Negritoiu: ASF nu aproba tarifele RCA. Piata de profil este dezechilibrata

Vineri, 28 Noiembrie 2014, ora 16:32
3498 citiri
Negritoiu: ASF nu aproba tarifele RCA. Piata de profil este dezechilibrata
Foto: Economic Zoom

Tarifele RCA sunt doar notificate catre ASF, si nu aprobate de institutie, a declarat presedintele ASF, Misu Negritoiu, care spune ca piata de profil se afla intr-un "dezechilibru" din cauza ca asiguratorii platesc, in medie, 117 lei la 100 lei incasati din prime subscrise.

"In prezent, rata combinata a daunei, care este de 117%, ne arata un dezechilibru. Corectarea lui nu presupune automat o majorare a preturilor, poate sa insemne si reducere de costuri. Dar dezechilibrul va trebui corectat", a declarat Negritoiu intr-un comunicat al Autoritatii de Supraveghere Financiara (ASF) remis vineri MEDIAFAX.

Rata daunei combinate se calculeaza ca raport intre cheltuieli si daune si prime subscrise.

Seful ASF s-a intalnit, joi, cu reprezentantii Uniunii Nationale a Societatilor de Asigurare si Reasigurare din Romania (UNSAR), ai Uniunii Nationale a Societatilor de Intermediere si Consultanta in Asigurari din Romania (UNSICAR) si ai brokerilor independenti.

De asemenea, la intalnire au participat reprezentantii Federatiei Operatorilor Romani de Transport (FORT), ai Asociatiei Carausilor Particulari din Romania (ACPR) si ai Asociatiei Romane de Logistica (ARILOG).

Industria unitatilor reparatoare service a fost reprezentata de Federatia Distribuitorilor si Reparatorilor Autorizati din Romania (FEDRA), Asociatia Dealerilor de marca Volkswagen si Asociatia Societatilor de Service Auto Independente (ASSAI).

Din conducerea ASF au mai fost prezenti prim-vicepresedintele institutiei, Cornel Coca-Constantinescu, si vicepresedintele pentru sectorul asigurarilor-reasigurarilor, Marius Vorniceanu, precum si experti tehnici.

ASSAI organizeaza un miting de protest pe 2 decembrie

ASSAI a anuntat, marti, ca organizeaza un miting de protest in data de 2 decembrie, invocand comportamentul protectionist pe care ASF il are fata de companiile de asigurari. Mitingul va avea loc incepand cu orele 11.00 in fata Palatului Parlamentului si a sediului ASF.

"Scopul intalnirii a fost coordonarea in aplicarea normelor ASF pe piata asigurarilor, in beneficiul asiguratilor si al stabilitatii pietei, prin cresterea increderii in produsele de asigurare. ASF considera ca pentru acest lucru este esentiala intelegerea din partea tuturor participantilor la piata a situatiei de fapt, a rolului de reglementator si supraveghetor national al ASF, dar si al rolului fiecarui participant", se spune in comunicat.

Referitor la primele RCA, presedintele ASF a precizat ca autoritatea nu intervine asupra nivelului primelor de asigurare, acestea fiind liber stabilite de catre fiecare companie in parte. Tarifele de prima sunt notificate catre ASF, dar nu sunt supuse aprobarii.

Calculele actuariale care stau la baza stabilirii tarifelor de prima sunt realizate utilizand date statistice acumulate de asiguratori in anii anteriori si au in vedere despagubirile datorate in baza politelor RCA, precum si diferitele criterii de risc, se spune in comunicat.

"Conform prevederilor legale, asiguratorii au obligatia de a-si stabili tarifele de prima astfel incat sa garanteze permanent indeplinirea obligatiilor care decurg din incheierea contractelor de asigurare RCA", a aratat Negritoiu.

Presedintele ASF a afirmat ca modificarea normei RCA nu trebuie sa reprezinte un pretext in urma caruia asiguratorii sa abuzeze in incercarea de a-si acoperi pierderi anterioare, prin acest instrument.

Modificarile normei RCA, care vor intra in vigoare de la 1 ianuarie, au vizat vizeaza adaptarea legislatiei in scopul protectiei asiguratilor/pagubitilor, se precizeaza in comunicat.

Potrivit modificarilor aduse normei privind RCA, asiguratorii care incheie polite RCA au obligatia sa practice aceeasi prima de asigurare indiferent de canalul de distributie utilizat, al carei cuantum va acoperi toate obligatiile ce decurg din incheierea contractului, iar eventualele pierderi nu vor fi acoperite din alte forme de asigurare.

ASF a anuntat, joi, ca subscrierile din polite de asigurare de raspundere civila auto (RCA) obligatorie au crescut cu 11% in primele 9 luni, la 1,94 miliarde de lei, pe fondul avansului primei medii cu 3%, la 515 lei, si al numarului de contracte cu 4%, la 5,37 milioane.

In perioada analizata, numarul dosarelor de dauna avizate a fost de 202.351, in scadere cu 10% fata de 30 septembrie 2013, iar numarul dosarelor de dauna platite a coborat cu 11%, la 202.694.

La nivelul intregii piete RCA, valoarea despagubirilor platite a scazut cu 1%, la 1,39 miliarde de lei, iar dauna medie platita a fost de 6.859 lei, in crestere cu 12% fata de septembrie 2013.

La finele lunii septembrie, un numar de 11 asiguratori erau autorizati de catre ASF sa practice RCA, si anume ABC Asigurari, Allianz-Tiriac Asigurari, Asirom, Astra, Carpatica Asig, City Insurance, Euroins Romania, Generali Romania, Groupama, Omniasig si Uniqa.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#necritoiu asf, #asf rca , #RCA