Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Micii asiguratori doresc o noua perioada de tranzitie

Micii asiguratori doresc o noua perioada de tranzitie
Presedintele executiv al Asociatia Asiguratorilor Mici si Mijlocii din Romania (ARMMA), Laurentiu Plosceanu a solicitat, ieri, eliminarea limitelor minime privind capitalul varsat al asiguratorilor mici si mijlocii existenti si introducerea masurii de corelare a capitalului si rezervelor. Totodata, ARMMA, care grupeaza sase mici asiguratori, cere revizuirea perioadelor de timp acordate pentru adoptarea la prevederile legislative, in sensul alinierii lor la nivelul celor prevazute in Uniunea Europeana (3-5 ani), fara a fi insa mai drastice decat cele din practica europeana.
"Vrem un calendar in care sa ne putem pregati", a explicat Plosceanu. Nu in ultimul rand, ARMMA doreste instituirea unei masuri legislative prin care companiilor de asigurari care nu indeplinesc limitele de capital sa li se permita sa finalizeze contractele in derulare, mai ales cele care sunt incheiate pe mai multi ani.

Laurentiu Plosceanu (care este si director general al companiei ABC Asigurari) a subliniat ca majorarea capitalului social minim cu un procent cuprins intre 500% si 614% pana la 30.06.2006, conform Ordinului CSA 3019/ decembrie 2004, a pus in dificultate peste jumatate dintre asiguratorii de pe piata romaneasca.

Ulterior, termenul prin care capitalul social minim trebuie sa ajunga la nivelul de 2 milioane euro, a fost decalat cu sase luni, pana la 01 ianuarie 2007.

Numarul societatilor de asigurari se va injumatati

Potrivit lui Plosceanu, in 2007 vor ramane maxim 20-25 de societati de asigurari (fata de 43 cate sunt acum), iar in primele 10 societati (care acopereau 81% din piata in semestru I din 2005) nu va mai fi nici o societate cu capital majoritar romanesc. Plosceanu a precizat ca societatile de asigurari mici si mijlocii au aproximativ 2-3% din piata.

Membrii fondatori ai ARMMA sunt societatile ABC Asigurari, Asiban, Nationala, Euroasig, Petroas si Medas. Ulterior, Asiban a fost nevoita sa se retraga din ARMMA pentru ca este si membru al Uniunii Nationale a Societatilor de Asigurare si Reasigurare din Romania.

Mircea Fica

Averea

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.
Sursa: Business24
Articol citit de 781 ori