Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Patru din cinci tineri vor sa plece in strainatate. Urmatoarea destinatie a muncitorilor romani va fi Irlanda

Patru din cinci tineri vor sa plece in strainatate. Urmatoarea destinatie a muncitorilor romani va fi Irlanda

Doar daca s-ar mentine cresterile salariale din ultimii doi-trei ani, ne-am putea astepta ca, pana in 2010, o buna parte dintre romanii plecati sa munceasca in strainatate sa se intoarca. Acest lucru se petrece, deja, in cazul specialistilor inalt calificati, cum ar informaticienii, care pot primi si in Romania salarii comparabile cu cele din Vest. Analiza Business Standard despre "Piata fortei de munca in 2010", ajunsa la cel de-al cincilea episod, a aratat deja ca prognozele specialistilor cu privire la ritmul de crestere a salariilor nu sunt tocmai optimiste.

Atingerea unui salariu mediu net de 490 de euro, in 2010, nu ar fi, cu siguranta, suficienta pentru a stopa procesul de emigrare. Potrivit lui Florin Pogonaru, presedintele Asociatiei Oamenilor de Afaceri din Romania, daca salariile din Romania ar ajunge la 40% din media salariala pe UE, ceea ce ar presupune sa se dubleze in trei ani, romanii nu ar mai fi tentati sa plece din tara.

"In cazul in care salariile din tara ar creste satisfacator in urmatorii ani, peste 70% dintre romanii din Italia s-ar intoarce acasa", spune George Bogdan, initiatorul unei miscari de intoarcere a romanilor din Italia. Potrivit acestuia, romanii care muncesc afara castiga in acest moment de cinci-zece ori mai mult decat in tara - intre 900 si 1.800 de euro in constructii si aproximativ 800-900 de euro in agricultura. Cu toate acestea, asociatia a inceput intocmirea listelor cu persoane dispuse sa se intoarca - reprezentantii firmelor de constructii din ARACO sunt dispusi sa se intalneasca, la Roma, cu acestia, pentru a-i atrage pe o piata locala in deficit acut de personal.

Valurile de emigratie

Plecarea romanilor in strainatate s-a manifestat, in anii '90, ca un fenomen de exod al inteligentei, fiind vorba de migratia unei fortei de munca inalt calificate. Au plecat in primul val inginerii, tehnicienii si medicii - in SUA, Canada sau Franta. Au urmat informaticienii, economistii si profesorii. In ultimii ani, am asistat la migratia masiva a fortei de munca necalificate sau in mediu calificate, ceea ce i-a facut pe angajatori sa vorbeasca tot mai mult de o criza acuta a fortei de munca pe acest segment. "In prezent, emigreaza romani din pozitii pentru care exista discrepante salariale foarte mari. Diferentele apar in constructii, agricultura si sanatate", spune Gabriel Ionescu, presedinte HR Club. Toate aceste valuri succesive de export au pus o presiune indirecta asupra salariilor, romanii castigand mai mult si datorita faptului ca rata somajului este extrem de scazuta (doar 4% la nivel national), in absenta unui segment important de populatie.

Valoarea totala a banilor trimisi acasa de catre romanii care muncesc in strainatate ofera o buna imagine despre amploarea fenomenului migratiei. Romania ocupa locul zece in lume, intr-un clasament al remitentelor intocmit de Banca Mondiala si pe locul doi in UE.

Profilul emigrantului

In general, romanii care pleaca in strainatate reprezinta o forta de munca competitiva, bine instruita. Absolventii invatamantului superior reprezinta circa 10-12% din totalul persoanelor emigrate legal, iar peste un sfert dintre acestea sunt absolvente ale invatamantului liceal si postliceal, potrivit studiului Declinul demografic al Academiei Romane, din 2007. Emigrantii cu studii profesionale si tehnice reprezinta aproximativ 9%, in timp ce mai putin de o treime din totalul emigrantilor o detin persoanele care au absolvit doar scoala primara sau gimnaziul.

