Romanii si-au facut mai putine asigurari. Vezi cat a scazut piata

Joi, 17 Noiembrie 2011, ora 14:40
1482 citiri
Romanii si-au facut mai putine asigurari. Vezi cat a scazut piata

Piata asigurarilor din Romania a scazut in primele noua luni cu 3,7%, in conditiile in care avansul de 5,38% al segmentului asigurarilor de viata a compensat doar partial scaderea inregistrata de asigurarile generale, potrivit datelor preliminare prezentate de Comisia de Supraveghere a Asigurarilor.

In primele noua luni din 2010, asiguratorii inregistrasera un volum de prime brute subscrise de 6,31 miliarde lei.

Piata de asigurari generale a scazut in primele noua luni cu 5,89%, la 4,8 miliarde lei fata de acelasi interval din 2010, in timp ce piata de asigurari de viata a sporit cu 5,38%, la 1,29 miliarde lei.

"Avansul inregistrat de asigurarile de viata, in contextul unui climat economic inca dificil, confirma schimbarea perceptiei consumatorilor de produse financiare cu privire la instrumentele de protectie si economisire pe termen lung. Ne asteptam ca aceasta tendinta sa se mentina pe viitor, in contextul eforturilor comune ale CSA si ale asiguratorilor de viata pentru cresterea calitatii procesului de consultanta si vanzare a acestor produse", a precizat presedintele Comisiei de Supraveghere a Asigurarilor (CSA), Constantin Buzoianu, intr-un comunicat.

Potrivit CSA, evolutia pozitiva a subscrierilor pentru asigurarile de viata traditionale si pentru cele de locuinte au sprijinit, per ansamblu, dinamica subscrierilor pietei de asigurari din primele noua luni.

Daca in septembrie 2010, piata de asigurari inregistra o scadere a subscrierilor de peste 5% fata de aceeasi data din 2009, rezultatele preliminare centralizate de CSA, dupa primele trei trimestre din acest an, arata o reducere a tendintei negative, la 3,7%.

Segmentul asigurarilor de viata a inregistrat in trimestrul 3 o crestere de 5,38%

Segmentul asigurarilor de viata inregistra, la sfarsitul lunii septembrie 2011, un total al primelor brute subscrise de aproape 1,29 miliarde lei, nivel ce marcheaza o crestere nominala de 5,38% comparativ cu aceeasi data a anului trecut.

"Asigurarile de viata traditionale au sustinut, in primele trei trimestre, dezvoltarea segmentului, in ansamblul sau, cu o crestere de 7,6% comparativ cu aceeasi perioada din 2010. Aceasta clasa de asigurari detine o pondere de peste 61% in totalul primelor brute subscrise pentru asigurari de viata. Asigurarile cu componenta investitionala, de tip unit-linked, detin o pondere de peste 36% in totalul segmentului de asigurari de viata si au inregistrat o crestere de numai 0,83% fata de septembrie 2010", se mentioneaza in comunicat.

In baza contractelor de asigurari de viata, asiguratorii au platit indemnizatii brute si maturitati in valoare de aproape 215 milioane lei, precum si rascumparari partiale si totale in valoare de peste 287 milioane lei. Astfel, platile totale efectuate de societati catre asigurati si beneficiarii contractelor de asigurari de viata au depasit 502 milioane lei, nivel in crestere cu 1,12% fata de aceeasi perioada a anului trecut.

Segmentul asigurarilor generale, in scadere cu 5,89% in primele trei trimestre fata de 2010

Potrivit CSA, segmentul asigurarilor generale a generat, in primele trei trimestre, un volum de subscrieri de aproape 4,8 miliarde lei, nivel in scadere cu 5,89% fata de intervalul similar al anului trecut.

"Contractia acestui segment a fost cauzata de reducerile volumelor de subscrieri pe liniile Casco (-19,8%) si RCA (-23%). Aceasta evolutie a diminuat ponderea segmentului auto, de la peste 75% (septembrie 2010), la aproape 65%, la finele lunii septembrie 2011. Influenta evolutiei negative a segmentului auto a fost atenuata de cresterile inregistrate de asigurarile pentru locuinte (+35,2%), care au generat subscrieri de peste 1 miliard de lei. Ponderea acestei linii de asigurare in total asigurari generale era, la finele lunii septembrie 2011, de 21%", se arata in comunicat.

Primele brute subscrise pentru asigurarile de raspundere civila auto (RCA) s-au ridicat la peste 1,4 miliarde lei

Asiguratorii au platit, in baza contractelor de asigurari generale, indemnizatii totale de peste 3,1 miliarde lei. Volumul despagubirilor platite pentru Casco, RCA si asigurarile de incendiu (locuinte) a depasit 2,9 miliarde lei, ceea ce reprezinta 93% din totalul aferent asigurarilor generale.

Primele brute subscrise pentru asigurarile de raspundere civila auto (RCA) s-au ridicat la peste 1,4 miliarde lei, nivel in scadere cu 23% fata de cel inregistrat in perioada ianuarie-septembrie a anului trecut, de aproape 1,88 miliarde lei.

"Cele 13 societati autorizate sa vanda asigurarea obligatorie de raspundere civila auto au incheiat, in primele trei trimestre, aproape 4,8 milioane de polite RCA, nivel in scadere cu 3% fata de aceeasi perioada din 2010", se mai spune in comunicat.

Prima de asigurare medie anualizata pentru RCA a fost de 472 lei, in scadere cu 24% fata de aceeasi perioada a anului trecut, cand s-a inregistrat o valoare de 621 lei.

"Rezultatele transmise de asiguratori arata ca evolutia negativa a segmentului RCA a fost cauzata, in mod semnificativ, de scaderea tarifelor la acest tip de asigurare, tendinta care a produs efecte negative si la nivelul calitatii serviciilor pe care asiguratorii RCA le ofera clientilor. Incepand din 2012, Romania va trebui sa aplice limitele maxime de raspundere in cazul asigurarilor RCA, asa cum s-a angajat in momentul aderarii la Uniunea Europeana. Consideram ca acesta reprezinta un element esential, alaturi de cresterea costurilor daunelor si de mentinerea ratei si frecventei daunalitatii la niveluri ridicate, pentru ca asiguratorii sa isi reconsidere politicile in acest domeniu", a subliniat presedintele CSA, Constantin Buzoianu.

#asigurari auto, #asigurari viata, #piata asigurari , #Stiri Asigurari