Comisia Europeana: Vrem sa fim cel mai puternic aliat al ASF

Vineri, 25 Octombrie 2013, ora 15:40
1686 citiri
Comisia Europeana: Vrem sa fim cel mai puternic aliat al ASF

Comisia Europeana vrea sa fie cel mai puternic aliat al Autoritatii de Supraveghere Financiara, iar aceasta institutie sa fie la standarde internationale, potrivit sefului delegatiei Comisiei Europene in Romania, Istvan Pal Szekely.

"Sunt mai multe chestiuni in care avem aceeasi intelegere sau e un foarte bun inceput pentru a avea aceeasi intelegere. Si noi si dumneavoastra, ASF, avem nevoie de anumite certitudini pentru a putea trece intr-o noua etapa. Vreau sa fiu foarte cinstit: vrem sa fim aliatul cel mai puternic si vrem ca aceasta institutie sa fie la standarde internationale", a spus Szekely, vineri, la intalnirea ASF cu delegatia FMI si a CE.

Acesta a subliniat ca reprezentantii Comisiei Europene urmaresc cu interes rezultatul restructurarii personalului Autoritatii de Supraveghere Financiara in urma unei evaluari independente, realizate de o companie cu reputatie internationala. Procesul de selectare a evaluatorului a fost demarat de Autoritatea de Supraveghere Financiara in luna septembrie 2013, precizeaza un comunicat al ASF.

Conform sursei citate, misiunea Fondului Monetar International si a Comisiei Europene a fost invitata la sediul ASF pentru a fi informata in privinta prioritatilor Autoritatii de Supraveghere Financiara. La intalnire au participat: Dan Radu Rusanu - presedinte ASF, Daniel Daianu - prim-vicepresedinte ASF, Andrea Schaechter - seful misiunii FMI pentru Romania, si Istvan Szekely - seful delegatiei Comisiei Europene pentru Romania.

Presedintele ASF i-a informat pe reprezentantii organismelor internationale asupra prioritatilor autoritatii in privinta pietei asigurarilor, a pietei de capital si a sectorului de pensii private, segmente in care reputatia si eficienta ASF a crescut in urma deciziilor care au fost luate dupa comasarea fostelor comisii de supraveghere (Comisia Nationala a Valorilor Mobiliare, Comisia de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private si Comisia de Supraveghere a Asigurarilor).

Reprezentantii ASF au adus la cunostinta partenerilor de discutie ca autoritatea a intrat intr-o noua etapa de consolidare, dupa ce Guvernul a adoptat, la jumatatea acestei luni, Ordonanta de Urgenta 94/2013, care priveste ASF. Ordonanta ar trebui sa raspunda inclusiv preocuparilor organismelor financiare internationale.

"Ordonanta stabileste clar criteriile de experienta profesionala, cazurile in care persoanele din Consiliul ASF pot fi considerate incompatibile si calitatea de autoritate administrativa autonoma, independenta, autofinantata a Autoritatii de Supraveghere Financiara", au declarat reprezentantii ASF.

Discutiile dintre ASF, FMI si Comisia Europeana vor continua la nivel de experti, se mai precizeaza in comunicat.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#ASF Comisia Europeana, #restructurare Autoritatea Supraveghere Financiara, #organizare ASF , #Stiri Asigurari