Criza economica da semne de oboseala

Miercuri, 05 August 2009, ora 12:00
1689 citiri
Criza economica da semne de oboseala

Statele Unite transmit semnale de redresare, China isi continua dezvoltarea, in timp ce tarile europene par sa-si gaseasca echilibrul.

China iese din recesiune, iar Statele Unite dau semne de redresare. Cu forte slabite si reforme in plina desfasurare, europenii vor profita prea putin de avantul americanilor, sunt de parere specialistii.

Zona euro va inregistra insa o crestere economica in primul semestru al anului 2010, chiar daca progresele vor fi modeste, potrivit estimarilor Fondului Monetar International (FMI).

La doi ani dupa declansarea crizei financiare, marile economii par sa fi gasit solutii pentru iesirea din impas. Drumul se arata insa mai anevoios pentru economiile in dezvoltare: Ungaria, Bulgaria si chiar Romania sunt inca departe de o redresare.

Analistii romani se asteapta la o toamna grea si nu prevad semne bune inainte de anul viitor.

SUA vede luminita din tunel

Economia mondiala isi va reveni in 2010, este de parere Nouriel Roubini, economistul care a prevazut criza financiara.

America se va intoarce pe crestere anul acesta, sustine Alan Greenspan, fostul sef al Fed, considerat unul dintre principalii vinovati pentru criza financiara.

El a recunoscut insa o problema nerezolvata e somajul.

Si Barack Obama a anuntat ca noile date aparute cu privire la evolutia produsului intern brut (PIB) al Statelor Unite indica faptul ca se inregistreaza progrese in rezolvarea problemelor economice ale tarii.

"Recesiunea pe care o aveam in fata in momentul in care mi-am inceput mandatul a fost mai profunda decat s-ar fi gandit cineva, dar, in ultimele luni, economia a avut o evolutie considerabil mai buna decat asteptarile", a precizat pre sedin tele, potrivit BBC News.

In primul trimestru al anului, economia SUA a scazut cu 6,4% si si-a revenit, in trimestrul doi, pana la -1%.

Pana anul viitor, nici o sansa sa ne revenim

Toate semnalele pozitive care vin dinspre economiile Uniunii Europene si SUA nu ajuta cu nimic Romania in acest moment.

Oamenii de afaceri prevad o toamna grea, din care vom iesi mai adanciti in recesiune.

Mai mult, unii analisti sunt sceptici si spun ca inca nu se poate vorbi despre o iesire din criza a SUA, cu atat mai mult a statelor europene.

Dragos Cabat, presedintele Camerei Analisti lor Financiari din Romania, afirma ca aceste semnale "sunt mai mult exprimarea unor dorinte de a se termina aceasta perioada si de a face profit din partea investitorilor".

In opinia analistului economic, revenirea reala din Statele Unite va incepe abia catre sfarsitul acestui an, urmand ca UE sa resimta efectele abia la inceputul lui 2010.

Ce riscuri mai exista

La randul sau, consultantul financiar Aurelian Dochia impartaseste acest scepticism.

"Toti stiu ca exista inca riscuri destul de mari. Bancile americane au avut de suferit din cauza creditelor ipotecare, iar acum scenariul se poate repeta in sectorul comercial.

In plus , exista o expunere mare pe cartile de credit", ne-a spus el. Pentru noi, semnalele pozitive vor intarzia si "nu va fi o modificare brusca si de amploare", considera Dochia.

In opinia sa, somajul in Romania va continua sa creasca, iar criza se va extinde si printre angajatii la stat.

Potrivit consultantului financiar, firmele dependente de export vor fi primele care isi vor reveni, la circa sase luni de la iesirea din criza a pietelor europene.

 

3 exemple de investiții pentru investitorii cu profil redus de risc
3 exemple de investiții pentru investitorii cu profil redus de risc
Dacă ai reușit să economisești o anumită sumă de bani și cauți soluții de a o multiplica, ai ajuns unde trebuie. Totuși, înainte de a lua o decizie, este important să stabilești ce...
#criza, #investitori, #pib, #sua, #ue , #stiri Aurelian Dochia