Cei implicati in miscarea migratorie legala fac parte, de regula, din trei mari categorii de forta de munca. Primul segment este reprezentat de forta de munca de inalta calificare, din categoria de varsta 25-40 de ani, cu competente in domenii de varf ale stiintei si tehnologiei si in unele domenii precum invatamantul si sanatatea. Apoi, este forta de munca cu un nivel mediu de calificare, cu specializari care acopera domeniile: constructii (Germania, Israel), sanatate (Italia, SUA, Canada, Elvetia), hotelier, alimentatie publica (in special piata occidentala). Urmeaza forta de munca necalificata sau semicalificata - in activitati din agricultura, salubritate, constructii (Spania, Portugalia, Grecia). Potrivit studiului mentionat, migratia este selectiva - pleaca, in general, tineri si un segment de forta de munca valoroasa. "Deschiderea pietei muncii din Europa va continua sa reduca numarul de persoane active, care raman sa lucreze in Romania", se apreciaza in studiu. "S-a emigrat, mai ales, din zone monoindustriale, in care s-au facut multe disponibilizari, iar cei inclusi in astfel de programe nu au avut alternativa de angajare. Au facut munci sub nivelul lor de calificare", arata Stelian Marian, director Human Capital Solutions.

La nivelul judetelor, sunt diferente mari in ceea ce priveste numarul migrantilor. Daca judetul Vaslui se confrunta cu o emigrare masiva, cauzata de lipsa locurilor de munca si de salariile mici oferite de angajatori, judetul Sibiu importa forta de munca din alte judete, devenind chiar o alternativa la munca in strainatate.

Destinatiile emigrantilor

Pentru anii urmatori, se estimeaza ca tarile de destinatie principale ale emigratiei vor fi cele din vestul si sudul UE. Fluxurile catre Spania sau Italia vor stagna, iar romanii se vor orienta mai mult catre Germania, Irlanda sau Franta. Agentia Nationala pentru Ocuparea Fortei de Munca din Romania are incheiate acorduri bilaterale, in domeniul schimbului de forta de munca, cu urmatoarele state: Spania, Germania, Franta, Elvetia, Portugalia, Luxemburg, Ungaria. Acordurile operationale sunt cele incheiate cu Spania, Germania, Franta si Elvetia.

Cifrele agentilor privati de recrutare si plasare a fortei de munca in strainatate pentru anul 2007 arata ca cele mai multe contracte de munca s-au obtinut in SUA, Spania, Italia, Cipru, Germania, Marea Britanie si Austria. De exemplu, in Spania au obtinut contracte de munca 6.715 persoane. Pentru Italia, cele 1.461 de contracte de munca au fost oferite pentru: cameriste (401 contracte), asistente medicale (221 de contracte), muncitori necalificati (217 contracte) si agricultori (149 de contracte). "Din punct de vedere al numarului de pasageri transportati, pe primele locuri, ca tari, se situeaza Spania, Germania, Franta, Belgia si Olanda", spune directorul companiei Eurolines.

In Italia, romanii detin primul loc in topul imigrantilor legali, cu 555.997 de persoane, reprezentand 15,1%, fiind urmati de marocani si albanezi, cu 387.031, respectiv 381.011 persoane. Pentru Marea Britanie, la inceputul anului 2007 erau acordate 1.500 de permise de munca, iar aproximativ 8.700 de persoane erau inregistrate ca lucratori independenti. In Ungaria, ponderea cetatenilor romani care muncesc este de 42%, dintr-un total al cetatenilor straini de 62.000.

Businessul cu transportul

Prin explozia numarului celor care au plecat la munca in strainatate, transportul de persoane a cunoscut o dezvoltare fara precedent in ultimii ani. Daca, in urma cu 10-15 ani, transportul cu autocarul era de baza pentru cei care plecau in strainatate, in ultimii ani, romanii s-au reorientat, cum era si firesc, spre companiile aeriene low-cost, care au intrat in forta pe piata romaneasca, promovand preturi apropiate de companiile de transport terestru. Asa se face ca, dupa ce, mai mult de zece ani, "romanii din afara tarii" au ingrosat conturile si afacerile transportatorilor terestri, acum balanta inclina in favoarea companiilor aeriene low-cost.

