Controverse uriașe legate de aurul SUA deținut la Fort Knox: Ultimul ”audit” a fost de fapt un tur pentru oaspeți

Miercuri, 19 Februarie 2025, ora 16:27
403 citiri
Controverse uriașe legate de aurul SUA deținut la Fort Knox: Ultimul ”audit” a fost de fapt un tur pentru oaspeți
SUA, cele mai mari rezerve din lume

Ultimele declarații publice ale lui Elon Musk au strârnit controverse uriașe cu privire la existența fizică a rezervelor de aur ale Statelor Unite.

Musk a anunțat că departamentul pentru eficiență guvernamentală pe care îl conduce - DOGE - s-ar putea să auditeze Fort Knox, celebra facilitate militară care găzduiește jumătate din aurul SUA.

Dacă se efectuează un audit, orice discrepanță între rezervele din Fort Knox și cifrele care au fost raportate ar putea trimite unde de șoc pe piețele globale de aur.

SUA, cele mai mari rezerve din lume

Potrivit datelor World Gold Council, SUA dețineau în decembrie 2024 cea mai mare rezervă de aur din lume, de 8,1 mii tone, la mare distanță de rezervele de aur ale altor țări.

A doua cea mai mare rezervă de aur la nivel mondial este deținută de Germania: 3,4 mii tone, urmează italia și Franța, cu 2,5 respectiv 2,4 mii tone.

De menționat că rezerva de aur a SUA este mai mare decât rezervele adunate ale unor țări precum Rusia și China, ambele cu 2,3 mii tone, Elveția (o mie de tone), India (876,2 tone) și Japonia (846 tone).

De asemenea, trebuie precizat că rezerva de aur a SUA este deținută direct de guvernul american, spre deosebire de majoritatea celorlalte țări, unde este deținută de băncile centrale.

Ultima revizuire completă, în 1950

O revizuire completă a rezervelor de aur deținute la Fort Knox, renumită ca fiind una dintre cele mai sigure facilități din lume, nu a fost efectuată din anii 1950, potrivit Sound Money Defense League, o organizație publică de advocacy axată pe legislația monetară de stat și federală.

Potrivit Monetăriei SUA, Fort Knox conține aproximativ 4.581 tone de aur, echivalentul a jumătate din totalul de aur stocat al Trezoreriei.

Guvernul SUA susține că aurul de la Fort Knox a fost auditat ultima dată în 1974, dar ”doar parțial”.

”Auditul” din 1974 a fost doar un tur pentru oaspeți

Doar că unii analiști financiari își amintesc că nu a existat un ”audit” al rezervelor de aur ale SUA în 1974, în sensul contabil al termenului.

”A spune că a existat un audit, este înșelător și chiar fals. Iată ce s-a întâmplat de fapt pe 23 septembrie 1974: Trezoreria SUA a deschis doar unul dintre cele 15 compartimente ale seifului Fort Knox, politicienilor și reporterilor, pentru a vedea aurul și a-i confirma existența.

Timp de aproximativ două ore, mai multe echipe de filmare și politicieni zâmbitori au intrat până la jumătatea compartimentului, pentru a li se oferi șansa de a ține în mână ceea ce parea a fi un lingou de aur și a arunca o privire într-o cameră umplută până la tavan cu ceea ce păreau a fi lingouri de aur.

De notat că, pe parcursul vizitei, niciunul dintre lingourile trecute din mână în mână nu a fost corelat cu un număr de serie, testat calitativ sau pentru puritate, ori chiar verificat ca făcând parte din rezerva Statelor Unite, în condițiile în care la Fort Knox este adăpostit și aur aparținând rezervelor altor țări.”, a scris pe rețele sociale economistul și autorul american Daryl Montgomery.

...citeste mai departe despre "Controverse uriașe legate de aurul SUA deținut la Fort Knox: Ultimul ”audit” a fost de fapt un tur pentru oaspeți" pe Ziare.com

#aur , #Stiri Macroeconomie

Curs valutar

1 EUR = 4.9754 RON

-0.0012

1 USD = 4.5966 RON

0.0101
  1. O fostă bază militară din sudul României va deveni un mare aeroport civil. Proiectul costă 400 de milioane de euro VIDEO
  2. Sfârșitul bulei? Cei 7 Magnifici tehnologici au ajuns să tragă în jos bursa americană
  3. Un profesor de la Harvard avertizează: Vine șocul 2.0 care provoacă o criză majoră în lume, cu pierderi însemnate
  4. Avertismentul unui economist: ”România este o destinație nefrecventabilă de turiștii străini”. Bulgaria atrage de 6 ori mai mulți
  5. Probleme economice pentru Putin: Ce dobândă plătește la bancă un rus în comparație cu un român
  6. Sebastian Burduja declară război ONG-urilor de protecție a mediului. Vrea ca toate companiile naționale energetice să ceară în instanță daune maxime
  7. Cea mai valoroasă companie din UE. Gigantul IT cu care Europa iese la înaintare, creștere puternică pe bursă în ultimul an
  8. Președinta Băncii Centrale Europene a vorbit, pentru prima dată, despre costul războiul economic cu SUA
  9. Un economist propune tăierea celor mai multe dări către stat: ”Taxa pe stâlp este o invenție fiscală a laboratoarelor de partid ale puterii”
  10. Colosul german Bayer mai pierde un proces de miliarde de euro, legat de un produs care ar cauza cancer. Compania vrea să fie protejată împotriva acțiunilor în instanță