Secretul dintr-o țară neutră din Europa, dezvăluit: Națiunea care este un mare cumpărător al unei bogății din Rusia

Miercuri, 11 Septembrie 2024, ora 02:07
461 citiri
Secretul dintr-o țară neutră din Europa, dezvăluit: Națiunea care este un mare cumpărător al unei bogății din Rusia
Elveția și-a crescut importurile de aur din Rusia pe timpul războiului FOTO: Rough

Regimul lui Putin a pierdut o mare parte din piața europeană, în special la petrol și gaze naturale, după invazia Ucrainei și aplicarea sancțiunilor occidentale. Însă există o țară neutră vestică ce a deținut un secret, care a fost dezvăluit recent.

Elveția a rămas un mare cumpărător de aur din Rusia, iar importurile acestei bogății de la Moscova au crescut pe timpul războiului, însă explicațiile acestui fenomen sunt destul de complicate.

Aurul joacă un rol crucial în economia Rusiei, mai ales că țara navighează pe fondul sancțiunilor internaționale, în urma războiului său împotriva Ucrainei. Creșterea semnificativă a importurilor elvețiene de aur rusesc de la 17,5 tone în 2021 la 63,4 tone în 2023 reflectă acest comerț în curs, potrivit Swiss Info.

Aurul joacă un rol crucial în economia Rusiei, mai ales că țara este supusă unor sancțiuni internaționale importante. În ciuda faptului că s-a confruntat cu peste 16.000 de sancțiuni în sectoarele strategice, economia rusă a dat dovadă de rezistență, înregistrând o rată de creștere notabilă de 3,6% în 2023. Anul acesta, economia a crescut cu 5,4% în primul trimestru și cu 4% în al doilea, conform cifrelor oficiale.

Putin a rămas cu buza umflată: Rușii au ”cucerit” un oraș din deșert, cumpărând apartamente de 6,3 miliarde de dolari

Rusia este al doilea cel mai mare producător de aur din lume, contribuind cu aproximativ 10% din producția globală. Industria aurului rămâne puternică, cu șapte proiecte miniere mari în desfășurare și o creștere anuală estimată de 4% a producției până în 2026, potrivit rapoartelor din industria minieră. Această producție susține economia pe timp de război, deoarece Rusia exportă aur în țări care nu au impus sancțiuni.

Aurul servește drept acoperire împotriva riscurilor politice și a turbulențelor financiare globale. Pentru Rusia, rezervele de aur au fost un activ strategic, contribuind la menținerea stabilității economice pe fondul sancțiunilor. Rusia a încercat să-și distanțeze economia de dolarul american timp de un deceniu făcând mai multe plăți comerciale în alte valute.

Confruntat cu sancțiuni, guvernul rus și-a exprimat la începutul anului 2022 intenția de a lega rubla de aur. Economiile țărilor BRICS au explorat o monedă comună susținută de un coș de mărfuri, inclusiv aur.

O țară puternică din Europa cu peste 800.000 de români lovită de criză: Dezastrul nemaivăzut de 87 de ani

Cererea globală de aur a băncilor centrale a început o fluctuație ascendentă în 2022, propulsând prețul aurului la o serie de maxime record. Metalul strălucitor a atins cel mai mare preț din toate timpurile de 2.530,30 dolari (2.150 CHF) per uncie pe 20 august 2024. Aceasta a fost o veste grozavă pentru Rusia.

Cum este lovit comerțul cu aur de sancțiunile internaționale? Sancțiunile internaționale, inclusiv cele din Elveția, interzic importul de aur rusesc produs după începerea războiului. Aceste sancțiuni urmăresc să limiteze capacitatea Rusiei de a-și finanța efortul de război în Ucraina. Cu toate acestea, aplicarea acestor sancțiuni este complexă.

Sancțiunile elvețiene asupra aurului rusesc au intrat în vigoare la 3 august 2022. Rafinăriile au căutat rapid îndrumări de la guvernul elvețian pentru a se asigura că aurul originar din Rusia și exportat în UE sau într-o țară terță nu este importat în Elveția. Companiile fac munca grea pe due diligence cu ajutorul auditorilor. Vama elvețiană are puterea de a inspecta fluxul de aur pentru posibile încălcări și de a aduce cazuri la Secretariatul de Stat pentru Afaceri Economice (SECO) pentru investigații suplimentare.

