Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Autoritatea pentru Supraveghere Financiara, o Marie cu alta palarie?

Autoritatea pentru Supraveghere Financiara, o Marie cu alta palarie?


Infiintarea unei Autoritati pentru Supraveghere Financiara ar putea aduce o permisivitate mai mare pentru investitiile la Bursa, pentru firmele de asigurari si fondurile de pensii, este de parere brokerul Intercapital Invest, Razvan Pasol.

Pe de alta parte, demersul s-ar putea dovedi a fi "o Marie cu alta palarie", in cazul in care nu este luata in vedere si o reformare a sistemului, iar conducerea ramane numita politic si nespecializata.

"Despinde cum este implementata o asemenea autoritate. Poate sa duca la o conlucrare intre cele trei autoritati si, de exmplu, in cazul nostru, al pietei de capital, sa vedem o permisivitate mai mare a investitiilor la Bursa pentru firmele de asigurari, pentru fondurile de pensii. Intr-un caz nefericit, poate duce la cresterea birocratiei", a declarat Razvan Pasol, pentru Business24.

Brokerul atrage atentia si asupra modului in care se aleg membrii autoritatii.

"Conteaza foarte mult si persoanele care sunt puse la conducere. Mi se pare foarte interesant ca, daca tot facem acest pas, ar trebui numiti in functie cat mai multi specialisti. Altfel, ar fi mai mult o schimbare de forma. Ca sa avem si o schimbare de fond, ar trebui o restructurare a intregii activitati de supraveghere pe toate cele trei componente si un element al acestei restructurari tine de ce persoane sunt aduse la conducere. As prefera sa fie specialisti, persoane cu experienta in domeniul financiar in cele trei domenii si nu politice", a adaugat Pasol.

Acesta a explicat ca modul in care este infiintata o asemenea autoritate poate determina succesul acestia in reformarea sistemului.

"Ar putea sa fie o reforma mai ampla a intregului sistem, dar in aceeasi masura ar putea fi ceva punctual. Trebuie sa vedem dupa ce se infiinteaza autoritatea si sa vedem care va fi modul de lucru, care sunt procedurile, reglementarile care sunt emise, exista anumite sinergii, o colaborarea in supravegherea celor trei segmente sau este vorba de o Marie cu alta palarie", a explicat Razvan Pasol.

Premierul Victor Ponta marti intentia de a infiinta o Autoritate de Supraveghere Financiara care sa inlocuiasca CNVM, CSA si CSSPP. Intentia premierului este sprijinita si pe guvernatorul BNR Mugur Isarescu.

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.

Sursa: Business24
Articol citit de 2663 ori