Fotbalistii romani reprofilati in Italia: mai bine muncitori in Italia, decat campioni la Bucuresti

Miercuri, 20 Iunie 2007, ora 02:00
1647 citiri

In Romania erau profesionisti ai fotbalului iar in Italia s-au reprofilat in zidari sau lucratori in spalatorii. 'Acum ca nu mai suntem extracomunitari vom lua cu asalt campionatele. Vom reprezenta Piemonte in finalele nationale', spun ei. Vor incerca sa castige campionatul de fotbal de amatori din Italia.

Vor lua autocarul companiei de transport international, 'Atlassib', asa cum fac in fiecare vara cand se intorc acasa cu pachetele cu cadouri pentru rude. Destinatia pe atunci erau orasele Bacau, Piatra Neamt, Suceava.

De data aceasta insa, calatoria lor va fi mult mai scurta. Destinatia: Chianciano, in Toscana. in spatiul de bagaje al autocarului nu se mai afla televizioare color si haine italienesti de dus acasa, ci gentile voluminoase cu echipamentul fotbalistilor.

Este vorba de o 'stranie echipa de fotbal a romanilor', care peste 10 zile va incerca sa castige emblema invingatorilor in campionatul Italiei, pentru Piemonte, relateaza Marco Ansaldo in ziarul italian La Stampa.

In Romania aproape toti erau fotbalisti

Unii jucau la 'Otelul Galati', altii la Ceahlaul-Piatra Neamt, echipe bune care au jucat in Cupele europene impotriva lui Juve. Sau la Gloria-Bacau, sau FC Onesti.

Astazi unul lucreaza la o spalatorie, altii in constructii: sunt zidari, zugravi, instalatori, 'deoarece ai putine de invatat, este suficient sa nu-ti fie frica sa ridici greutati sau sa-ti murdaresti mainile', spune Florin Lacatusu, fost portar de seria B.

'Cand m-am dus sa joc in Israel, acum circa zece ani, nu stiam sa tin in mana o mistrie, apoi am venit la Torino, in 1999, si pentru a ma intretine am fost ajutor de zidar', mai spune el. Acum are o mica intreprindere care se ocupa cu reabilitarea de case si vilisoare. 'Angajatii mei joaca in echipa de fotbal', mai precizeaza Florin.

Este vorba de echipa 'A.S Romania', al carui presedinte si factotum este Florin, un barbat corpolent, care acum s-a reprofilat pe echipe mici de fotbal. Seara, zidarii coboara de pe schela, mananca un sandvis si merg pe terenul de fotbal, regasind ca prin miracol trecutul. Joaca in partide de 11, turnee in 5 sau 8.

De cand s-au organizat intr-un club au devenit un fenomen in fotbalul de amatori deoarece echipe etnice exista cu zecile in Italia. La Torino si in suburbii exista trei, formate numai din peruani, plus o alta pereche in care se amesteca toata America de Sud, dar niciuna nu are potentialul si perspectivele romanilor.

Invincibilii

'Practic sunt invincibili', a recunoscut Luca Dalvit, care raspunde de sectia Fotbal la UISP /Uniunea Italiana a Sporturilor pentru toti/ din Torino. De patru ori primii clasati in cinci campionate, niciodata invinsi in ultimele doua sezoane, 193 de goluri in 46 de partide.

La Chianciano si Siena, A.S Romania, imbracand tricouri in culorile galben-rosu-albastru ale nationalei de la Bucuresti va reprezenta pentru a patra oara Piemonte in finalele campionatului italian, dupa ce au dominat campionatul regional al UISP.

Sunt un adevarat 'tavalug', care suscita o oarecare invidie in randul italienilor care, inainte de sosirea lor obtineau victoria iar acum sarbatoresc daca obtin un egal. Anul acesta s-a intamplat doar o data. 'Asta pentru ca ne-am prezentat in opt si fara portar', spune Florin. Scorul a fost 1-1.

'Fotbalul era lucrul pe care stiam sa-l facem cel mai bine atunci cand am venit in Italia - povestesc ei pe terenul de antrenament Robaldo, un loc istoric in Torino al fotbalului de amatori - dar el nu ne dadea si de mancare.

Perioada de inceput a fost foarte dura, era dificil sa gasesti un loc de munca, torinezii ne priveau cu neincredere iar a ne regasi seara cu mingea la picior ne tinea in viata. Suntem oameni de treaba si e mai bine sa jucam fotbal decat sa mergem la bar sau sa facem pe imigrantii nostalgici. Sau chiar mai rau'.

Pana la 1 ianuarie 2007 erau extracomunitari, multi nu aveau un permis de sedere. 'Cu situatia in regula eram doar sapte sau opt', aminteste Florin. Nu era suficient pentru a juca campionatul 'Federcalcio'.

Acolo trebuie sa prezinti o gramada de documente si apoi nu accepta mai mult de un extracomunitar pe echipa. Au gasit o solutie la UISP, unde este suficient pasaportul. Paradoxal, ei care s-au nascut si au crescut in comunismul lui Ceausescu au devenit echipa simbol a organismului de promovare sportiva care ani de zile a fost bratul sportiv al stangii si fostului Partid Comunist Italian. Dar aceasta este alta poveste.

Basmul va avea si alte capitole. in Romania au fost remarcati. Ziarele publica realizarile lor. Atunci cand, in urma cu trei ani, s-a luat decizia de a forma o a doua echipa, s-au prezentat 70 de romani pentru a participa la selectia pentru 20 de locuri: unii din dragoste pentru fotbal, altii cu speranta de a-si netezi calea spre un loc de munca.

Vrem sa ajungem sus

'Acum suntem comunitari, in septembrie vom inscrie o echipa in Federcalcio'. Vor incepe de la ultima categorie, dar cu ceea ce stiu ei sa faca pot obtine doua sau trei promovari in serie.

'Vrem sa ajungem sus'. Unde? Depinde de bani. 'In vara merg la Bacau, orasul meu, sa iau alti patru jucatori din seria B', spune Florin. si de ce ar trebui ei sa vina in Italia? 'Deoarece le gasesc un loc de munca in constructii cu 700-800 de euro pe luna, care in Romania nu se castiga cu fotbalul. Seara vor juca fotbal gratis, deoarece noi nu am platit niociodata pe nimeni.

Suntem organizati mai bine decat multe echipe italiene. Avem patru sau cinci sponsori, unul este Atlassib, altul o intreprindere care importa produse din Romania, apoi o societate de imprumuturi imobiliare, una de tigle iar mica echipa de fotbal este finantata de un prieten din Palermo care a dat unei echipe numele Sfintei Rosalia.

Ne-am straduit sa acoperim cheltuielile dar nu se pune problema de angajari. Chiar daca ar fi suficient sa promitem 100 de euro de caciula pentru a-i vedea pe acesti tineri alergand de la o poarta la alta timp de 90 de minute, fara a se opri niciodata'.

Dar daca ar dori un italian sa joace in echipa romaneasca? 'Daca e puternic il luam. Nu suntem nationalisti si cu atat mai putin rasisti. Dar ar trebui sa fie cu adevarat bun sa invete sa vorbeasca romaneste, in caz contrar nu ne-ar intelege pe teren. Asa cum se intampla cu adversarii nostri', mai spune in final Florin.

<b>Bloombiz</b>
(Sursa: <a href=http://www.rompres.ro/ target=_blank>Rompres</a>)