Taxa auto, "varianta 2012". Masinile guvernului sunt scutite

Miercuri, 11 Ianuarie 2012, ora 18:00
3845 citiri
Taxa auto, "varianta 2012". Masinile guvernului sunt scutite
Masinile exceptate de la taxa auto / Sursa foto: topgear.ro

Presedintele Traian Basescu a promulgat noua varianta a taxei auto, care prevede achitarea unei taxe si pentru masinile cumparate inainte de 1 ianuarie 2007. Guvernul intentioneaza sa stranga mai multi bani, dar masinile folosite in scopuri diplomatice sunt exceptate de la plata.

Noua lege prevede ca toti proprietarii de masini care au cumparat autovehiculul inainte de 1 ianuarie 2007 sa plateasca taxa auto. Reprezentantii ministerului Mediului sustin ca, daca toate masinile inregistrate inainte de 2007 si-ar schimba proprietarii, iar acestia ar cotiza, bugetul de stat ar incasa in plus 331 milioane de lei.

Masinile vizate de noua lege auto vizeaza masinile echipate cu motoare Euro 3 si Euro 4, care presupun o taxa auto in valoare de peste 1.000 de euro. Pe de alta parte, noua formula de calcul implica o reducere de 25%. Cu alte cuvinte, proprietarii de autovehicule care au platit o taxa auto mai mare, de la 1 iulie 2008 si pana in prezent, vor primi diferenta de bani.

In cazul in care toti proprietarii de masini aflati sub incidenta acestei situatii vor cere banii inapoi, Guvernul va fi obligat sa inapoieze romanilor 200 milioane de euro, arata calculele efectuate de auto.ro.

Conform legii, care are la baza principiul "poluatorul plateste", taxa de poluare va fi platita o singura data atat pentru autovehiculele noi, cat si second-hand care sunt inmatriculate pentru prima data in Romania.

Pentru autovehiculele inmatriculate inainte de anul 2007, taxa de poluare va fi achitata de catre cumparator la momentul primei transcrieri a dreptului de proprietate a autovehiculelor, dupa ce intra in vigoare actul normativ.

Printre criteriile care stau la baza modalitatii de calcul a taxei se afla tipul motorizarii, capacitatea cilindrica, emisia de CO2 si norma de poluare. Un alt criteriu luat in considerare este deprecierea autoturismului.

Masinile exceptate de la taxa auto

Guvernul intentioneaza sa creasca incasarile la bugetul de stat, dar a prezentat si o lista de masini exceptate de la plata taxei auto. Printre acestea, se numara si masinile aflate in misiune diplomatica. Pe langa masinile pe care le folosesc demnitarii, membrii Parlamentului si membrii guvernului, sunt exceptate de la plata taxei auto si masinile politiei, ambulantele, cele considerate istorice si declarate cu acest statut de catre Registrul Auto Roman (RAR).

Masinile care sunt folosite in scopul unor competitii sportive sunt, de asemenea, considerate exceptii de la plata taxei auto. Cu alte cuvinte, poti inregistra o masina de drag, de drift sau de circuit si nu vei plati noua taxa auto.

Noua taxa auto nu va mai fi platita pentru autovehiculele care apartin misiunilor diplomatice, oficiilor consulare si membrilor acestora. De asemenea, persoanele straine cu statut diplomatic, care isi desfasoara activitatea pe teritoriul Romaniei, nu trebuie sa plateasca taxa.

Nu mai platesc taxa auto nici masinile care apartin institutiilor de invatamant, sanatate si cultura, masinile ministerelor, ale altor organe ale administratiei publice, structurilor patronale si sindicale reprezentative la nivel national.

Legea privind taxa pentru emisiile poluante provenite de la autovehicule a fost promulgata joi, 5 ianuarie 2012, de catre presedintele Romaniei, dar va intra in vigoare dupa ce va fi publicata in Monitorul Oficial.

Aparate de îngrijire personală utile pentru domni: iată ce să nu îți lipsească
Aparate de îngrijire personală utile pentru domni: iată ce să nu îți lipsească
Îngrijirea personală este un subiect ce ar trebui să privească orice persoană. De multe ori, este asociată doar cu doamnele și domnișoarele, însă și bărbații au la fel de mare nevoie...
3 provocări pentru cultivatorii de triticale și cum le faci față cu ajutorul tehnologiilor moderne, în noul sezon
3 provocări pentru cultivatorii de triticale și cum le faci față cu ajutorul tehnologiilor moderne, în noul sezon
Obținerea unei culturi sustenabile, cu randament ridicat, este un proces provocator din cauza diverșilor factori care pot influența triticalele: condițiile meteo și de sol, dezvoltarea...
#masini taxa auto, #plata taxa auto, #lege taxa auto, #taxa auto 2012 Romania, #taxa auto 2012 , #Auto Romania