Transportatorii solicita interventia urgenta a autoritatilor astfel incat legislatia RCA sa nu fie modificata

Miercuri, 24 Iulie 2019, ora 10:50
4094 citiri
Transportatorii solicita interventia urgenta a autoritatilor astfel incat legislatia RCA sa nu fie modificata
Foto: Pixabay

Uniunea Nationala a Transportatorilor Rutieri din Romania (UNTRR) solicita suportul eurodeputatilor romani pentru desecretizarea scrisorii primite de la Comisia Europeana (CE), din data de 19 iulie 2018, de punere in intarziere cu privire la normele referitoare la asigurarea obligatorie de raspundere civila auto (RCA), precum si interventia urgenta a autoritatilor astfel incat legislatia RCA sa nu fie modificata.

Potrivit unui comunicat al UNTRR remis miercuri AGERPRES, transportatorii afirma ca Autoritatea de Supraveghere Financiara (ASF) sustine modificarea legislatiei RCA, desi legea actuala a avut efecte pozitive determinante in piata, iar tarifele RCA practicate in prezent de asiguratori se situeaza sub tariful de referinta.

Totodata, UNTRR a initiat o actiune juridica la Curtea Europeana de Justitie impotriva Comisiei Europene, dupa ce institutia europeana a refuzat sa desecretizeze scrisoarea transmisa autoritatilor romane, desi modificarea legislatiei RCA are un impact financiar urias pentru posesorii celor 8 milioane de vehicule inmatriculate in Romania.

"UNTRR se opune ferm modificarii Legii 132/2017 in sensul eliminarii tarifului de referinta cat si a limitei de 25% a cheltuielilor administrative si de vanzare ale politei de asigurare, incluse in tariful de prima", mentioneaza reprezentantii organizatiei.

Acestia spun ca inainte de plafonarea tarifelor RCA si de intrarea in vigoare a legii 132/2017, unii asiguratori aveau cheltuieli administrative uriase, de pana la 80%, in conditiile in care acestea includeau cheltuielile aferente tuturor liniilor de business.

"Modificarea legislatiei RCA in sensul propus de ASF si de unii asiguratori va determina reintrarea in criza a pietei RCA, iar tarifele vor creste vertiginos pentru toate categoriile de vehicule", se arata in comunicatul transportatorilor.

Nu in ultimul rand, UNTRR cere Consiliului Concurentei publicarea raportului final privind investigatia asupra sectorului pietei de asigurari, in conditiile in care 9 companii de asigurari si o asociatie au fost sanctionate cu o amenda de 53 milioane euro pentru incalcarea reglementarilor nationale si europene din domeniul concurentei prin coordonarea comportamentelor pe piata in vederea majorarii tarifelor la asigurarile obligatorii de raspundere civila (RCA).

"Modificarea legislatiei actuale RCA, prin eliminarea tarifului de referinta si a limitei de 25% a cheltuielilor administrative, va facilita aparitia unor noi posibile practici de cartel pe piata RCA romaneasca, in ciuda declaratiilor ipocrite ale companiilor de asigurari in favoarea pietei libere", spun reprezentantii UNTRR.

In acest context, UNTRR solicita interventia ferma, cat mai urgenta a Guvernului si Parlamentului Romaniei pentru ca legislatia RCA sa nu fie modificata, dar si pentru desecretizarea scrisorii primite de la CE in data de 19 iulie 2018.

UNTRR este o organizatie profesionala si patronala fondata in 1990, care promoveaza si apara interesele transportatorilor rutieri pe plan intern si international, inregistrand de la infiintare pana in prezent peste 16.000 de firme inscrise - operatori care efectueaza transporturi interne si internationale de marfa si persoane.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#modificare RCA, #modificare legislatie RCA , #RCA