Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

RAR: Vesta reflectorizanta este obligatorie numai pentru vehiculele de peste 3,5 tone

RAR: Vesta reflectorizanta este obligatorie numai pentru vehiculele de peste 3,5 tone

Vesta reflectorizanta este obligatorie doar pentru vehiculele cu o greutate de peste 3,5 tone, dotarile obligatorii, potrivit Codului rutier, fiind triunghiul de presemnalizare, trusa sanitara si stingatorul de incendiu, potrivit datelor remise Rompres de Registrul Auto Roman (RAR).

Potrivit reprezentantilor RAR, conform art.1 alin.8 din Ordonanta Guvernului nr.34/2005, aprobata prin Legea nr.375/2005, de la data aderarii Romaniei la UE produsele fabricate si comercializate legal in tari membre ale UE., altele decat Romania, care nu fac parte dintr-un sistem sau echipament care este reglementat printr-o directiva/printr-un regulament a/al Uniunii Europene sau printr-un regulament CEE-ONU (cazul truselor sanitare auto si stingatoarelor), sunt exceptatea de la omologarea RAR in vederea introducerii pe piata, daca acestea furnizeaza un nivel echivalent de protectie a sigurantei circulatiei sau de protectie a mediului in raport cu cerintele nationale de introducere pe piata, nivel demonstrabil pe baza unor documente oficiale.

Triunghiurile de presemnalizare sunt reglementate de Regulamentul nr.27 CEE-ONU (Comisia Economica pentru Europa a Organizatiei Natiunilor Unite).

Din punct de vedere tehnic, acest tip de produs poate fi comercializat legal daca dispune de comunicare de omologare internationala acordata de oricare dintre autoritatile administrative din tarile semnatare ale Acordului de la Geneva din 1958. Un triunghi de presemnalizare omologat international poate fi recunoscut dupa marca de omologare, reprezentata de litera E si codul tarii care a acordat omologarea incadrate intr-un cerc, precum si o serie de identificare.

In Romania, trusele sanitare auto sunt reglementate de ordinul Ministerului Sanatatii nr.623/1999. Conform art.2 din ordinul ministrului Sanatatii. nr.623/1999, punerea pe piata a trusei sanitare auto se autorizeaza pentru fiecare furnizor in parte.

In Romania, stingatoarele sunt reglementate de legea nr. 307/2006 privind apararea impotriva incendiilor. Conform art.50 din legea nr. 307/2006, punerea pe piata a acestui tip de produs se face pe baza evaluarii conformitatii fata de reglementarile Inspectoratului General al Corpului Pompierilor, pe baza metodologei de certificare a conformitatii aprobata prin Ordin al Ministerului Administratiei si Internelor.

Bloombiz
(Sursa: Rompres)

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.

Sursa: Business24
Articol citit de 1041 ori