Banca Comerciala Carpatica - un bilant de succes la aniversarea a 5 ani de activitate

Vineri, 16 Iulie 2004, ora 15:35
1675 citiri

5 ani de realizari. Depasiri ale prevederilor din Buget pentru primul semestru din 2004.Banca Comerciala Carpatica a aniversat, pe 15 iulie a.c., 5 ani de activitate pe piata bancara romaneasca. Urmandu-si cu consecventa dezideratele stabilite inca de la infiintare, Banca a reusit sa devina un concurent puternic in sistemul bancar romanesc, proband in fata clientilor si partenerilor de afaceri forta si inteligenta capitalului romanesc.

"Inca de la inceput, Carpatica a dovedit profesionalism si seriozitate, precum si o buna cunoastere a realitatilor si deschidere spre nevoile clientilor, fapt care a impus-o in lumea bancara ca un jucator onest si sigur", afirma Nicolaie Hoanta, presedintele bancii.

Implinirea celor cinci ani de activitate a bancii va fi marcata si prin inaugurarea noului sediu, o locatie moderna, care completeaza cu succes arhitectura municipiului Sibiu, o combinatie de elemente moderne intr-un peisaj incarcat de traditie, de o maniera care imprima orasului aerul unei adevarate capitale culturale a Europei.

Un parcurs ascendent

Banca Comerciala Carpatica si-a inceput activitatea in urma cu cinci ani, la Sibiu, din initiativa unor oameni de afaceri si a unor puternice societati private romanesti si din strainatate, ca raspuns la nevoia tot mai pregnant resimtita la acel moment, ca si astazi de altfel, in mediul de afaceri, de a regasi in banca un interlocutor transparent, operativ si flexibil in rezolvarea problemelor.

Inca de la inceputul activitatii sale, Banca Comerciala Carpatica si-a fixat ca tinta intreprinderile mici si mijlocii, in timp individualizandu-se in peisajul bancar romanesc ca banca a IMM-urilor. Valorificand succesul pe care l-a inregistrat pe piata, Carpatica s-a extins continuu, ajungand sa numere, la ora actuala, aproximativ 50 de unitati pe intreg teritoriul tarii. De asemenea, aprecierea semnificativa consemnata pe parcursul celor cinci ani la nivelul principalilor indicatori care masoara performanta bancara a dus la cresterea numarului de actionari de la 60, numar existent la infiintare, la peste 700 in prezent.

Dupa o experienta de 4 ani de tranzactionare pe Bursa Electronica Rasdaq, Carpatica este acum, gratie performantelor sale deosebite, cotata la Bursa de Valori Bucuresti, promovand si in relatia cu investitorii acelasi parteneriat egal care a stat la baza relatiei cu clientii Bancii. Dezvoltarea dinamica a Bancii se reflecta si in datele financiare, care arata progresul facut pe parcursul celor cinci ani de activitate. Vizand apropierea de clienti, astfel incat sa poata raspunde cerintelor acestora, Banca a acordat o atentie deosebita, in primii cinci ani de activitate, extinderii retelei teritoriale, situandu-se astfel printre primele 8 Banci din sistem din punct de vedere al numarului de unitati.

"Pentru perioada urmatoare, managementul Bancii Comerciale Carpatica se va focaliza catre cresterea calitativa a personalului, imbunatatirea sistemului informatic si dezvoltarea produselor de o maniera care sa raspunda cerintelor complexe formulate tot mai pregnant pe piata financiara, serviciile de consultanta si produsele integrate fiind cele care vor aduce valoare adaugata produselor bancare", considera Nicolaie Hoanta, Presedintele Bancii.

In aceeasi directie se inscrie si intentia Bancii de a-si constitui propriul Grup Financiar, proces inceput inca din 2002 cand a fost achizitionat pachetul majoritar la SSIF Carpatica Invest. De asemenea, anul trecut, Banca a intrat in actionariatul companiei de asigurari ASA Asigurari Atlassib, societate care va fi parte componenta a Grupului Financiar Carpatica.

Succese in an aniversar

Dupa primele sase luni ale anului 2004, an marcat de aniversarea a 5 ani de activitate, Carpatica a inregistrat o depasire a bugetului de venituri si cheltuieli la nivelul principalilor indicatori de rezultat. Astfel, profitul de 83 de miliarde lei, aferent primului semestru din 2004 este cu 15% mai mare decat nivelul stabilit prin buget si in crestere cu 76% fata de rezultatul perioadei similare a anului trecut.

O depasire importanta a prevederilor bugetare a fost consemnata si pentru activele totale, valoarea raportata la sfarsitul lunii iunie, de 3.635 miliarde lei, reprezentand 90% din nivelul prevazut pentru intregul an. Aporturile semnificative ale actionarilor Bancii la majorarea capitalului social, dar si decizia acestora privind capitalizarea rezervelor au dus valoarea capitalurilor proprii pana la un nivel de peste 1.000 miliarde lei, cu 43% mai mare decat cea consemnata la sfarsitul anului trecut.

In aceste conditii, valoarea anualizata a rentabilitatii capitalurilor (ROE) este de 13,03%, ceea ce indica o utilizare in conditii de eficienta a fondurilor provenind de la actionari. Recent, actionarii Carpatica au hotarat ca nivelul capitalului social al Bancii sa fie majorat cu suma de 190 miliarde lei prin incorporarea rezervelor constituite din profitul anului trecut si a primelor legate de capital, etapa ce urmeaza cresterii de capital cu 250 miliarde lei, reprezentand aport in numerar al actionarilor.

In urma acestei majorari, capitalul social al Bancii va atinge nivelul de 915,6 miliarde lei, valoare ce face din Carpatica cea mai capitalizata banca din Romania, indicatorul capital social/active bancare totale atingand un nivel de peste 25%.

Sursa: Adevarul