Piata romaneasca de asigurari a scazut cu 5,1% in primele noua luni

Luni, 22 Noiembrie 2010, ora 11:59
1124 citiri
Piata romaneasca de asigurari a scazut cu 5,1% in primele noua luni

Piata asigurarilor din Romania a scazut cu 5,1% in primele noua luni din acest an fata de aceeasi perioada din 2009, in conditiile in care avansul de 2,92% al asigurarilor de viata a compensat doar partial scaderea inregistrata de asigurarile generale, potrivit datelor CSA, transmite Mediafax.

"Piata asigurarilor din Romania a incheiat cel de-al treilea trimestru din 2010 cu un volum de prime brute subscrise de 6,32 miliarde lei, din care 5,09 miliarde lei din asigurari generale (80,63% din total) si 1,22 miliarde lei din asigurari de viata (19,37% din total)", se arata intr-un comunicat al CSA.

Volumul de prime brute subscrise din asigurari generale a inregistrat o scadere cu 6,79
%, in timp ce asigurarile de viata au consemnat o crestere cu 2,92%, ceea ce face ca la nivelul intregii piete de asigurari sa fie inregistrata o scadere cu 5,05%.

Evolutia volumului total de prime brute subscrise in perioada analizata este comparabila cu cea inregistrata in semestrul I 2010 fata de semestrul I 2009.

"In contextul economic actual, este imbucurator faptul ca piata de asigurari nu s-a contractat in cel de-al treilea trimestru si subscrierile totale au fost comparabile cu cele din trimestrul anterior", a declarat presedintele Comisiei de Supraveghere a Asigurarilor, Angela Toncescu.

Analiza in dinamica a primelor subscrise pe clase de asigurari de viata arata faptul ca, in primele 9 luni ale anului curent, cele mai importante cresteri au fost inregistrate de asigurarile de sanatate (crestere cu 123,75%), asigurarile unit-linked (crestere cu 18,94%) si asigurarile de accidente (cu 18,76%).

In cazul asigurarilor generale, se evidentiaza asigurarile de garantii (cu o crestere cu 90,46%) si asigurarile de raspundere civila a mijloacelor de transport naval (cu 57,67%), chiar daca aceste doua clase detin, cumulat, o pondere de numai 1% in totalul asigurarilor generale.

In ceea ce priveste indemnizatiile brute platite asiguratilor, beneficiarilor contractelor si pagubitilor, in primele 9 luni ale anului curent, acestea au fost in valoare de 3,99 miliarde lei, in scadere cu 10,08% fata de perioada similara din 2009.

Raportate la primele brute subscrise, indemnizatiile platite au reprezentat 63%, procent care este similar celor inregistrate in perioadele anterioare.

In temeiul contractelor de asigurari generale, asiguratorii au platit indemnizatii in valoare de 3,49 miliarde lei, din care circa 54% pentru asigurarile CASCO si circa 35% pentru clasa de asigurari de raspundere civila auto.

Pentru asigurarile de viata, asiguratorii au platit indemnizatii brute, precum si sume reprezentand rascumparari partiale, rascumparari totale si maturitati in valoare de 493 milioane lei, in scadere cu 3,67% fata de 30.09.2009.

Referitor la platile efectuate de asiguratori pentru rascumpararile totale se observa un trend descendent comparativ cu 2009, scaderea consemnata in perioada analizata fiind de circa 10%.

"Anticipam ca vanzarile de asigurari RCA din decembrie nu vor influenta semnificativ volumul de prime brute subscrise pe total piata la nivelul intregului an, intrucat vanzarile de astfel de polite nu mai sunt concentrate in decembrie, ci s-au disperat pe parcursul anului a urmare a renuntarii la anul calendaristic de subscriere.

In plus, asiguratorii si-au propus sa aplice o serie de coeficienti proprii de corectie a tarifelor de prima RCA, care, impreuna cu aplicarea clauzei de bonus din sistemul bonus-malus vor conduce la reduceri importante ale tarifelor pe care asiguratii le vor achita", a mai declarat Angela Toncescu.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#piata, #asigurari, #romaneasca, #rca , #RCA