezentand 72,4% din actiunile Automobile Craiova, pentru 57 milioane euro.

Tranzactia a fost analizata de Comisia Europeana, care a investigat conditiile impuse de stat la privatizare.

CE a concluzionat ca Guvernul a acceptat un pret de vanzare mai mic in schimbul asigurarii de catre compania americana a unui anumit nivel de productie si de ocupare a fortei de munca.

Astfel, CE a considerat ca Romania a acordat Ford un ajutor de stat ilegal in valoare de 27,56 milioane de euro si a solicitat Guvernului sa recupereze aceasta suma. Dupa recuperarea integrala a ajutorului de stat, AVAS a ramas obligata sa raporteze trimestrial stadiul indeplinirii programului de restructurare.

Ulterior, Comisia a aprobat un ajutor de stat de 143 milioane de euro pentru un proiect de investitii de 675 milioane de euro la uzina de la Craiova si un ajutor de 57 milioane de euro pentru formarea profesionala a angajatilor.

Totodata, CE a aprobat acordarea unei garantii de stat care sa permita companiei Ford Romania sa contracteze un imprumut de la BEI pentru a produce masini ecologice.

AVAS arata, in nota de fundamentare a proiectului de HG, ca "din cele prezentate mai sus, rezulta complexitatea tranzactiei Ford, precum si necesitatea realizarii intr-un timp foarte scurt, atat a programului de restructurare, cat si a programului de investitii asumate prin contractul de vanzare-cumparare de actiuni. (...)

In contextul crizei economice si financiare globale, care a afectat dramatic economiile din tarile cele mai dezvoltate, cu efecte dramatice pe piata producatorilor din industria auto din intreaga lume, Ford a solicitat reanalizarea unor clauze din contractul de vanzare-cumparare de actiuni".

Comisia va fi condusa de presedintele AVAS, Aurelian Popa, institutia asigurand, de asemenea, si secretariatul comisiei.

Din comisie mai fac parte cate un reprezentant al Ministerului Finantelor Publice, Ministerului Economiei, Ministerului Muncii si al Secretariatului General al Guvernului.

La prima reuniune a comisiei de negociere, Ford va prezenta propuneri concrete de modificare a contractului, iar rezultatul negocierilor vor fi aprobate printr-un memorandum de catre Guvern, iar apoi transmise pentru avizarea Comisiei Europene.

Dupa avizul CE modificarile contractului vor fi aprobate de Guvern printr-o lege sau ordonanta.

Potrivit contractului incheiat in septembrie 2007, Ford Romania trebuie sa isi mareasca productia de peste 625 de ori intr-un interval de un an si jumatate, astfel incat sa ajunga la un volum de peste 250.000 de unitati, in caz contrar compania americana urmand sa plateasca statului daune de pana la 25% din valoarea achizitiei Automobile Craiova.

La doi ani si jumatate de la achizitia uzinei din Craiova, Ford a asamblat aproximativ 400 de autovehicule, ceea ce insemna ca Ford Romania trebuie sa mareasca productiea de 625 de ori intr-un an si jumatate.

Cosmin Samoilă (ONE) la Quarterly Report 3: ”Avem o creștere a vânzărilor din apartamente de 59% pe segmentul comercial”
Cosmin Samoilă (ONE) la Quarterly Report 3: ”Avem o creștere a vânzărilor din apartamente de 59% pe segmentul comercial”
Cosmin Samoilă, Directorul Financiar al ONE United Properties, a participat la cea de-a treia ediție a Quarterly Report, din 6 martie, eveniment marca Ziare.com, alături de partenerul principal...
Un mare combinat din România, deținut de un miliardar rus, face concedieri masive: ”Vom oferi locuri de muncă vacante”
Un mare combinat din România, deținut de un miliardar rus, face concedieri masive: ”Vom oferi locuri de muncă vacante”
Peste 80 din cei 186 de angajaţi ai combinatului de alumină Alum SA din Tulcea vor rămâne fără locuri de muncă, începând de luni, a anunţat, joi, 28 martie, subprefectul judeţului...
#ford, #contract, #automobile, #craiova , #Automobile