CARE Romania: Neregulile gasite de Corpul de Control al premierului, semnalate si de ASF in ianuarie

Joi, 24 Aprilie 2014, ora 09:05
1551 citiri
CARE Romania: Neregulile gasite de Corpul de Control al premierului, semnalate si de ASF in ianuarie

Autoritatea de Supraveghere Financiara a acordat, in ianuarie, amenzi de 190.000 de lei in cazul companiei de asigurari-reasigurari CARE Romania si a sesizat organele de cercetare penala asupra neregulilor gasite in timpul unui control inopinat in luna octombrie. Concluzile sunt confirmate si de raportul Corpului de Control al premierului, care a anuntat ca va sesiza Parchetul de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie, in urma controlului desfasurat la societatea de asigurari.

ASF a identificat deficiente semnificative ale Consiliului de Supraveghere si ale Directoratului CARE Romania in perioada anterioara lunii iulie 2013 si a retras aprobarea lui Radu Frincu, fostul presedinte al Directoratului societatii.

De asemenea, ASF a solicitat societatii un plan de masuri pentru remedierea aspectelor constatate, o parte dintre acestea fiind remediate in cursul controlului inopinat declansat ASF la companie in luna octombrie 2013 si care a vizat perioada 2012 - 2013.

Inspectorii au verificat modul de functionare a sistemului de control intern, managementul riscului si auditul intern, modul de inregistrare si evidenta a dosarelor de dauna si de constituire/eliberare a rezervelor, activitatea de subscriere a politelor si respectarea prevederilor legale cu privire la controlul intermediarilor.

ASF: Incalcari semnificative ale legislatiei asigurarilor

Potrivit ASF, controlul a constatat incalcari semnificative ale legislatiei asigurarilor precum neinregistrarea in evidenta tehnica si contabila a societatii a unor polite emise printr-un intermediar extern si lipsa unui sistem de control intern adecvat (care a permis expunerea societatii la riscuri prin incheierea de polite in afara limitelor de competenta).

ASF mentioneaza ca a informat Corpul de Control al Primului Ministru, in luna februarie 2014, asupra concluziilor controlului inopinat declansat la CARE Romania SA.

Corpul de Control al premierului va sesiza Parchetul de pe langa ICCJ

Corpul de Control al premierului va sesiza Parchetul de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie pentru cercetarea posibilelor fapte de natura penala comise la Compania de Asigurari-Reasigurari Exim Romania (CARE Romania) SA in urma unui control efectuat la institutia financiara, care a vizat verificarea respectarii de catre conducerea societatii a dispozitiilor legale incidente si a normelor interne referitoare la angajarea si efectuarea cheltuielilor, achizitia de bunuri si servicii si modul de gestionare a patrimoniului, a informat, marti, Biroul de presa al Guvernului.

In urma controlului efectuat la CARE Romania s-a constatat, printre altele, ca in perioada in care Radu Francu a detinut calitatea de presedinte al directoratului Companiei 'CARE Romania" S.A. - intre 19.05.2010 si 08.07.2013 - compania cu capital majoritar de stat a intregistrat "o pierdere cumulata in suma de 23.464.867 lei".

In raportul Corpului de Control al premierului privind CARE Romania se precizeaza ca Radu Francu si Marius Constantin Banu - membru al directoratului "CARE Romania" S.A. in perioada 16.07.2010 - 08.07.2013 - "au utilizat sume importante din fondurile companiei, in cuantum total de 831.177,85 lei si 53.173,43 euro, in interes personal ori pentru alte persoane din afara companiei".

Corpul de Control al premierului a constatat, totodata, ca Francu si Banu "si-au decontat din fondurile companiei contravaloarea unor sejururi efectuate impreuna cu familia sau cu alte persoane in strainatate in cuantum de 65.895,15 lei si 31.663,43 euro", intre destinatiile alese de acestia ca "deplasari" inspectorii guvernamentali mentionand Ibiza, Cannes si Paris.

#asf control, #asf care, #control guvern , #Stiri Asigurari