Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Inmatricularea autovehiculelor - mai strict monitorizata de anul viitor

Inmatricularea autovehiculelor - mai strict monitorizata de anul viitor
Guvernul Romaniei a hotarat ca este timpul ca inmatricularea autovehiculelor sa fie mai strict monitorizata pe viitor. Asa ca, societatile de asigurari RCA si cele abilitate sa efectueze inspectia tehnica periodica (ITP) vor fi obligate sa furnizeze date Comisiei de Supraveghere a Asigurarilor (CSA) si Registrului Auto Roman (RAR). Datele ce vor fi furnizate de catre societatile de asigurare RCA si de cele care efectueaza Inspectia Tehnica Periodica (ITP) vor fi puse la dispozitia Directiei Regim Permise de Conducere si Inmatriculare a Vehiculelor (DRPCIV), in sistem informatizat, pentru compararea cu evidenta vehiculelor inmatriculate aflate in circulatie.

Aceste societati au obligatia sa furnizeze datele in termen de cinci zile de la incheierea asigurarii, respectiv a efectuarii inspectiei tehnice a vehiculului, precum si listele cu autovehiculele pentru care aceste conditii au fost indeplinie anterior intrarii in vigoare a acestei ordonante.

Ordonanta prevede ca neindeplinirea acestei obligatii de catre societatile de asigurari si de catre societatile autorizate sa efectueze inspectii tehnice va atrage atentionarea in scris a persoanelor juridice vinovate.

Incalcarea de cel putin doua ori a acestei obligatii se sanctioneaza cu suspendarea, pe perioade de la 1 la 6 luni a autorizarii de a practica asigurarile obligatorii RCA sau de a efectua inspectia tehnica periodica.

Incepand cu data 1 aprilie 2006, la implinirea a 90 de zile de la data expirarii inspectiei tehnice sau a asigurarii, precum si pentru autovehiculele a caror asigurare sau inspectie tehnica a expirat inainte de aceasta data, se aplica suspendarea inmatricularii pentru vehiculele care nu au incheiat asigurarea RCA sau nu au efectuat ITP.

Conducerea pe drumurile publice a autovehiculelor a caror inmatriculare a fost suspendata conform acestei ordonante constituie contraventie si va fi sanctionata cu amenda cuprinsa intre 3.000 si 5.000 lei RON.

In prezent, se afla in circulatie circa 700.000 vehicule pentru care nu au fost schimbate certificatele de inmatriculare eliberate inainte de anul 2001, dintr-un total de aproximativ 4.500.000 vehicule inmatriculate in Romania.

Ordonanta instituie obligatia preschimbarii acestor certificate in termen de 60 de zile de la intrarea in vigoare a OUG, sub sanctiunea suspendarii inmatricularii pe o perioada nedeterminata.

De asemenea, ordonanta prevede introducerea unor mecanisme juridice destinate sa limiteze la maxim posibilitatea aplicarii abuzive a sanctiunii suspendarii inmatricularii, impotriva celor care, desi si-au indeplinit obligatiile legale, nu figureaza astfel in bazele de date comparate.

In Raportul Comprehensiv de Monitorizare pe anul 2005 pentru Romania sunt semnalate unele probleme legate de gradul scazut de asigurare RCA a vehiculelor inmatriculate, respectiv 75 la suta in loc de 90 la suta potrivit standardelor europene.

Nerealizarea acestui obiectiv ar putea pune in pericol semnare de catre Romania a Acordului Multilateral de Garantare, conditie esentiala de aderare la Uniunea Europeana.

Banii Nostri

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.
Sursa: Business24
Articol citit de 954 ori