Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Cel putin cinci fonduri private de pensii vor exista pe piata pana in luna mai

Cel putin cinci fonduri private de pensii vor exista pe piata pana in luna mai

Cel putin cinci fonduri de pensii private administrate de trei banci ar putea fi operationale pana in luna mai a acestui an, a declarat luni presedintele Comisiei de Supraveghere a Pensiilor Private, Mircea Oancea.

Potrivit acestuia, in prezent exista un numar de trei companii aferente Pilonului III de pensii in curs de autorizare. 'Speram ca pana in luna mai vor fi si primele fonduri autorizate. Fiecare companie va veni la inceput cu un fond de pensii facultative, ulterior va putea sa autorizeze mai multe fonduri, in functie de politica proprie', a explicat Oancea.

Comisia de Supraveghere a Asigurarilor a demarat, la sfarsitul lunii octombrie 2006, procesul de autorizare a entitatilor care vor administra fonduri de pensii facultative si a estimat initial ca acest proces va dura numai trei luni. Conform legii, aceste fonduri de pensii pot fi administrate de trei tipuri de entitati - societatile de pensii nou constituite, avand ca unic obiect de activitate colectarea, administrarea si investirea contributiilor, societatile de asigurari care functioneaza in baza autorizarii Comisiei de Supraveghere a Asigurarilor (CSA) si societatile de administrare a investitiilor, autorizate de Comisia Nationala a Valorilor Mobiliare /CNVM/.

Conform reprezentantilor CSSPP, in primul an de functionare a pilonului III, se poate ajunge la 200.000-300.000 de participanti in sistem. Sistemul pensiilor facultative reprezinta asa-numitul pilon III de pensii, finantat din contributiile suplimentare si optionale ale celor care obtin venituri din salarii si asimilate salariilor. Pentru ca o companie sa fie autorizata ca administrator de fond de pensii trebuie sa indeplineasca cumulativ mai multe conditii: sa aiba un capital social de cel putin 1,5 milioane euro, membrii consiliului de administratie sa aiba pregatire in domeniu, compania sa nu aiba datorii la bugetul de stat si, totodata, sa indeplineasca anumite conditii legate de provenienta capitalului.

O persoana poate contribui la sistemul de pensii facultative cu maximum 15 la suta din venitul brut si poate beneficia de pensie cand implineste 60 de ani. Contributiile in acest sistem sunt deductibile fiscal in limita a 200 de euro de la angajator si 200 de euro de la angajat. Conform unor calcule ale operatorilor din piata, o contributie lunara de 20 de euro pe o perioada de 25 de ani in acest sistem va aduce o pensie de 140 de euro, in plata timp de 15 ani, in cazul fondurilor de pensii facultative. Estimarile au vizat un randament mediu anual de sapte la suta, in euro.

Astfel, contributia totala la sfarsitul perioadei de 25 de ani de cotizare va insuma 6.000 de euro, iar cu fructificarea capitalului prin investitii va ajunge la 25.000 de euro, ceea ce va conduce la o pensie lunara de 140 de euro, in plata timp de 15 ani. Observatorii pietei considera ca un randament mediu anual de sapte la suta in euro ar fi unul foarte bun, iar randamentele fondurilor de pensii vor depinde mult de profesionalismul administratorilor.

<b>Bloombiz</b>
(Sursa: <a href=http://www.rompres.ro target=_blank>Rompres</a>)

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.

Sursa: Business24
Articol citit de 826 ori