Ford ar putea primi un ajutor de stat de 17,5 milioane euro in 2008

Miercuri, 10 Septembrie 2008, ora 09:20
1461 citiri
Ford ar putea primi un ajutor de stat de 17,5 milioane euro in 2008

Constructorul american Ford, care a preluat anul trecut compania Automobile Craiova, va beneficia de un ajutor de stat in valoare de 17,5 milioane de euro in acest an, daca va realiza investitii de 110 milioane euro pentru productia de automobile, potrivit unui proiect de ordonanta de urgenta publicat pe pagina de Internet a Ministerului Economiei si Finantelor (MEF). Valoarea totala a ajutorului de stat de care va beneficia Ford pana in 2012 se ridica la 143 milioane euro in echivalent lei. Ajutorul este conditionat de efectuarea unor investitii de 600 milioane euro de catre beneficiar.


Din suma totala a ajutorului de stat, 94,45 milioane euro va fi acordat, in perioada 2008 - 2012, pentru productia de automobile, iar 48,55 milioane lei pentru productia de motoare.


Ajutorul pentru productia de automobile este conditionat de investitii de 494 milioane euro in acest sector realizate de constructorul american pana in 2012.


Potrivit proiectului de act normativ, Ford va restructura productia de automobile existenta in cadrul societatii de la Craiova, va schimba fundamental procesul de productie si va extinde semnificativ instalatiile existente si capacitatea de productie. Cele doua linii de productie vor avea o capacitate tehnica de 300.000 de automobile pe an.


Ajutorul de stat pentru productia de motoare va fi acordat incepand din 2010 si este conditionat de investitii de 181 milioane euro in domeniu. Investitiile vizeaza dezvoltarea si modernizarea facilitatilor existente, inclusiv crearea unei noi linii de productie, astfel incat sa se ajunga la o productie de 300.000 motoare pe an.


De asemenea, Ford nu va comercializa niciun motor produs la Craiova in afara grupului, inca cinci ani de la data finalizarii investitiilor. Ajutorul de stat va fi acordat sub forma unei rambursari partiale a cheltuielilor eligibile realizate de beneficiarul ajutorului.


Potrivit actului normativ lansat in dezbatere, in cazul in care Ford va devansa sau va amana investitii de peste 50 milioane lei pentru o perioada mai mare de sase luni, constructorul american trebuie sa instiinteze Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului.


La sfarsitul fiecarui an investitional, pe langa analiza furnizorului in baza documentelor fiananciar-contabile si a verificarii la fata locului, se va realiza o auditare independenta externa pentru operatiunile financiar-contabile, cele tehnic-operationale si pentru certificarea faptului ca achizitiile efectuate au fost realizate in conditii de piata.


Comisia Europeana a autorizat, la sfarsitul lunii aprilie a acestui an, un ajutor in valoare de 143 milioane euro pe care autoritatile romane intentioneaza sa-l acorde firmei Ford pentru productia de vehicule si motoare la Craiova, apreciind ca masura respectiva este compatibila cu dispozitiile Orientarilor privind ajutoarele regionale 2007-2013 si in special cu normele privind proiectele de investitii mari.


Anterior, Comisia Europeana a analizat vanzarea activelor societatii Automobile Craiova catre Ford in contextul dispozitiilor privind ajutoarele de stat si a adoptat o decizie la 27 februarie 2008 potrivit careia ajutorul legat de privatizare in valoare de 27 milioane de euro era considerat ilegal si incompatibil si trebuia returnat.


La sfarsitul lunii iunie, Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului (AVAS) a incasat ajutorul de stat pe care trebuia sa il recupereze in cazul privatizarii SC Automobile SA Craiova, suma ridicandu-se la 27,567 milioane euro.


In vara anului trecut, Ford Europe, divizia europeana a celui de-al treilea mare producator mondial de autovehicule, a cumparat de la statul roman, reprezentat de Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului (AVAS), 72,4 la suta din actiunile Automobile Craiova pentru 57 de milioane de euro.


Americanii de la Ford s-au angajat sa dubleze numarul angajatilor de la Craiova, de la 3.900 in prezent la 7.000 - 9.000 de persoane si sa investeasca un miliard de euro in Romania pana in 2011. Oficialii Ford au anuntat ca 90 la suta dintre masinile produse la uzina de la Craiova vor fi exportate.


Automobile Craiova are un capital social de circa 12,5 milioane de euro. Statul roman detine, in mod indirect, controlul asupra Automobile Daewoo Craiova, prin intermediul Automobile Craiova, la care este actionar majoritar.


La sfarsitul lunii august 2006, statul roman a cumparat pachetul de 51 la suta din actiunile Automobile Daewoo Craiova detinut de compania coreeana Daewoo Motor Co, pentru 60 de milioane de dolari.

Cosmin Samoilă (ONE) la Quarterly Report 3: ”Avem o creștere a vânzărilor din apartamente de 59% pe segmentul comercial”
Cosmin Samoilă (ONE) la Quarterly Report 3: ”Avem o creștere a vânzărilor din apartamente de 59% pe segmentul comercial”
Cosmin Samoilă, Directorul Financiar al ONE United Properties, a participat la cea de-a treia ediție a Quarterly Report, din 6 martie, eveniment marca Ziare.com, alături de partenerul principal...
Un mare combinat din România, deținut de un miliardar rus, face concedieri masive: ”Vom oferi locuri de muncă vacante”
Un mare combinat din România, deținut de un miliardar rus, face concedieri masive: ”Vom oferi locuri de muncă vacante”
Peste 80 din cei 186 de angajaţi ai combinatului de alumină Alum SA din Tulcea vor rămâne fără locuri de muncă, începând de luni, a anunţat, joi, 28 martie, subprefectul judeţului...