Pensiile private pot deveni o afacere a Guvernului

Joi, 14 Septembrie 2006, ora 06:38
1080 citiri

Nu poti participa ca fondator la capitalul unei societati private de pensii daca te numesti patronat, sindicat, asociatie, fundatie sau organism de plasament colectiv fara personalitate juridica. Aceasta potrivit unei norme adoptate recent de Comisia de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private. Nici persoanele juridice din tari cu care Romania nu are relatii diplomatice nu pot participa ca fondatori la capitalul social. In acelasi timp, persoanele juridice fondatoare trebuie sa nu aiba datorii la bugetul statului. Reactia sindicalistilor la aceasta decizie este una foarte dura. Petru Dandea, vicepresedintele Cartel Alfa, ne-a declarat: "Faptul ca nu suntem admisi ca actionari la aceste fonduri arata ca Guvernul nu doreste ca acest proces de administrare a pensiilor private sa fie transparent si in folosul salariatilor". Domnia sa acuza Guvernul ca, prin politica sa, sprijina companiile ce vor intra pe piata pensiilor private, o piata care va aduce zeci de miliarde de dolari in urmatorii ani. "Toti acesti bani vor intra in sponsorizarea partidelor la putere in detrimentul angajatilor", ne-a declarat Petru Dandea.

Vicepresedintele Cartel Alfa ne-a mai spus ca proiectul de lege 558/2006, aflat in dezbaterea Senatului si care modifica Legea 411/2005 a sistemului obligatoriu de pensii, arata ca pensiile private sunt o afacere a Guvernului deoarece "comisioanele de administrare a fondurilor de pensii private au fost majorate de cateva ori prin acest proiect de lege". Profiturile uriase pe care le vor face companiile, ce vor activa pe piata pensiilor private, au fost facilitate de Guvern, in opinia liderului de sindicat deoarece "Guvernul a ciopartit legea 411/2005 a pilonului doi de pensii si a anulat-o pe cea a pensiilor ocupationale", crede Petru Dandea. Domnia sa aminteste ca "in toata afacerea asta sindicatele sunt doar cu plata si li se interzice sa devina actionari".

Sindicalistii ameninta ca vor ataca norma Comisiei de Supraveghere a Pensiilor Private. Ei cred ca legea pensiilor private ar trebui modificata "pentru ca aceasta Comisie sa nu mai poata lua astfel de decizii". Petru Dandea spune ca va fi declansata o campanie in randul angajatilor prin care acestia sa nu mai acceseze pensiile private si sa dejoace astfel planurile Guvernului in alianta cu marile companii beneficiare. Posibilitatea persoanelor fizice sa devina actionari la aceste societati doar daca nu au contribuit la falimentul unor persoane juridice sau nu au fost implicate in scandaluri financiare, este apreciata de Petru Dandea ca fiind paradoxala. "Comisia impune asemenea masuri in conditiile in care are in Consiliul Comisiei persoane precum Vlad Soare, fostul sef al Consiliului de Administratie de la Bancorex pe vremea cand banca era sub supraveghere speciala, persoana care a facut cadou poporului datorii de miliarde prin falimentarea Bancorex", spune Petru Dandea.

Patronii reclama dreptul actionariatului

Mihai Pasculescu, vicepresedintele Federatiei Patronale din Industria Usoara (FEPAIUS), ne-a spus ca prin aplicarea interdictiei ca sindicatele si patronatele sa nu poata fi actionari la aceste societati se incalca un drept constitutional deoarece "teoretic oricine poate deveni actionar la orice firma". Domnia sa a mai spus ca patronatele sau sindicatele nu au pretentia sa fie administratori, in schimb partenerii sociali ar trebui integrati de Guvern in aceste structuri pentru ca "aceste societati se pot comporta ca niste fonduri de investitii parazite, iar cetatenii pot avea de pierdut".

Nu in ultimul rand, salariatii ar avea o garantie in plus, crede Pasculescu, daca sindicatele si patronatele ar participa ca actionari la aceste societati. Cristian Parvan, secretar general al Asociatiei Oamenilor de Afaceri (AOAR), ne-a declarat ca a discutat pe aceasta tema cu Mihai Seitan, presedintele Casei Nationale de Pensii care a afirmat ca "sindicatele si patronatele nu au ce sa caute in societatile private de pensii". Cristian Parvan sustine insa ca ideea este restrictiva, pentru ca actionariatul trebuie sa fie liber, mai ales daca ai banii necesari ca sa poti intra in afacere. "

Se mai pune problema ca cei direct interesati au banii depusi in aceste societati si nu e normal sa le interzici participarea", sustine Cristian Parvan. Domnia sa a amintit si de societati petroliere care au in fata sindicatul ca actionar, iar in spate "cine stie ce fonduri", dar a spus ca astfel de cazuri nu trebuie generalizate, mai ales ca sindicatele nu au puterea sa devina actionari majoritari in societatile private de pensii.

Catalin Balan

Bursa