Vom avea dobanzi identice la leu si euro? Vezi ce spun specialistii

Miercuri, 25 Mai 2011, ora 17:05
3291 citiri
Vom avea dobanzi identice la leu si euro? Vezi ce spun specialistii

"In ultima perioada s-a remarcat deja o tendinta pe piata bancara, dobanzile la euro fiind in crestere datorita situatiei politice a BCE si a situatiei tensionate de pe pietele internationale", a declarat Aurelian Dochia pentru Bloombiz.ro. In opinia analistului, vom vedea dobanzi identice la lei si euro la anumite tipuri de imprumuturi.

Potrivit presedintelui CEC, Radu Ghetea, dobanzile la lei si euro se vor apropia foarte mult in urmatorul an si jumatate.

Analistul financiar Bogdan Baltazar spune ca cele doua rate de dobanda nu vor fi identice iar marja medie de dobanda dintre creditele in lei si cele in euro va fi de cateva puncte procentuale.

In opinia acestuia, dobanzile la lei nu au scazut suficient de mult.

Baltazar spune ca bancile au costuri foarte mari in a atrage euro si de aceea isi maresc ecartul dintre dobanzile active si pasive.

"BNR nu da nici un semn cu dobanda de politica monetara. In acelasi timp are dreptate sa nu dea fiindca inflatia e inca foarte ridicata si principala preocupare a BNR e inflatia", a declarat Bogdan Baltazar pentru Bloombiz.ro.

Pe de alta pare, analistul financiar, Aurelian Dochia spune ca in ultima perioada s-a remarcat deja o tendinta pe piata bancara, dobanzile la euro fiind in crestere datorita BCE si a situatiei tensionate de pe pietele internationale.

De asemenea, exista o incredere mai mare in redresarea economiei romanesti si in stabilitatea financiar-economica a Romaniei, ceea ce a dus la o tendinta de scadere a dobanzilor la lei.

“Este posibil sa avem dobanzi identice. Pe anumite tipuri de imprumuturi exista chiar dobanzi identice. Am auzit de cazuri in care dobanzile la euro sunt mai mari decat cele la lei", a declarat Aurelian Dochia pentru Bloombiz.ro.

Pe de alta parte, presedintele CEC, Radu Ghetea, se asteapta ca aceasta diferenta dintre dobanda la lei si la euro sa ii determine pe oameni sa se gandeasca foarte mult pana sa contracteze un credit si de multe ori sa piarda oportunitati, tot gandindu-se care moneda e mai buna, leul sau valuta.

Reprezentantii bancilor sunt sceptici cu privire la alinierea dobanzilor.

In opinia economistului sef de la ING, Nicolaie Chidesciuc, este putin probabil sa se inregistreze o reducere a decalajului dintre ratele de dobanda la lei si ratele de dobanda la valuta, fiindca exista un risc mare al finantarii in lei.

In ceea ce priveste Euribor la 3 luni, Chidesciuc spune ca ING are prognoze ca Euribor la  3 luni va ajunge pana la sfarsitul anului la 2,1% si il vede crescand in continuare in 2012-2013.

Cat despre ratele de dobanda la lei, economistul sef de la ING spune ca acestea vor creste la randul lor.

"Daca colegii de la Londra vad Euriborul crescand pe pietele internationale, noi vedem ROBOR crescand in linie cu cresterea Euribor. ROBOR la 3 luni il vedem la sfarsitul anului aproape de 7%", a declarat Nicolaie Chidesciuc pentru Bloombiz.ro.

Analistul Bogdan Baltazar crede ca BCE a mentinut Euribor la un nivel jos in ultimii 2 ani fiindca a fost ingrijorata de inflatie, insa sansele ca acesta sa creasca pana la 2% spre sfarsitul anului, sunt foarte mari.


"Bancile vor transfera costurile imediat. Creditele care vin la renegociere vor purta amprenta cresterii Euribor-ului.

Bancile vor actiona previzibil si vor incerca sa ridice dobanzile la creditele in euro. Vor incerca sa recupereze din ceea ce pierd din faptul ca trebuie sa ofere dobanzi mai mari la depunere in euro", a mai subliniat analistul.

In ceea ce priveste apetitul populatiei pentru contractarea creditelor, analistul Aurelian Dochia crede ca acesta va creste odata cu scaderea dobanzilor.

"Factorul cel mai important este legat de perspectivele de relansare a economiei, de stabilizare si de crestere a veniturilor populatiei. Daca increderea se consolideaza, spre sfarsitul anului putem sa speram ca se va relansa creditarea", a mai precizat analistul.

Economistul sef al ING spune ca nu se vede un apetit foarte mare al populatiei pentru creditele in lei.

"Daca va uitati la stocul de credite in lei, o sa vedeti ca acel stoc se contracta aproape luna de luna de la inceputul crizei, ceea ce inseamna ca populatia mai mult ramburseaza decat ia noi credite. Nu vad nici un fel de revenire a apetitului populatiei pentru creditele in lei.

In cazul creditelor in valuta, a fost un apetit ceva mai evident, care s-a datorat programului Prima Casa", considera Chidesciuc.

Bogdan Baltazar sfatuieste oamenii sa se imprumute in continuare in moneda in care au veniturile, indiferent daca ratele dobanzilor se vor alinia sau nu.

"In cazul in care o persoana vrea sa-si contracteze un credit imobiliar pe termen lung atunci ar merge si euro, insa eu raman la parerea ca e cel mai sanatos sa contractezi credite in valuta in care esti platit. Sa nu faci un pariu pe credit si in acelasi timp si pe rata de schimb", a precizat Bogdan Baltazar.

Aurelian Dochia spune ca in cazul unui credit pe termen lung, care depaseste 5 ani, trebuie luate in considerare veniturile dar si perspectiva adoptarii monedei euro.

"Daca este o persoana care are venituri indexate la euro, atunci evident  ca cea mai buna solutie este sa ia credite in euro.

Cand vorbim de termen lung trebuie sa avem in vedere si perspectiva adoptarii monedei euro si atunci deja problema conversiunii nu se mai pune", a subliniat Aurelian Dochia.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Prețuri imense la Mamaia Nord și la Poiana Brașov. Cât a ajuns să coste o noapte de cazare pentru minivacanța de 1 Mai și Paște
Prețuri imense la Mamaia Nord și la Poiana Brașov. Cât a ajuns să coste o noapte de cazare pentru minivacanța de 1 Mai și Paște
România continuă să fie pe primul loc în UE când vine vorba despre inflație. Un bun exemplu în acest sens reprezintă tarifele din stațiuni, stabilite de hotelieri. Față de anul trecut,...
#aurelian dochia, #bogdan baltazar, #contractare credit, #dobanda credite euro, #dobanzi bce, #dobanzi credite lei, #dobanzi lei, #euribor, #inflatie, #rata schimb valutar, #relansare creditare, #robor 3 luni , #stiri Aurelian Dochia