Seful CSA: In cazul unui cutremur puternic, scandalul FNI va parea un mic accident

Marti, 16 Octombrie 2012, ora 09:29
1790 citiri
Seful CSA: In cazul unui cutremur puternic, scandalul FNI va parea un mic accident

Presedintele Comisiei de Supraveghere a Asigurarilor, Constantin Buzoianu, sustine ca piata asigurarilor se confrunta cu "probleme grave", care, in cazul producerii unui cutremur puternic, ar face ca scandalul FNI sa para un mic accident.

O alta problema a industriei asigurarilor o reprezinta amendamentele la Legea 260/2008, care au fost adoptate recent de catre una din comisiile Parlamentului, care sunt anticoncurentiale. In plus, reasigurarea este o alta problema grava a industriei, de fapt lipsa acesteia", a aratat Buzoianu.

In 2011, piata asigurarilor generale si de viata a scazut cu 4,3%, la 7,95 miliarde de lei, rezultat influentat de reducerea veniturilor din polite generale cu 6,5%, la 6,21 miliarde de lei, in timp ce veniturile din asigurari de viata au urcat cu 4,6%, la 1,74 miliarde de lei.

De asemenea, industria de profil a incheiat anul 2011 cu o pierdere de 325,86 milioane de lei, de aproape opt ori mai mare fata de cea inregistrata in anul precedent.

Constantin Buzoianu acuza societatile de asigurare de practici ilegale

"In piata asigurarilor, in ultimii ani, a aparut si s-a dezvoltat un 'sistem' de favorizare a unor societati de asigurare care nu respecta regulile de baza din domeniu, practica tarife RCA nesustenabile, nu achita daunele catre pagubiti, respectiv catre unitatile de reparatii auto, si impotriva carora nu au fost luate la timp masurile necesare, in primul rand datorita favoritismului practicat fata de acestea, de traficul de influenta si nu numai", spune Buzoianu.

Un alt domeniu care a evoluat intr-o maniera asemnatoare il reprezinta activitatea de subscriere pe segmentul politelor obligatorii pentru locuinte.

"Societatea care emite aceste polite, Pool-ul de Asigurare Impotriva Dezastrelor Naturale (PAID), creata urmare aplicarii Legii 260/2008, care din pacate a fost modificata in 2010, a fost concurata in mod incorect in primul rand de proprii actionari, care au vandut polite cu aceeasi denumire la tarife asemanatoare celor obligatorii si cu clauze aparent favorabile asiguratilor, contracte care insa nu asigura o acoperire corespunzatoare a intereselor asiguratilor.

In plus, si cel mai grav aspect, portofoliul de polite facultative pentru locuinte emise de acesti asiguratori nu este acoperit prin reasigurare la nivelul riscurilor asumate", a afirmat seful CSA.

El a apreciat ca fosta conducere a CSA nu a intervenit la timp si nu a luat masurile care s-ar fi impus tot din cauza "sistemului" prezentat anterior.

"De la preluarea mandatului, reprezentantii societatilor favorizate au incercat insistent atat direct, cat si prin diverse alte modalitati, continuarea aceluiasi mod de lucru atat cu mine, cat si cu alti membri ai Consiliului CSA.

Pentru realizarea acestei actiuni, mai intai s-a incercat metoda convingerii, apoi a constrangerii prin santaj si in final prin amenintarea ca daca voi continua, o sa fiu zburat din functie in cinci minute cu scaun cu tot", a continuat Buzoianu.

Dupa etapa amenintarilor, spune Buzoianu, a avut loc o intalnire a reprezentantilor societatilor favorizate de sistem, "la o cafea", in care s-a pus la punct scenariul si regia indepartarii sale din functie.

"Pentru ca nu s-a gasit o formula legala de punere in practica a acestui scenariu s-a trecut la etapa inscenarii, respectiv petitii catre una din comisiile Parlamentului (Comisia pentru cercetarea abuzurilor, coruptiei si pentru petitii).

Documentul intocmit de aceasta comisie a fost analizat intr-o sedinta a comisiilor reunite de buget-finante ale Parlamentului. In urma acestei analize, membrii celor doua comisii au decis sa propuna Parlamentului revocarea mea din functia de presedinte al Consiliului CSA", a spus seful autoritatii de reglementare.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#probleme piata asigurari, #nereguli piata asigurari, #cutremur piata asigurari , #Stiri Asigurari