Ai masina dotata cu sisteme hi-tech? Risti sa fii tinta hackerilor

Luni, 30 Ianuarie 2012, ora 12:52
1762 citiri
Ai masina dotata cu sisteme hi-tech? Risti sa fii tinta hackerilor

Masinile dotate cu sisteme de inalta tehnologie sunt vulnerabile in fata hackerilor, arata un studiu facut de oamenii de stiinta americani. Studiul confirma rezultatele anchetelor privind incidentelor Toyota, care arata ca accelerarea automata nu s-a produs din cauza defectiunilor tehnice.

Soferii pot cere masinilor indicatii despre directia de mers, se pot conecta wireless la Internet. Oamenii de stiinta spun ca exista riscul ca sistemele de entertainment sa poata fi manipulate astfel incat sa fie controlate computerele de siguranta, scrie Bloomberg.

"Exista in mod evident o vulnerabilitate", a declarat Adrian Lund, presedintele unui institut american care se ocupa cu siguranta autostrazilor. "Toate electronicele pe care le aducem in masini par sa sporeasca aceasta vulnerabilitate", a adaugat el.

Desi sistemele de siguranta si entertainment sunt menite sa fie separate, "nu e clar daca aceasta separarea a fost realizata adecvat pentru a rezolva problemele de securitate cibernetica", se arata in studiu. Acesta vine in concordanta cu rezultatele anchetelor federale care sustin ca incidentele cu masinile Toyota nu au fost cauzate de probleme tehnice.

Inginerii auto au declarat intr-o conferinta la Washington, saptamana trecuta, ca exista un risc clar ca un hacker sa poata prelua o masina si sa o arunce de pe pod. Totusi, acestia ar putea ajuta producatorii auto sa gaseasca vulnerabilitatile masinii si sa reduca temerile soferilor care sunt deja obisnuiti cu atacuri cibernetice online.

Cum pot actiona hackerii auto

Hotii de automobile ar putea exploata slabiciuni de securitate pentru a deschide si a porni o masina. Sau, un spion ar putea asculta conversatiile dintr-o masina, a declarat Stefan Savage, profesor de stiinte computerizate la Universitatea din California-San Diego, autor al catorva lucrari care aratau modalitati prin care hackerii ne pot ataca masinile.

Orice sistem electronic existent intr-o masina, de la frane la sistemul radio pot fi o tinta pentru hackeri, a declarat Andre Weimerskirch, CEO al unei companii de securitate.

"Odata ce ai access in sistemul de informatii de entertainment, intrebarea este daca nu cumva hackerii vor putea accesa componentele esentiale de securitate", sustine Weimerskirch.

Expertii de la Universitatea din Washington au gasit vulnerabilitati in sistemele de telecomunicatii, care pot face conexiunile intre masini si comunicarea mobila. Ei au introdus un CD infectat in CD-playerul unei masini si au reusit sa il directioneze pentru a controla sistemele de securitate. Totusi, nu exista pana acum niciun astfel de caz real de acest tip.

Autoritatile americane recunosc vulnberabilitatea

Administratia Autostrazilor Nationale din SUA recunoaste ca exista eventuale vulnerabilitati, mai ales acestea legate de vehicule cu tehnologie avansata, care trebuie sa fie intelese perfect si pentru care trebuie actionat imediat.

Agentia a inceput cercetarile in acest sens si cauta modalitati de a evalua vulnerabilitatile si eventuale masuri impotriva acestor atacuri la nivel de industrie", a declarat Lynda Tran, purtatorul de cuvant al insitutiei.

Sistemele de protectie, potential urias pentru vanzari

Sistemele de protectie impotriva pirateriei auto ar putea fi un bun element care sa sporeasca vanzarile dealerilor de automobile, insa sunt slabe sanse ca producatorii sa accepte includerea unor astfel de sisteme speciale in dotarile masinilor comercializate de ei, pentru ca vor transmite din start un mesaj gresit catre clienti, crede Savage.

Samsung a lansat noul model Galaxy C55. Ce specificații oferă
Samsung a lansat noul model Galaxy C55. Ce specificații oferă
Samsung a lansat, în China, noul model Galaxy C55, eveniment care a avut loc fără prea multe anunțuri spectaculoase. Telefonul este, în esență, identic cu modelul Galaxy M55, dar se distinge...
Marile orașe europene, într-o criză a locuirii. ”Clujul rămâne doar al bogaților și al turiștilor”
Marile orașe europene, într-o criză a locuirii. ”Clujul rămâne doar al bogaților și al turiștilor”
Oameni din întreaga Uniune Europeană se confruntă cu o criză a locuirii fără precedent, agravată de inflație, sărăcie energetică și risc de excluziune socială. Un raport de la vârful...
#masina dotari tehnologice, #inalta tehnologie masini, #sisteme tehnologice auto, #CD player auto , #Automobile