Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

ASF: Astra nu poate prelua AXA, pana cand nu-si majoreaza capitalul si nu iese din redresare

ASF: Astra nu poate prelua AXA, pana cand nu-si majoreaza capitalul si nu iese din redresare


Aprobarea tranzactiei prin care Astra va prelua subsidiara din Romania a grupului francez AXA este conditionata majorarea capitalului social al Astra si redresarea financiara a companiei, se arata intr-un raspuns al Autoritatii de Supraveghere Financiara (ASF).

"Planul de redresare financiara pentru Astra Asigurari a fost prezentat de catre administratorul special KPMG Advisory si aprobat de catre ASF in data de 7 aprilie 2014. Planul prevede si eventuala achizitie a subsidiarei din Romania a grupului AXA de catre Astra, dupa majorarea capitalului social facuta de catre actionarii Astra si dupa redresarea financiara a companiei. Acestea sunt preconditii pentru potentialul achizitor in vederea incadrarii in prevederile legale privind preluarea unei alte companii", se arata intr-un raspuns al ASF remis, miercuri, la solicitarea Mediafax.

Reactia ASF survine unei cereri a proprietarului Astra, The Nova Group Investments Romania (TNG), prin care a solicitat un raspuns oficial referitor la aprobarea tranzactiei prin care asiguratorul urma sa preia subsidiara din Romania a grupului francez AXA, operatiune inclusa de administratorul special al Astra in planul de redresare.

"The Nova Group Investments Romania (TNG) solicita un raspuns oficial din partea Autoritatii de Supraveghere Financiara (ASF) referitor la aprobarea tranzactiei prin care compania de asigurari Astra (ATRA) urma sa preia subsidiara locala a grupului francez AXA. ASF a aprobat inca din luna aprilie un plan de masuri, realizat de administratorul special KPMG Advisory, care prevede preluarea AXA Life Insurance Romania ca parte integranta a recapitalizarii Astrei", se arata intr-un comunicat al TNG.

Astra Asigurari este controlata indirect de omul de afaceri Dan Adamaescu prin The Nova Group Investments Romania SA - 72,68% si Epsilon Estate Provider SRL- 27,02%. In prima parte a lunii iunie, presedintele ASF, Misu Negritoiu, a declarat ca Astra nu se califica pentru preluarea altui asigurator.

"Cand esti in redresare financiara vinzi, nu cumperi", a declarat Negritoiu la 12 iunie intr-o conferinta de presa.

In noiembrie 2013, grupul francez AXA a anuntat ca vinde operatiunile din Romania catre Astra Asigurari, tranzactie care presupunea preluarea unui numar de aproximativ de 40.000 de contracte, in vigoare la finele lunii septembrie 2013.

"Desi au trecut aproape patru luni de la aprobarea planului de redresare, nu a avut loc nicio majorare de capital pentru Astra, nefiind indeplinita preconditia ca achizitorul sa-si dovedeasca soliditatea financiara. ASF a fost permanent in contact cu partile interesate si le-a comunicat termenii aprobarilor conditionate. Prioritatea planului KPMG este redresarea financiara a companiei Astra, prin infuzie de capital de la actionarii companiei sau de la investitori noi", se mai spune in raspunsul ASF remis miercuri MEDIAFAX.

ASF a instituit procedura de redresare financiara

ASF a instituit in luna februarie procedura de redresare financiara prin administrare speciala a companiei Astra Asigurari, a suspendat conducerea si dreptul de vot al actionarilor si a numit firma KPMG Advisory ca administrator special.

Prin instituirea procedurii de redresare financiara, ASF a solicitat asiguratorului sa majoreze capitalul social cu 490 milioane de lei in urmatoarele 12 luni, din care 70 milioane de lei intr-o prima faza.

Cresterea capitalului social este parte a planului de redresare a Astra, aprobat de ASF la 7 aprilie.

La finele lunii iunie, KPMG Advisory a aprobat majorarea capitalului social al asiguratorului cu 70 milioane lei, de la 192,7 milioane lei la 262,7 milioane lei, prin aportul actionarilor societatii.

Majorarea de capital va fi efectuata prin emisiunea a 26,3 milioane de actiuni cu valoarea nominala de 2,66 lei/actiune, se arata intr-un anunt publicat pe Bursa de Valori Bucuresti. Oferta poate fi subscrisa doar de actionarii companiei, proportional, iar actiunile ramase nesubscrise vor fi anulate.

Data de inregistrare a actionarilor care pot subscrie in cadrul ofertei este 14 iulie 2014, se mai arata in anunt. Perioada in care va fi derulata operatiunea va fi stabilita dupa selectarea unui intermediar si dupa ce acesta va intocmi anuntul de oferta si prospectul.

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.

Sursa: Mediafax
Articol citit de 1557 ori