Francul NU IARTA! Iadul ratelor la creditele in franci elvetieni continua

Joi, 11 August 2011, ora 11:23
5529 citiri
Francul NU IARTA! Iadul ratelor la creditele in franci elvetieni continua

Sentimentele de panica de pe pietele internationale au impins moneda Elvetiei la un nou maxim istoric atingand pragul de 4,0865 lei/franc, marcand o crestere de peste 40% de la inceputul anului. Fata de perioada 2007-2008, francul elvetian a crescut cu 80%. Economistii intervievati de Bloombiz.ro sunt de parere ca tendinta de apreciere a francului elvetian va mai continua si in saptamanile urmatoare, cursul stabilizandu-se la un nivel apropiat de euro.

In opinia economistului Mircea Cosea, presedinte al Fundatiei pentru Studii de Prognoza si Strategie Economica, toata atentia s-a axat asupra francului elvetian care a devenit "campionul stabilitatii si al garantiei" din cauza lipsei de credibilitate fata de dolar si euro.

"Francul este in criza si este o dovada a faptului ca intr-o mare de furtuna este foarte complicat sa ai o insula de liniste si de pace. Francul a ramas o moneda exotica in cadrul unei zone euro extinse.

Moneda elvetiana a fost intotdeauna intr-o pozitie complicata pentru ca pozitia ei in lume se degradeaza odata cu dezvoltarea celorlalte monede, a euro si a dolarului.

Dovada este ca acum, cand SUA si zona euro au dificultati, francul urca. Exista o dependenta a francului fata de aceste doua zone puternice din jurul lui. Pe termen lung, francul elvetian nu va putea sa ramana o moneda sigura, stabila, neafectata de socurile externe.

Pana in 2025, Elvetia trebuie sa-si spuna pozitia in legatura cu zona euro, daca pana atunci va mai exista zona euro", a declarat Mircea Cosea pentru Bloombiz.ro.

In opinia acestuia, bancile din Romania care au dat credite in franci ar trebui sa renegocieze termenii contractului impreuna cu debitorul si sa transforme creditele din franci elvetieni in alta moneda, poate chiar in cea nationala. Cu toate acestea, Mircea Cosea atrage atentia ca refinantarea poate fi mai scumpa decat situatia actuala.

Analistul financiar Aurelian Dochia spune ca institutiile financiare din Romania trebuie sa suporte consecintele erorii de apreciere pe care au facut-o in momentul in care au incurajat creditele in franci.

In opinia acestuia, bancile vor avea pierderi mari, iar unele din ele ar putea fi chiar destabilizate.

Potrivit acestuia, romanii au fost avantajati cu cateva procente la dobanda oferita in cazul creditelor in franci, insa avand in vedere aprecierea de 80% care s-a produs, tot acest avantaj a fost anulat.

O posibila refinantare, este in opinia lui Dochia, mult prea riscanta.

"Intotdeauna iti pui intrebarea daca nu cumva francul a ajuns deja la o paritate foarte mare si te refinantezi prea tarziu.

Daca faceai refinantare la 3 lei/franc, erai in castig indiferent de costurile de refinantare. La o refinantare de 4 lei/franc daca mai adaugi si costurile de refinantare, vei iesi pe pierdere. Ai avea posibilitatea sa castigi din refinantare doar daca francul ajunge la 4,50 lei sau poate chiar mai mult", a declarat Aurelian Dochia pentru Bloombiz.ro.

De asemenea, consilierul Guvernatorului BNR, Adrian Vasilescu, spune ca refinantarea este mult prea scumpa, de aceea pentru debitorii romani este mai convenabila o reesalonare de datorii care le pot micsora rata luna, insa lungesc perioada de indatorare cu 2-3 ani.

"Nu toate creditele in franci elvetieni sunt neperformante. Multi dintre cei care au luat credite in franci, cu strangere de dinti si cu durere de inima, au totusi in buzunar banii pe care sa-i scoata si sa-i duca la banca pentru a-si achita ratele. Exista o alta parte a populatiei care s-a imprumutat si acum sufera din greu pentru ca nu mai au bani sa plateasca.

E greu de gasit solutii. Multi analisti au spus ca francul se urca in cer, iar populatia indatorata in franci va ajunge sa-si piarda casele. Ei bine, eu le spun celor care au credite in franci ca nu sunt singuri pe lume. Pe lume mai e si Banca Elvetiei care nu va lasa francul sa urce pana la cer", a declarat Adrian Vasilescu pentru Bloombiz.ro.

Francul "pune pe butuci" economia Elvetiei

"Un franc care se aprecieaza prea mult s-ar putea sa puna pe butuci economia Elvetiei care si asa este usor infierbantata.

Sunt multe exemple in istorie, cand tari care si-au apreciat prea mult moneda au pierdut dramatic. Toata lumea asteapta ca masurile Bancii Elvetiei sa duca la o usoara corectie, sa ii ia francului ce si-a insusit prea mult", a mai adaugat Adrian Vasilescu.

Mircea Cosea sublinieaza faptul ca orice crestere a francului inseamna o scadere a exporturilor Elvetiei.

"In mod evident, sufera exporturile, turismul si tot ce inseamna schimburile de servicii pe care Elvetia le face cu zona euro.

Din cate stiu, la Berna se discuta despre posibilitatea interventiei ca francul sa ajunga la o rata accesibila. Este complicat ca Elvetia sa coboare dobanda fiindca acolo exista un serviciu de creditare serios. O parte importanta din PIB-ul elvetian vine din aceste servicii si ar afecta bugetul.

Daca situatia creata pe bursele europene si americane ramane la o cota de alerta, francul va urca cu siguranta", spune economistul.

In opinia acestuia, peste 2 saptamani Romania va asista la o stabilizare a cursului franc elvetian/leu, la un nivel apropiat de euro.

Pe de alta parte, analistul Aurelian Dochia este de parere ca tendinta de apreciere a francului elvetian va mai continua si in saptamanile urmatoare.

"Investitorii sunt cei care decid cum va evolua moneda. Din aceasta cauza, in ciuda masurilor pe care le face Banca Elvetiei, s-ar putea ca o vreme francul sa continue sa se aprecieze nu pentru mult timp fiindca economia elvetiana nu poate sa suporte o asemenea povara.

Exista riscul sa se deterioreze economia elvetiana si asta va slabi chiar francul", a precizat Dochia.

#credit franci elvetieni, #credite, #curs valutar franci elvetieni, #elvetia, #franci, #refinantare, #refinantare franci elvetieni , #stiri Aurelian Dochia