Politele RCA - pe Internet

Luni, 13 Februarie 2006, ora 00:54
1298 citiri

In circa doua saptamani soferii vor putea verifica, pe internet, in cazul in care au avut un accident, daca si la ce companie de asigurari are RCA celalalt autovehicul implicat in coliziune, precum si daca propria masina figureaza ca asigurata.Adresa la care proprietarii de autovehicule vor putea face interogarea este cea a bazei de date comune realizate de Comisia de Supraveghere a Asigurarilor (CSA) si Politie: http://cedam.csa-isc.ro. Verificarea se va face dupa numarul de inmatriculare sau seria de caroserie. (>>>Gandul)

Baza de date CEDAM a fost implementata si este mentinuta de catre Comisia de Supraveghere a Asigurarilor in baza Ordonantei de urgenta nr. 189/2005 pentru stabilirea unor masuri privind vehiculele rutiere inmatriculate si in conformitate cu Directiva parlamentului european si a consiliului europei nr. 2000/26/CE privind armonizarea legislatiilor statelor membre privind asigurarea de raspundere civila pentru daunele decurgand din circulatia autovehiculelor.

Rolul acestei baze de date este acela de a oferi o evidenta centralizata a politelor RCA incheiate pe teritoriul Romaniei, atat in scopul unei mai bune urmariri a respectarii legislatiei in vigoare, cat si pentru a facilita accesul tuturor persoanelor interesate la informatii legate de existenta unei polite RCA pentru un anumit autovehicul.

Atat functionalitatea cat si continutul de informatii oferite de acest centru vor fi permanent imbunatatite, pentru a reflecta cat mai fidel statutul actual al pietei de asigurari obligatorii din Romania, atat in perspectiva nationala cat si in cea a integrarii europene.

Mentionam ca site-ul este functional, dar baza de date nu este incarcata integral; asa ca nu intrati in panica daca autoturismul dumneavoastra figureaza ca neasigurat, desi aveti polita in buzunar.

CSA a horarit si modificarea si completarea normelor privind aplicarea legii in domeniul asigurarilor obligatorii de raspundere civila pentru pagube produse tertilor prin accidente de autovehicule si autorizarea asiguratorilor pentru practicarea asigurarii obligatorii de raspundere civila pentru pagube produse tertilo prin accidente de autovehicule. Aceste vor fi puse in practica prin Ordinul nr.3108/2004,respectiv a articolului 2 alin.2, care se refera la procedurile de denuntare a unui contract de asigurare obligatorie RCA de catre un asigurat care doreste sa schimbe asiguratorul RCA. Astfel, asiguratii pot denunta asigurarea obligatorie RCA printr-o avizare scrisa transmisa asiguratorului RCA la care sint asigurati, cu cel putin 30 de zile inainte de expirarea perioadei de asigurare mentionate in documentele de asigurare. (>>>Bursa)

Este interzis asiguratorilor RCA sa incheie asigurarea obligatorie - contractul de asigurare - cu persoanele care au in proprietate autovehicule inmatriculate sau supuse inmatricularii in Romania, daca acestea nu fac dovada denuntarii asigurarii obligatorii RCA - contractul de asigurare - in conditiile prevazute mai sus, se mentioneaza in comunicat. Persoanele care au in proprietate autovehicule inmatriculate sau supuse inmatricularii in Romania, dar care nu au avut incheiata asigurarea obligatorie RCA in ultimele 12 luni de la data la care se prezinta pentru incheierea acesteia, vor declara pe propria raspundere acest fapt. (>>>Curierul National)

Evident ca aceasta dispozitie avantajeaza societatile de asigurari cu traditie si portofolii puternice de asigurati. In acelasi timp, intrarea unui nou operator pe piata RCA va deveni extrem de dificila, noile reglementari determinand fidelizarea clientilor fata de societate.

Selectie realizata de

BLOOMBIZ - PORTALUL TAU DE AFACERI!

Abonati-va la newsletter!