Cosmarul francului elvetian: Inca 5 ani de scumpire?

Luni, 20 Iunie 2011, ora 23:31
7247 citiri
Cosmarul francului elvetian: Inca 5 ani de scumpire?

In ultimii doi ani, creditele in franci elvetieni au reprezentat o serioasa problema pentru cei care s-au aventurat sa contracteze un imprumut, fiind atrasi de dobanzile mici. Analistii din piata nu preconizeaza ca francul elvetian isi va schimba trendul de apreciere si considera ca debitorii vor trece printr-o perioada dificila in urmatorii 5 ani, cat franul elvetian va fi o moneda puternica, de refugiu.

"Francul elvetian nu va scadea curand fiindca euro e sub presiune datorita crizei din Grecia, iar increderea in zona euro e foarte zdruncinata. In cel mai bun caz pentru euro si pentru leu, ar trebui sa ramana la nivelul actual", a declarat pentru Bloombiz.ro, analistul financiar Bogdan Baltazar.

Directorul Eureko Pensii, Radu Craciun, este de parere ca debitorii de credite in franci elvetieni se descurca din ce in ce mai greu si, cu cat va persista mai mult aceasta ingrijorare vizavi de problemele Greciei, francul elvetian va ramane o valuta de rezerva.

"E vorba de sentimentul in piata. Cand investitorii devin mai ingrijorati si vor sa fuga de valutele riscante exista cateva zone de refugiu: dolarul american, titlurile de stat americane, aurul si francul elvetian. Toate aceste active in timpuri tensionate devin mai scumpe pentru ca cererea creste", a mai subliniat Radu Craciun.

Acesta considera ca multi ani de acum incolo, francul va ramane o moneda de refugiu cu un pret ridicat. In opinia sa, imprumuturile in franci elvetieni devin periculoase in momentul in care debitorul nu mai poate plati.

"Totul depinde cu ce marja de risc ti-ai luat imprumutul.

Cand investesti intr-o moneda atat de volatila este bine ca marja pe care ti-o lasi sa fie mare, tocmai pentru a nu deveni sufocat de o eventuala apreciere a acestei monede", a mai precizat Radu Craciun.

De aceeasi parere este si economistul Aurelian Dochia, care considera ca francul elvetian va continua sa fie o moneda scumpa pentru romanii care au contractat credite in aceasta moneda.

"Sunt sigur ca moneda va ramane puternica avand in vedere riscurile foarte mari care exista pe euro si pe dolar.

Francul elvetian a devenit o moneda de refugiu, este aproape ca aurul. Investitorii cumpara franci din dorinta de a se proteja", a declarat pentru Bloombiz.ro Aurelian Dochia.

In opinia sa, cursul francului elvetian nu are nici o legatura cu economia reala a Elvetiei.

Desi in acest moment moneda este vazuta ca o aparare impotriva riscurilor venite din partea celorlaltor monede, analistul financiar se arata sceptic cu privire la puterea sistemului financiar elvetian de a face fata presiunii din partea pietelor financiare internationale.

Analistul mai crede ca pe termen lung, situatia nu va fi atat de grava in Romania intrucat vom trece la euro, iar raportul dintre euro si francul elvetian este mult mai stabil decat in cazul raportului franc elvetian/leu.

In schimb, pe termen scurt, debitorii vor avea mari probleme. "Cine trece de aceasta perioada scurta de 2-5 ani, pe termen lung nu va mai avea probleme, dar nu stiu cum se va putea trece peste aceasta perioada", a mai adaugat acesta.

Fostul ministru de Finante, Varujan Vosganian, spune ca in Romania, oamenii s-au expus prea mult riscului valutar din cauza faptului ca au preferat imprumuturile in valuta.

"In general, creditele pe termen lung in valuta in Romania sunt riscante. Atata vreme cat Romania are inflatie mare, deprecierea interna preseaza asupra deprecierii externe", a declarat pentru Bloombiz.ro, Varujan Vosganian.

In opinia sa, francul elvetian va fi avantajat in raport cu euro si dolarul avand in vedere ca zona euro va avea probleme mari in 2012 si ca SUA au deja probleme in ceea ce priveste incetarea de plati.

Vosganian nu crede ca in viitorul apropiat vom vedea o schimbare a trendului francului elvetian. De aceeasi parere este si economistul Mircea Cosea care spune ca situatia debitorilor romani care au contractat credite in franci elvetieni se agraveaza pe zi ce trece.

"Pentru urmatoarele 30-40 de zile, moneda elvetiana va continua acest trend fara sa aiba mari salturi pentru ca exista o situatie dificila in Europa. Leul "simte" pierderea suportului euro si situatia complicata din Grecia", a subliniat Mircea Cosea.

Economistul spune ca neincrederea in Grecia, face ca anumite monede care nu depind de euro sa aiba o stabilitate mai mare si o incredere psihologica mai puternica.

"Situatia din Grecia, prin efectul psihologic pe care il are asupra intregii zone euro, va contribui la intarirea francului elvetian fara ca bancile elvetiene sa faca un tur de forta in politicile lor monetare. Este o continuare a acestui trend negativ al euro.

Toate monedele care au dovedit in timp ca au stabilitate incep sa fie cautate", a mai adaugat Cosea. 

Vești bune pentru șoferi! Android Auto lansează o nouă aplicație așteptată
Vești bune pentru șoferi! Android Auto lansează o nouă aplicație așteptată
Sistemele precum Android Auto și CarPlay le permit utilizatorilor să rămână conectați la aplicațiile lor și să interacționeze cu dispozitivul mobil fără distragere, fie prin comenzi...
Clădiri scutite de impozit sau taxe. Ce prevede legea promulgată de Iohannis
Clădiri scutite de impozit sau taxe. Ce prevede legea promulgată de Iohannis
Preşedintele Klaus Iohannis a promulgat miercuri, 19 iunie, legea pentru completarea alin. (1) al art. 456 din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal. Actul normativ prevede scutirea de impozit...
#credite franci elvetieni, #franci elvetieni, #imprumut, #dobanzi credite, #credite, #creditare , #stiri Aurelian Dochia

Curs valutar

1 EUR = 4.9763 RON

-0.0003

1 USD = 4.6356 RON

-0.0046
  1. Ce simbolizează o sticlă cu apă lăsată pe acoperișul unei mașini. Oportunitatea nebănuită de majoritatea oamenilor
  2. În ce oraș se află singura pizzerie din România inclusă într-un prestigios topul de profil european
  3. Prețurile au luat-o razna complet pe litoralul românesc: stațiunea care concurează cu Mamaia, din acest punct de vedere
  4. Un gigant auto care are fabrică și în România trece la concedieri masive
  5. Un sediu AUR a fost vândut cu o sumă colosală. Mesajul cu maximă vizibilitate care ere afișat ”în vitrină”
  6. Start-Up Nation 2024, aspru criticat. Verdictul specialiștilor: „Un măr otrăvit”. Marile „hibe” ale programului de sprijin pentru noii afaceriști
  7. Furtul cablurilor de încărcare, încă un obstacol în calea popularității mașinilor electrice
  8. Premierul Marcel Ciolacu pregătește 50.000 de euro pentru o categorie de români: „Urmărește crearea unei noi clase de asistați sociali". Critici dure din partea unui cunoscut antreprenor
  9. S-au copt pepenii mai devreme în Oltenia, dar producția e mai mică. Cu ce preț se vor vinde primele lubenițe românești
  10. Programul prin care Guvernul vrea să ofere românilor 50.000 de euro, contestat de "Leii" Dragoș Anastasiu și Cristina Bâtlan: "E nevoie de un juriu"