Seful CSA estimeaza o crestere a pietei asigurarilor cu 4-5% in 2009

Marti, 08 Decembrie 2009, ora 09:20
1168 citiri
Seful CSA estimeaza o crestere a pietei asigurarilor cu 4-5% in 2009

Piata romaneasca de asigurari va incheia acest an cu o crestere de 4-5%, desi a stagnat dupa primele noua luni, urmand sa continue tendinta de crestere si in 2010, a declarat luni presedintele Comisiei de Supraveghere a Asigurarilor, Angela Toncescu, informeaza NewsIn.

"In acest an cresterea va fi de 4-5% fata de 2008. Cred ca va fi o crestere a primelor brute subscrise si in 2010", a estimat Toncescu, care se asteapta ca anul viitor sa fie unul dificil. "Cred ca asiguratorii vor gasi suficiente resurse pentru a dezvolta piata asigurarilor si in 2010", a mai spus seful CSA.

In primele noua luni din acest an, companiile de pe piata romaneasca de asigurari au subscris prime brute de 6,7 miliarde lei, in crestere cu 0,09% fata de aceeasi perioada din 2008.

Pe segmentul de asigurari generale, primele brute subscrise la nivelul pietei au insumat in perioada ianuarie-septembrie 5,5 miliarde lei, in crestere cu 2,5%, in timp ce, pe segmentul de asigurari de viata, piata a scazut cu 9,6%, pana la 1,2 miliarde lei.

Toncescu a afirmat ca in acest an firmele de asigurari nu au mai alergat dupa cota de piata si au incercat sa obtina profit, ceea ce reprezinta o evolutie pozitiva.

Rezervele societatilor de asigurare si ceilalti indicatori sunt suficient de buni pentru a nu crea probleme asiguratilor, a sustinut Toncescu, precizand ca cele mai multe probleme au fost pe piata de asigurari de viata, unde firmele s-au confruntat cu cele mai multe rascumparari.

Potrivit sefului CSA, numarul de rascumparari s-a redus spre finalul anului, partial si ca urmare a mai bunei informari a clientilor de catre asiguratori.

Societatile de asigurari de viata s-au orientat in acest an mai mult catre cele traditionale si mai putin catre cele unit-linked, cu componenta investitionala.

Anul viitor, constatarea amiabila si introducerea sistemului bonus/malus ii vor disciplina mai mult pe asigurati pe segmentul RCA, estimeaza presedintele CSA.

"Eu n-am mai constatat in acest an acele campanii nebune de reduceri si promotii, cand asiguratorii alergau dupa cota de piata", a mai spus Toncescu.

Anul trecut, firmele de pe piata romaneasca de asigurari au inregistrat prime brute subscrise de 8,8 miliarde lei (2,4 miliarde euro), in crestere cu 22,4% fata de 2007, potrivit datelor CSA.

 

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#asigurari, # piata, # rca, # viata, # prime , #RCA