RCA A- legi si confuzii

Sambata, 24 Decembrie 2005, ora 01:42
1116 citiri

Legislatia se dovedeste a fi inca o data deficitara, inexacta si ineficienta. Vinovatii nu se gasesc niciodata, ramane mereu aceeasi explicatie amara: dezvoltarea rapida a unor domenii care pana acum cativa ani buni nu existau. Si totusi au trecut mai mult de 10 ani de cand piata asigurarilor este intr-un continuu progres. Din pacate ne rezumam inca la traducerea unor acte normative furnizate de catre Uniunea Europeana, adaptandu-le sumar la realitatea pietei romanesti.Ne luptam sa generam ordonante de urgenta care sa reglementeze neregulile semnalate si ele parca tot A"in ultimul momentA". Iata ca iarasi, in plina campanie RCA, aflam de noi ordonante ce se vor eficiente.

De data asta totul pare serios. Ne intrebam daca e doar efectul produs de cererile imperative ale oficialilor europeni sau ne dam cu adevarat silinta sa facem lucrurile sa mearga. Un lucru ramane cert: totul se face pe graba, in ultimul moment.

Ordonanta RCA promisa cu cateva luni in urma isi face aparitia. Ziarele vuiau la acel moment , titlurile amenintau soferii rau platnici cu radierea automobilelor in cazul neplatii politei de raspundere civila.

A venit si luna decembrie, plina campanie RCA, inghesuiala si nebunie, legi noi!

S-a ajuns in sfarsit la o varianta finala a ordonantei promise. Cei ce vor refuza plata asigurarii obligatorii de raspundere civila vor fi amendati cu sume cuprinse intre 3000 si 5000 de Ron, iar de la 1 aprilie 2006 soferii ale caror asigurari au expirat de 90 de zile vor fi sanctionati cu suspendarea inmatricularii.

Oare sistemul de centralizare si verificare a datelor are o baza solida? Oare societatile de asigurare, obligate mai nou prin lege sa furnizeze catre Comisia de Supraveghere a Asigurarilor si Registrul Auto Roman, in termen de 5 zile de la incheierea asigurarii, datele privind autovehiculele aflate in circulatie, o vor face in mod prompt? Ne vom trezi cu suspendari ilicite in urma unor dezinformari in masa?

Ramane de vazut! Pana la urma avem intodeauna o scapare A"legeaA" si ordonante de urgenta se pot eminte, slava Domnului...urgent!

Cornelia Gabor, Bursa Asigurarilor