Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

A fost finalizat contractul de rascumparare a actiunilor Daewoo Automobile Romania

A fost finalizat contractul de rascumparare a actiunilor Daewoo Automobile Romania
Daewoo Motor Co. Ltd, din Republica Coreea, si SC Daewoo Automobile Romania SA au semnat miercuri Certificatul de Finalizare a Tranzactiei pentru actiunile detinute de compania coreeana la Daewoo Automobile Craiova SA, informeaza Ministerul Economiei si Comertului.Certificatul este prevazut prin 'Contractul de Transfer de Actiuni si Tranzactie asupra Creantelor' la Daewoo Automobile Craiova SA, semnat la 30 august 2006.

Finalizarea tranzactiei permite indeplinirea principalelor obiective urmarite de MEC in solutionarea situatiei de la Craiova si atragerea companiilor interesate sa investeasca in productia de autoturisme. Prin semnarea Certificatului, compania romana a rascumparat 51 la suta din actiunile detinute de compania coreeana si a fost reglementata problema creantelor intre cele doua societati.

Prin preluarea de catre statul roman a actiunilor detinute de catre Daewoo Motor Co. Ltd se asigura continuarea productiei si mentinerea numarului actual de angajati ai societatii. Totodata, apare perspectiva crearii de noi locuri de munca pentru proiecte care vor fi ulterior implementate si dezvoltate la fabrica de la Craiova.

In perioada imediat urmatoare se vor inregistra modificarile corespunzatoare in Registrul Actionarilor DWAR si se va relua procesul de privatizare pe principii concurentiale.

Privatizarea capacitatilor de productie de la Craiova va fi guvernat de transparenta, deschidere si competitivitate, realizat in baza legislatiei in vigoare. Mai multe firme printre care Ford, GM Daewoo Auto&Technology, Renault - Nissan, Cherry si Tata si-au manifestat interesul privind reluarea acestui proces de privatizare.

SC Daewoo Automobile Romania SA a fost infiintata in 1994, ca societate mixta intre grupul Daewoo - reprezentat prin Daewoo Heavy Industry (care detinea 51 la suta din actiuni) - si statul roman - reprezentat prin SC Automobile Craiova SA (49 la suta din actiuni).

In 1998, guvernul Coreei de Sud a initiat un pachet de masuri de restructurare care a inclus dizolvarea marilor grupuri industriale, intre care si Daewoo. Ca urmare, fiecare din componentele sale au devenit companii independente.

DWAR a mentinut relatii stranse cu DWMC, in tripla ipostaza a acestuia de actionar majoritar, furnizor principal de componente pentru fabricatie si furnizor de licenta. Problemele DWMC in Coreea de Sud s-au repercutat asupra tuturor componentelor sistemului global de productie al grupului. Priincipalele efecte asupra DWAR au fost pierderea pietelor externe pentru autoturisme, reducerea afacerilor cu alte fabrici ale DWMC (Polonia, Egipt), concretizata in disparitia practica a exportului de motoare si cutii de viteza, reducerea in consecinta a volumului productiei - oricum, foarte mic si in prezent fata de capacitatile de productie - si inrautatirea situatiei financiare, pierderea accesului la noi modele, cu efecte asupra vanzarilor si pierderea accesului la finantare (DWMC era principalul finantator al DWAR).

In anul 2004, DWMC a propus Guvernului Romaniei vanzarea pachetului de actiuni pe care il detinea la DWAR, conversia datoriilor pe care DWAR le avea la societati din grupul Daewoo si vanzarea pachetului rezultat din conversie.

Rompres

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.
Sursa: Business24
Articol citit de 752 ori