"Pana in 2010, vom asista la o crestere mai lenta sau chiar la o stagnare a afacerii, legata de transportul terestru international de persoane. Veniturile romanilor cresc, motiv pentru care cresc si pretentiile in privinta transportului. Cei mai multi se vor indrepta catre transportul cu avionul", a declarat Ilie Carabulea, proprietarul Atlassib. De altfel, reprezentantii Eurolines sunt de parere ca, in urmatorii ani, concurenta va fi sustinuta, in principal, de companiile aeriene low-cost, care vor prelua o mare parte din traficul traditional de autocar. Reprezentantii companiilor aeriene low-cost estimeaza cresteri ale traficului de pasageri si ale afacerilor de circa 30-40% anual.

Context actual

In prezent, peste doua milioane de romani lucreaza in strainatate
Populatia Romaniei a scazut cu 1,6 milioane locuitori intre 1992 si 2006
Principalele tari in care romanii muncesc sunt Italia, Spania, Israel, Germania, Marea Britanie
Romanii care lucreaza in strainatate vor trimite in acest an 6,5 miliarde euro, in crestere fata de anul trecut cand s-au ridicat la 5,5 miliarde euro
Remitentele romanilor reprezinta aproximativ 5,7% din PIB

Highlights 2010

Marea majoritate a analistilor considera ca romanii vor continua sa plece la munca in strainatate, intr-un ritm mai scazut decat cel actual, insa in perioada 2007-2010 se va ajunge la un maxim de oameni plecati.
Potrivit unui studiu recent, 11% dintre romanii cu varste intre 18 si 59 de ani ar dori sa plece in strainatate la lucru, ceea ce inseamna aproape 1,5 milioane de persoane.
De asemenea, 80% dintre tinerii de pana in 25 de ani declara ca intentioneaza sa munceasca in strainatate, in viitor.
Urmatoarele destinatii predilecte ale romanilor vor fi Irlanda, Belgia si Suedia.

Estimari

Marea majoritate a analistilor considera ca romanii vor continua sa plece la munca in strainatate, intr-un ritm mai scazut decat cel actual, insa in perioada 2007-2010 se va ajunge la un maxim de oameni plecati. Potrivit lui Petru Dandea, vicepresedintele Cartelului Alfa, fluxul de emigranti romani va continua in urmatorii trei ani. "Pe masura ce fondurile destinate salariilor constructorilor vor creste, muncitorii din strainatate vor reveni in tara. Deocamdata insa, nu se pot oferi bani mai multi", sustine presedintele Patronatului Societatilor din Constructii, Gheorghe Polizu.

"Credem ca o parte dintre muncitorii romani vor reveni in tara pana in 2010. Impactul pentru piata de munca nu va fi mare, pentru ca forta de munca este necesara", spune Ion Ghizdeanu. Decizia de a reveni in tara a migrantilor depinde de numerosi factori, printre care: dorinta de a fi alaturi de familie, integrarea socio-culturala, cunoasterea limbii. "Probabil ca aceia care au plecat pentru bani se vor intoarce. Insa persoanele cu studii si potential vor ramane, deoarece au plecat pentru sistemul de acolo si pentru recunoasterea pe care o pot obtine", spune Isabella Berghofer, managing director Royalty Jobs.

'Pe masura ce fondurile destinate salariilor constructorilor vor creste, muncitorii din strainatate vor reveni in tara. Deocamdata insa, nu se pot oferi bani mai multi.

<a href=http://standard.ro/articol_22973/special___patru_din_cinci_tineri_vor_sa_plece_in_strainatate__urmatoarea_destinatie_a_muncitorilor_romani_va_fi_irlanda.html/ target=_blank>Business Standard</a>

Bloombiz.ro Newsletter

Aboneaza-te la newsletter-ul infoBloombiz ca sa primesti in fiecare dimineata, prin e-mail, ultimele informatii legate de companii, afaceri, economie, piata imobiliara, plasamente financiare, cariere si lifestyle.

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.

Sursa: Business24
Articol citit de 1522 ori