CNPR solicita reducerea cu inca 2% a contributiilor de asigurari sociale

Miercuri, 07 Februarie 2007, ora 15:08
886 citiri

Confederatia Nationala a Patronatului Roman (CNPR) a solicitat Guvernului si parlametarilor sa adopte noi masuri care sa contribuie la stimularea oamenilor de afaceri pentru a crea noi locuri de munca si sa stimuleze incadrarea in munca a persoanelor active (18- 64 ani), precum si reducerea cu inca minim doi la suta a contributiilor de asigurari sociale.


Intr-un comunicat remis Rompres CNPR propune limitarea plafonului pentru calcularea contributiilor sociale, de sanatate si somaj, la nivelul dublului salariului mediu pe economie, dar si abrogarea platii a 0,4-4 la suta din fondul de salarii, pentru alimentarea fondului de risc de accidente si boli profesionale.

Totodata, Confederatia solicita Guvernului acordarea unui stimul in valoare de 1.500 - 2.000 lei, in primul an, pentru persoanele care accepta sa ocupe un loc de munca in sectoarele deficitare, respectiv de 2.000 - 3.000 lei pentru primul an in care o persoana accepta un loc de munca la o distanta mai mare de 200 Km de resedinta sa.

CNPR propune aprobarea unor scheme de formare profesionala si instruire prin activitatea practica desfasurata efectiv in firmele de productie si servicii, a persoanelor aflate in cautarea unui loc de munca, cu intreruperea oricaror forme de sprijin social in cazul in care se refuza participarea la cursurile de pregatire convenite intre ANOFM si firmele interesate.

Toate persoanele care nu au un loc de munca si primesc ajutor de somaj sau de sprijin trebuie sa fie obligate sa urmeze cursuri de pregatire in domenii diverse, in conformitate cu domeniile deficitare in asigurarea fortei de munca, mentioneaza comunicatul.

Confederatia solicita guvernului sa elaboreze legislatie specifica antrenarii in munca si stimularii lor adecvate, a persoanelor din grupa de varsta 55 - 65 de ani si peste aceasta varsta, care doresc si pot contribui prin cunostintele lor la satisfacerea unor cerinte ce se manifesta pe piata muncii.

Bloombiz
(Sursa: Rompres)