„Dacă există indicii sau suspiciuni de încălcare a legii privind sancțiunile, SECO va investiga în mod sistematic”, a declarat organismul specializat.

O țară de 9 milioane de km pătrați lovită de o criză gigantică: Străinii scot miliardele de acolo într-un ritm record

Au prins elvețienii vreo încălcare a sancțiunilor de aur? Autoritățile declară că importurile de aur rusesc ale Elveției au fost până acum în conformitate cu sancțiunile. „Oficiul Federal pentru Vamă și Securitate a Frontierei a inspectat importurile și nu a constatat încălcări ale sancțiunilor aplicabile”, a spus acesta ca răspuns la întrebările scrise de sursa citată cu privire la ultimele cifre ale importurilor de aur din Rusia.

De ce aurul rusesc încă își face drum în Elveția? Aurul de origine rusă continuă să-și facă loc în Elveția, în mare parte pentru că aurul importat provine din stocurile avute în seifurile londoneze înainte de conflictul din Ucraina. Aceste stocuri nu sunt acoperite de sancțiunile actuale, permițând rafinăriilor elvețiene să aprovizioneze și să proceseze legal acest aur.

Creșterea semnificativă a importurilor elvețiene de aur rusesc de la 17,5 tone în 2021 la 63,4 tone în 2023 reflectă acest comerț în curs. Cu toate acestea, natura acestor importuri ridică îngrijorări cu privire la potențiala „spălare a aurului”, în cazul în care originea aurului este ascunsă odată ce este procesat de rafinării.

...citeste mai departe despre "Secretul dintr-o țară neutră din Europa, dezvăluit: Națiunea care este un mare cumpărător al unei bogății din Rusia" pe Ziare.com

Românii pot cumpăra titluri Tezaur începând de luni. Dobânzile, aceleași ca în septembrie
Românii pot cumpăra titluri Tezaur începând de luni. Dobânzile, aceleași ca în septembrie
Ministerul Finanțelor anunță vineri, 4 octombrie, că noua emisiune de titluri de stat Tezaur va ave aloc luni. Românii care aleg să investească în datoriile statului român vor primi...
Europa intră în luptă cu China. UE merge înainte cu măsuri economice agresive în sectorul auto, în ciuda opoziției Germaniei
Europa intră în luptă cu China. UE merge înainte cu măsuri economice agresive în sectorul auto, în ciuda opoziției Germaniei
Statele europene au decis vineri, 4 octombrie, să impună taxe vamale mai mari pe mașinile electrice produse în China, în ciuda unui efort din partea producătorilor auto germani și a...
#aur, #Elvetia, #Elvetia Rusia, #vanzari aur, #Rusia sanctiuni, #tara neutra, #pret aur, #aurul moneda rezerva , #Stiri Finantare

Curs valutar

1 EUR = 4.9766 RON

0.0003

1 USD = 4.5135 RON

0.0050
  1. Semnalul că ne lovește criza: Bogătașul din SUA care stă pe o saltea de 2 miliarde de dolari, după o vânzare mamut
  2. Trafic oprit pe Transalpina, între Novaci și Rânca. Care este motivul
  3. Un mecanic auto dezvăluie care sunt cele nouă mașini pe care nu le-ar cumpăra niciodată. „Reparațiile costă mult mai mult decât valoarea vehiculului”
  4. Putin primește o lovitură din partea unui aliat: O țară mare închide ușa Rusiei, care va suporta pierderi
  5. Pentru Putin vine ziua fatidică de 12 octombrie: Șocul american ce ar împinge Rusia spre o criză iminentă
  6. Scădere masivă pe piața auto românească. Ce model de Dacia a revenit pe primul loc în preferințele românilor
  7. Lovitură de la Nicușor Dan: "E poate rezonabil să mai creștem puțin cât plătesc bucureștenii"
  8. În ce le recomandă un cunoscut om de afaceri românilor să investească: ”Eşti un prost pentru că n-ai văzut semnalele”
  9. Mercedes cheamă zeci de mii de mașini în service, din cauza unei posibile defecțiuni care ar putea bloca motorul
  10. Alegerile prezidențiale de la finalul anului pot crește volatilitatea leului. Ce impact ar putea avea pe termen lung